Home » Авторски страници, българи зад граница

Демократичният съюз на българите подкрепя студентските и граждански протести в Сърбия

2017.04.08 Няма коментари
Spread the love

12

Демократичният съюз на българите поздравява и подкрепя студентските и граждански „Протести срещу диктатурата“, които се провеждат в Белград и други градове на Сърбия. Като демократична, малцинствена и национално отговорна партия ДСБ споделя исканията на протестиращите за свободни, честни и демократични избори, свободен достъп до медиите, правова и социално справедлива държава.

Управляващите на всички нива, включително и в общините, където живеят българи, десетилетия наред злоупотребяват с властта и държавните ресурси за печелене на изборите за собствени интереси. Стремежът за овладяване на властта се превърна в средство за неконтролиран грабеж и манипулация на гражданите, а не в средство за нормално функциониране на държавата и обслужване на интересите на гражданите.

Гражданите вече нямат никакви реални демократични механизми да контролират властта и са принудени да излизат на улиците, за да поставят исканията си към управляващите и да защитават правата, гарантирани с Конституцията и законите.
Демократичният съюз на българите десетилетия наред е предупреждавал за изборните манипулации, които не допускат до медиите, до знанието на гражданите и до власта нови хора с нови идеи, които да бъдат носители на реформи и промени в съвременния динамичен свят. На всички избори сме предупреждавали и протестирали срещу контрола на медиите, манипулативното завишаване на избирателните списъци, изнудването и купуването на гласове, извозването до избирателните секции, липсата на контрол на изборният процес и други форми на злоупотреби с влияние, които застрашават демокрацията и укрепват диктатурата на всички нива – от общинските кметове до президента.

Нарушенията в изборния процес попречиха на демократизацията на българското малцинство и не позволиха на легалните и легитимни искания на българите да бъдат представени в политическата система на Р. Сърбия, и самите те да поемат отговорността за тяхното прилагане на практика. Това не само застраши екзистенцията на българското малцинство, но и образа на Сърбия като демократична и правова държава, кандидат-членка на Европейския съюз.

По този начин могат да бъдат „спечелени“ изборите, но не могат да бъдат решени проблемите на обществото. Тяхното отлагане и трупане във времето неизбежно води до изостряне на ситуацията в обществото и посягане към революционни средства за промени.

 

Драголюб Иванчов,

председател на Демократичния съюз на българите

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.