Home » Авторски страници, българи зад граница

Първа българска гимназия – Париж в Европарламента

2017.04.03 Няма коментари
Spread the love

22 март 2017 – един ПП (плодоносен парламентарен) ден

.

4

Случайна среща на брюкселската гара с Беноа Амон – един от кандидатите във френската президентска кампания, който на наш въпрос отговори, че е за многоезичието и за признаването на малцинствените езици.

Тази среща сложи началото на парламентарния работен ден на групата ученици, учители и родители от Първа българска гимназия в Париж, и беше последвана от вълнуващата минута почит към загиналите в атентатите точно преди една година. Целият градски транспорт спря за една минута, но не минута мълчание, а шум, символично предизвикан от персонала на градския транспорт в Брюксел, за да заяви, че помни и че е „на линия“. Ние участвахме с аплодисменти, а по-късно в Европарламента имаше официална церемония за това.

Един истински парламентарен работен ден продължи за нас със срещи с български и френски депутати.

Това е второ посещение на Европарламента от наши ученици. И двете посещения са организирани със съдействието на г-жа Камелия Конакчиева, устен преводач към европейските институции.

Рано сутринта групата ни бе приета от г-жа Михаела Георгиева – парламентарна асистентка на г-н Светослав Малинов, който пък е депутат от групата на ЕНП, член на комисия за култура и образование (CULT) и член на комисията за петиции (PETI).

Присъствахме на заседание на Комисията и слушахме разисквания по тема, тясно свързана с образованието – оценяването по системата ПИЗА, което за нас самите беше и прекрасна възможност да превключваме от един език на друг и да слушаме преводите на докладите на френски, български и други езици.

Следва среща с Лора Кларксън – представител на нашето образователно министерство в ПП – постоянното представителство на България към Европейския съюз. Това е органът, който координира участието на нашето правителство в Европейския съвет и всички съвети на министрите.

Представихме обширно училищните дейности и най-вече натрупания опит от успешно завършилия двугодишен проект по Еразъм, както и я запознахме с нашия приоритет – признаването на българския език като матуритетен навсякъде в Европа, равнопоставено с останалите езици.

5

Среща с г-н Георги Пирински, депутат от групата на С&Д. Г-н Пирински отдавна и многократно е показвал силно положителното си отношение към българските училища в чужбина. Той беше първият, който отвори българското Народно събрание за нашите училища едно далечно лято! И той участва в тържеството на Микулчице, заедно с нашата група по Еразъм+. Получихме одобрението и уверението му за подкрепа на петицията на АБУЧ (Асоциация на българските училища в чужбина).

После групата бе поета от две конферентни преводачки в Парламента – Сашка Христова и Елица Стоицова, които ни представиха професията на преводача и поставиха учениците в ролята на преводачи в кабините.

След обилния и вкусен обяд в посетителския стол, среща със Светла Танова в центъра за посетители. Тя ни представи Парламента и ролята му сред европейските институции.

6

Там г-н Малинов се присъедини към нас. Научихме, че в момента той подготвя доклад по предложение на Европейската комисия за нов „Европас“, чиято идея е европейците да бъдат улеснени при търсене и предлагане на работа и учене, за по-лесната еквивалентност на определени квалификации и компетентности. Българският депутат ни увери, че петицията на АБУЧ, внесена в Европарламента на 14 март, ще бъде проследена и подкрепена от него.

8

Посетихме и пленарната зала, където течеше усилена работа на Комитета на регионите. Това е орган, съставен от 350 членове, представящи регионални и местни органи на страните-членки. В този ден се приеха консултативни становища по проблемите на храненето.

Парламентарният ни ден завърши със среща с г-жа Sylvie Guillaume, която не е просто френски депутат, но е и зам.-председател на Парламента! И пред нея поставихме въпроса за равнопоставеността на езиците и в частност българският език да бъде поставен в списъка с чужди езици, които могат да бъдат предмет на задължителни изпити като първи или втори чужд език във Франция. Предоставихме й папка с документи за разменените писма с Министерството на образованието във Франция и получихме увереността й за разбиране на проблема и съдействие. Заявихме и тя се съгласи с нас, че е време в европейския контекст след 2007 г. и въз основа на многобройни двустранни спогодби, които насърчават обучението по френски в България и по български във Франция, да се предложи избор за изпита по български като първи, втори или трети чужд език, за да бъдат оценени на нивото на всяка друга езикова компетентност и познанията на учениците по този език.

На много разнообразни и интересни въпроси, поставени от учениците, отговаряха депутатите и преводачите по време на разговорите с тях: разликата между Европарламент и Европейски съвет, приоритетите за наближаващото българско председателство на Съвета, съдбата на английския език след излизането на Обединеното кралство от ЕС, как гласуват депутатите, когато има различие в становищата на европартията им и българската партия (и г-н Малинов, и г-н Пирински отговориха, че гласуват по съвест), на какъв език си говорят депутатите в кулоарите, извън заседанията…

След този много натоварен, но уверени сме, плодоносен работен ден в Парламента, Елица – бивша наша ученичка, сега завършваща европейското училище в Брюксел, и нейният баща г-н Иван Райчев – бивш консул в Париж, сега на работа в ПП, много скоростно ни придружиха до гарата, не пропускайки да ни покажат пътьом, почти тичайки, красотата на Гран плас.

33

Сигурни сме, че учениците научиха много за Европейския съюз, но и, че Парламентът научи нещо за нас! Надяваме се и дасме създали интерес, а кой знае, може и да сме отключили нечие призвание!

 

Румяна Шибилева,

Първа българска гимназия – Париж

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.