Home » Избрано, политика

Операция „Укротяване на опърничавата“ или как да забраним гласуването от чужбина

2017.04.04 Един коментар
Spread the love

Петър Анастасов, BulgariaPress.com

poster

Пореден законопроект от поредно временно правителство обслужва нечии лични интереси! Министерството на правосъдието предлага „Уседналост за гласуване и на парламентарни, и на президентски избори“. Проектодокументът беше качен в раздел „Проекти на нормативни актове“ на МП. Ето какво се предлага:

В чл. 243 и в чл. 307 накрая се добавя „и са живели най-малко през последните три месеца в Република България“ – това гласи предложението. Колко удобно е да отрежем крилата на сънародниците ни в чужбина, да премахнем разкриването на секции, караниците, изборния туризъм, проблемите с желаещите да участват в комисиите, броенето и куп други проблеми около изборите, свързани все с нашите сънародници в чужбина!

Ами да, защо не! Като не можем за орежем турския вот, я за по-лесно да орежем цялата диаспора! КАКВО ПО ЛЕСНО ОТ ТАКОВА СТАЛИНСКО КАРДИНАЛНО РЕШЕНИЕ! Има секции – има проблем…

НЯМА СЕКЦИИ – НЯМА ПРОБЛЕМ!

С въпросният текст, лишен не само от смисъл, но и противоконституционен, е видно желанието на определени кръгове хора да затвърдят статуквото, олигархията, държавната мафия и изцяло да премахнат всички български граждани, явно осъзнаващи случващото се.

И така от дума на дума, докато се променя Законът за българското гражданство, леко, технично и с финес какво се добавя в заключителните разпоредби? Ами… промени и на други свързани закони (вижте снимката!). Тук вече работата става дебела. Отиваме на промяна на ИЗБОРНИЯ КОДЕКС !

pic

Да прочетем какво пише в чл. 243 и чл. 307 на Изборния кодекс, които предлагат да бъдат променени!

Чл. 243. Право да избират народни представители имат българските граждани, които отговарят на условията на чл. 42, ал. 1 от Конституцията.
Чл. 307. Право да избират президент и вицепрезидент на републиката имат българските граждани, които отговарят на условията на чл. 42, ал. 1 от Конституцията.

А сега да видим какво предлагат да се добави към всеки един от тези 2 члена: „и са живели най-малко през последните три месеца в Република България.“ ТОВА ОЗНАЧАВА:

БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА БЕЗ ПРАВО НА ГЛАС!!

Ето извадка на част от мотивите към проекта за изменение на закона:

МОТИВИ
към ПРОЕКТ НА ЗАКОН
ЗА ДОПЪЛНЕНИЕ
НА ЗАКОНА ЗА БЪЛГАРСКОТО ГРАЖДАНСТВО

„…Въвежда се изискване, аналогично на изискването при провеждането на избори за общински съветници и кметове, както и при провеждането на избори за членове на Европейския парламент от Република България, а именно избирателите да са живели най-малко през последните три месеца в Република България. Целта на предлаганите промени е уеднаквяване на изискванията за упражняване на активното избирателно право от страна на българските граждани. В тази връзка следва да се отбележи, че със свое решение № 4 по к.д. № 4 от 2011 г.

Конституционният съд е постановил, че „няма „дописване“ на Конституцията, когато законодателството за местни избори и за избори за членове на ЕП от Република България принципно съдържа изискването лицето да е живяло определено време в населеното място, респ. в държавата – членка на ЕС, за да може ефективно да упражни активното си избирателно право… В българското изборно право такова изискване е с установени традиции, свързвано е с мястото на упражняването на активното избирателно право…

Такова изискване за регистрация в общината преди насрочването на местните избори, както и за живеене месеци преди изборния ден изборното законодателство съдържа и при действието на Конституцията на Република България – Закона за избиране на народни представители, ЗИНПОСК (отм.), Закона за местните избори, ЗМИ (отм.). Откакто Република България е член на ЕС, Законът за избиране на членове на Европейския парламент от Република България (ЗИЧЕПРБ, отм.), който е действал до влизането в сила на Изборния кодекс, съдържа аналогично изискване.

Конституционният съд заключава, че съдържащото се и в Изборния кодекс изискване лицето да е живяло в населеното място, респ. в държава – членка на ЕС, по принцип не е противоконституционно. То не противоречи принципно и на общо формулираните стандарти за честни и свободни избори, съдържащи се в общопризнати норми на международното право и международни договори, по които Република България е страна: чл. 7 и чл. 21, ал. 3 от Всеобщата декларация за правата на човека, чл. 25в МПГПП и чл. 14 КЗПЧОС. В Кодекса за добрата практика по избори, приет на 51-ата пленарна сесия (5 – 6 юли 2002 г.) на Венецианска комисия за демокрация чрез право (Съвет на Европа) изискването за живеене определен период от време в населеното място преди избори изрично е записано като допустимо…“

В заключение…

И така… Леко и неусетно, под претекст, че българите в чужбина не гласували също и на местните избори, дай да им отнемем сега и конституционното право! За каква уседналост се говори при отворени граници и свободно право на предвижване на хора? Отделно самото отчитане на някого къде се намира е доста притеснително!

Време е за революция, явно е, че по друг начин нещата няма да станат! Въпросът е, кога ще се появят войводите и докога българите в чужбина ще чакат включване.

Молбата ни за коментар от Министерство на правосъдието бе отхвърлена, но ни увериха, че през следващите 14 дни ще тече процедурата по обществено обсъждане на проекта! Самото обсъждане на проекта се намира на сайта Портал за обществени консултации на Министерски съвет. Може да се регистрирате и да изкажете вашето мнение в полза или против предложенията за изменение на тези закони!

Очаквайте продължение по темата…

.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Бел.ред.: Целият текст на законопроекта може да се изтегли оттук – ZID_ZBGr_incorporiran03042017

.

One Comment »

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.