Home » Авторски страници, политика

Правителството назначи нов председател на ДАБЧ

2017.05.31 Няма коментари

Ministerski suvet 3

Днес третият кабинет на Борисов назначи Петър Харалампиев за председател на Държавната агенция за българите в чужбина /ДАБЧ/. Харалампиев е юрист, от декември 2014 г. до май 2017 г. е бил заместник управител на Софийска област. Бил е и изпълнителен директор и член на управителния съвет на фондация “Българе”. Лидер е на „БГ патриот“. Като се има предвид, че Петър Харалампиев идва от средите на ВМРО, неговото назначение за председател на ДАБЧ е явно избор на коалиционния партньор на ГЕРБ – “Обединени патриоти”.

Петър Хараланов, февруари 2014 г. говори на протест, организиран от ВМРО пред МС. Снимка: скрийншот от видео на Петър Хараланов

Петър Харалампиев (бате Харо) говори на протест пред Министерство на правосъдието, февруари 2014 г. През м. декември с.г. Харалампиев става областен управител на София, какъвто е до сегашното му назначение за председател на ДАБЧ. Снимка: скрийншот от видео на ВМРО1893

Публикация на „Гласове“ от 2014 г., при назначаването на Петър Харалампиев за управител на София област, го сочи като организатор на концертите на Лепа Брена и Цеца Величкович, както и на редица други чалга мероприятия. По това време Харалампиев е собственик на продуцентска къща АРТ БГ. Тя е организатор на концертите на двете сръбски фолк изпълнителки.

Предишният председател на ДАБЧ Борис Вангелов бе избран за депутат в 44-ото Народно събрание от листата на “Обединени патриоти”. До назначаването на Харалампиев Агенцията се ръководеше от и.д. председател Димитър Владимиров, който бе изпълняващ длъжността не за първи път, и който запазва предишния си пост на зам.-председател и след назначението на Харалампиев за председател.

Припомняме, че Борис Вангелов бе избран на този пост през 2015 г., след като за първи път имаше изслушване на различни кандидати за председател на Агенцията и представяне на техните виждания за това как трябва да се ръководи тя (вж. тук, тук, тук). Това изслушване се случи след усилия и писма на нашето издание и, макар че не бе истински конкурс (както бе обещала Меглена Кунева, тогавашен вицепремиер, отговарящ за българите зад граница), то все пак беше някаква стъпка в посока на това председателите на Държавната агенция за българите в чужбина да не се назначават на тази държавна длъжност, както са били назначавали винаги, без никакво конкурсно начало. И както се случва и сега.

Това е законовата уредба за ръководителите на единственото специализирано да работи с многобройната и разнолика българската диаспора по света българско държавно ведомство. Те се назначават, според както съответните управляващи от съответния нов кабинет и управляващи партии или коалиции се споразумеят помежду си. През 2015 г. се опитахме да провокираме политическо, институционално и обществено внимание върху този въпрос. Резултатът бе, че имаше изслушване на различни кандидати, и толкоз. Нито законовата уредба по въпроса, нито практиката в това отношение, се промениха.

Надяваме се все пак, че новият председател на ДАБЧ Петър Харампиев не смята, подобно на вицепремиера, определен да отговаря сега за българите в чужбина, Валери Симеонов, който е един от лидерите на “Обединени патриоти”, че българите в чужбина, и емигрантите по-специално, не трябва “да му се мотаят в краката”. (Това, че точно Валери Симеонов бе определен да отговаря в правителството за българите зад граница, разбира се е доста нелицеприятно, да не кажем цинично.) И, че като председател на тази агенция г-н Харалампиев ще отдели достатъчно внимание и сили не само за проблемите на нашите сънародници от т.нар. исторически общности, но и за милионите вече български емигранти по света.

Защото патриотизмът не е нито нито бизнес, нито тупане по гърдите, нито деление на сънародниците на такива и онакива, и още по-малко безпардонност към всички онези българи зад граница, които не защото не милеят за България си тръгнаха от нея. И всеки, който се опита да извлича от родолюбието каквито и да било политически, лични или пък бизнес дивиденти, може само да го превърне в карикатура.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.