Home » Авторски страници, българи зад граница

Демократичният съюз на българите относно създаването на голям бежански център в Босилеград

2017.07.03 Няма коментари
Spread the love

Untitled3

Демократичният съюз на българите изразява загриженост и тревога от зачестилите написи в сръбските медии, в които кметът на Босилеград Владимир Захариев призовава бежанците от засегнатите с войни арабски държави и иска от правителството на Р. Сърбия средства за изграждане на нови жилищни капацитети за настаняването им в Босилеград.

Бяха публикувани десетки патетични медийни съдържания, в които се омекотява проблемът и с апели за съпричастност, състрадатателност и хуманизъм се подготвя общественото мнение за настаняване на няколкостотин бежанци в Босилеград. Внушава се даже, че българите в България били „лоши“, а българите в Босилеград „добри“ към бежанците. Тиражират се наивни и необмислени твърдения, че настаняването им в Босилеград ще доведе до откриване на нови работни места, ще се увеличи оборота в търговската мрежа, ще се изгради инфраструктура и ще се създадат предпоставки за икономическо развитие на общината. (http://www.dw.com/sr/bosilegrad-ho%C4%87e-izbeglice/a-39193110)

5

Всичко това е още по-опасно, защото се случва в условия, когато в Босилеград всичко зависи от волята на един човек, който сам решава за всичко и не допуска никакъв демократичен и обществен контрол на взетите на тъмно решения. Създаване на голям бежански център в близост до сръбско-българската граница поражда опасност от нови контрабандни канали за трафик на хора през Р. България и увеличаване на престъпността.

Визитата на министъра на вътрешните работи на Р. Сърбия, г-н Небойша Стефанович в Босилеград, бе свързана с посещение на временния бежански център в града, след което се проведе затворена среща в общината с кмета Владимир Захариев и неговите приближени, без възможност за поставяне на обичайните журналистически въпроси и изявления за медиите.

Всичко това поражда съмнения, че кметът Владимир Захариев, зад гърба на гласоподавателите си, провежда една опасна операция, която застрашава етническата структура и променя идентитета на населението в общината, с непридвидими бъдещи последствия за живота и сигурността на гражданите на Босилеград.

Припомняме, че промяната на етническата структура на населението е и наказателно дело, запретено с Наказателния кодекс на Р. Сърбия.

Парадирайки с фалшив хуманизъм, кметът се опитва да използва нещастието на бежанците и традиционното гостолюбие и толерантността на гражданите на Босилеград, за да извлече временни политически дивиденти и ползи, без да държи сметка за рисковете, на които излага населението на общината.

Не бива също така да се изпуска от предвид, че някои граждани в Босилеградска община живеят в много по-трудни хуманитарни условия от тия, които се предлагат на бежанците от арабските държави.

Още повече, че икономически много по-развити и бройни общини в Р. Сърбия, изхождайки от собствените си интереси, не искат да поемат бремето с настаняване и обгрижване на бройни маси бежанци с неизяснен статут. Дори и когато ги настаняват, държат сметка за етническото равновесие и мира и сигурността на своите граждани.

Драголюб Иванчов

Драголюб Иванчов

Демократичният съюз на българите в Босилеград припомня на кмета и на цялото общинско ръководство, че те са избрани от гражданите, за да отстояват преди всичко техните права и интереси, гарантирани с Конституцията и законите на Р. Сърбия, като им осигурят работни места, пътна мрежа, образование на майчин език, здравеопазване, мир и сигурност, редовно снабдяване с енергия, храна, здрава питейна вода, екологично чиста среда и битови услуги.

Посрещане и настаняване на бежанци може да се провежда само в рамките на икономическите възможности на общината, но това в никакъв случай не може да се превръща в икономическа политика. Босилеград принадлежи преди всичко на босилеградските граждани.

В условия, когато младите са принудени да напускат родния си град, търсейки по-добри условия за живот, общинското ръководство трябва най-напред да мисли за бъдещето на децата на Босилеград и след това за бежанците.

Вместо да създава предпоставки за развитие на общината, задържайки и привличайки високо образовани специалисти, да предлага проекти за развитие по линията на европейските и държавните програми за развитие, да привлича външни инвестиции, да развива трансгранично сътрудничество,  да създава делови контакти с цел привличане на външни инвестиции за развитие на инфраструктурата и другите отрасли в общината, кметът Владимир Захариев и неговите приближени симулират дейности като незаконно се занимават с кандидат-студентски кампании в Р. България, кандидатстване за българско гражданство, превоз на нуждаещи се до ВМА в София и – настаняване на бежанци с неизвестен статут!

Същевременно, на местна почва в Босилеград водят безмилостна компроматна война от позициите на великосръбския национализъм срещу набелязаните „врагове“ сред национално осъзнатите и проевропейски ориентирани организации и граждани.

Демократичният съюз на българите категорично заявява, че ще образува наказателно производство срещу Владимир Захариев като отговорно лице за застрашаване на етническата структура на Босилеградска община, с безразборно призоваване и настаняване на бежанци от арабските държави в Босилеград.

Председател на ДСБ

Драголюб Иванков

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.