Home » Авторски страници

Путин печели битката в Кремъл

2017.04.30 Няма коментари
Spread the love

АКЦИЯТА „НАДОЕЛ“ СЕ ОКАЗА ПРОВАЛ

Коментар на Григор Лилов

Руският опоцизиционер Алексей Навални за втори път бе залят с антисептик. Този път част от веществото е попаднало в около му, от което има сериозни последици за зрението. Снимка: Туитър

Руският опоцизиционер Алексей Навални бе залят с антисептик – част от веществото е попаднало в окото му, в резултат на което има увреждания на зрението. Снимка: Туитър

След филма на Навални за корупцията на руския премиер (вж. тук), последваха още няколко знаменателни събития.

Първо Медведев се „разболя от грип“, после изненадващо социологическите агенции обявиха учудващо нисък негов рейтинг, а последното проучване направо заяви, че руският народ предпочита той да си подаде оставката.

Ще повторя онова, което тогава написах: който си мисли, че в Русия без разрешение свише могат успешно да се снимат височайши резиденции и да се вадят документи за имотно и финансово състояние на висш държавник (филма на Навални), като и да се пишат ептен ниски рейтинги на най-висши държавници, е меко казано, наивен. Факт – преди филма си Навални се размина изненадващо със затвора.

1

Медведев се опита да върне удара чрез Ходорковски. Осъденият олигарх, който беше помилван, организира акцията „Надоел“ с призив Путин да си отиде от властта и да не се кандидатира за президент.

Очакваха се хиляди и хиляди на булевардите и площадите по руските градове – излязоха десетки, в по-големите градове – стотици (според властите и Ройтерс – около 250 в Москва, според организаторите – от близо хиляда до 3 000).

2

Нищо изненадващо: никой не долюбва олигарсите, пък били и те репресирани от други техни колеги и олигархичен режим.

Пиша този текст не заради тези символични протести, а заради явните вече доказателства за разгорялата се свирепа битка в Кремъл – вече не само между двете крила на властта и Путин като балансьор между тях.

Медведев е застанал на страната на газово-енергийното лоби, Путин зраво е подпрян от промишлено-военното. В действие са включени съответните им ресурси, включително и в тайните руски служби.

3

Както винаги, тази битка получи своя отглас и у нас (например дори в такива по-дребни явления като скандала, разгорян от газовия император Сашо Дончев, отстраняването на Гергов, поредното подгонване на Румен Овчаров от родната Темида и т.н., и т.н.).

Вътрешните властови проблеми на Русия са си нейна работа, макар че логично предизвикват интерес. Проблемът е, че тяхното неизбежно – по един или друг начин решаване ще промени и международните позиции на Кремъл.

А това вече пряко засяга България и в немалка степен предопределя властови позиции и държавно развитие у нас.

5

Аз лично бих предпочел относително равновесното състояние в Русия да се запази, но това ми се струва илюзия. Баницата рязко намаля, битката е вече и за трохите от нея, и компромиси вече са невъзможни – борбата ще бъде достатъчно ожесточена.

Според мен газово-енергийно-властовият конгломерат няма никакви шансове да поеме кормилото в свои ръце изцяло. В Русия винаги преди силата на парите е силата на властта, т.е. силата на армията и службите, и според мен тази втора сила – военно-промишленият комплекс, постепенно ще надделее в борбата с всички последици от това, включително и за България.

4

Б.а.: Снимките с Путин и Медведев илюстрират моменти от миналото към настоящето.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.