Home » Избрано, политика

Иван Сотиров: Само с несистемен вот можем да сринем статуквото

2017.03.09 Един коментар
Spread the love

Парламентарните партии се подиграха по най-арогантен начин, като грубо погазиха волята на народа. Партийният картел запази пропорционалната система, която е гарант за възпроизводство на статуквото. В този смисъл адекватния отговор на всички тези хора, с които се подиграха на референдума, би трябвало да бъде бойкот на партийните листи. Това заяви в интервю за Факти.бг Иван Сотиров от Гражданска инициатива „100% мажоритарен вот”.

Иван Сотиров

Иван Сотиров

– Г-н Сотиров, проведе се референдум, на който избирателят каза, че иска избирателната система да се промени в мажоритарна. Политиците не уважиха волята на суверена; каква трябва да е, според вас, реакцията на избирателите?

– На референдума, който се проведе преди няколко месеца, избирателите категорично заявиха волята си за промяна на правилата, по които се избират народни представители. Парламентарните партии се подиграха по най-арогантен начин, като грубо погазиха волята на народа. Партийният картел запази пропорционалната система, която е гарант за възпроизводство на статуквото. В този смисъл адекватният отговор на всички тези хора, с които се подиграха на референдума, би трябвало да бъде бойкот на партийните листи. Ако безропотно преглътнем поредната подигравка с нас, няма да имаме право да се сърдим на друг, освен на себе си за това, че партийците ни третират по този унизителен начин. Огромната част от избирателите, с изключение на партийните апарати и клиентели, са отвратени от политическия водевил, който ни се пробутва за „демократичен избор“. За пореден път ние ще бъдем принудени да гласуваме за по-малкото зло, за по-малко противните. Това означава, че ние сме се примирили с обстоятелството, че доброто е безвъзвратно победено и конформистки се утешаваме в търсене на нюансите на злото. Нашият страх, мързел и нерешителност са ни превърнали в по-опитни лъжци от политиците. Те не могат да ни излъжат, защото вече никой не им вярва. Ние сме станали специалисти да лъжем себе си и нашите близки, защото така ни е по-лесно. Ако огромната част от избирателите гласуваме по съвест, така както ни диктува сърцето, а не като дребни сметкаджии, както са ни дресирали партиите, ние ще разрушим деградиралата партийна система. Ако оставим само партийните хрантутници да си подкрепят партиите, а ние гласуваме с „Не подкрепям никого“ ще сринем статуквото.

– Смятате ли, че има шанс хората масово да гласуват с „Не подкрепям никого“?

– Убеден съм, че огромната част от хората мислят така, но ние, българите, имаме един огромен проблем. Всеки мисли дали няма да е сам или в малцинство, и така, докато се ослушваме, една малка шайка от добре организирани хитреци ще води за носа мнозинството недоволни граждани. Все чакаме някой да ни организира и да ни поведе. Едно време хората са си залагали главата за кауза, в която са вярвали. Сега ни е страх просто да не изпаднем от стадото. Няма нищо страшно, в най-лошия случай ще икономисаме 44 лв. за бюджета, защото всеки наш глас за партия, която е получила над 1%, или за коалиция, получила над 4%, ще налее субсидия от 11 лв. годишно или 44 лв. за пълен мандат от нашите пари в партийните каси. По-добре е тези пари да отидат за здравеопазване или образование, вместо да ги дарим във фонда „Благодарим ти Партийо за твоите грижи за нас“. Разбира се, човек може и изобщо да не гласува, но тогава рискува да го причислят в графата на маргиналите, на тези, които са индиферентни към обществените дела. Много интелигентни и политически активни хора не желаят да участват в изборния процес, защото не желаят да легитимират фарса, наречен „избори“, но активното участие в изборите, след като имаме възможността да гласуваме, с „Не подкрепям никого“, е демонстрация на активна и осъзната съпротива на избирателя. Може да се гласува и за мажоритарни кандидати, ако някъде има смислени кандидатури, въпреки неравнопоставеността им спрямо партийните листи.

– Може ли да се пребори партийния картел с избори?

– Мафията с избори не може да се пребори, особено, ако играем по нейните правила, а правилата са направени от мафиотския партиен картел. Грешна е илюзията, че партиите могат да бъдат санирани. Техните конструкции са морално компрометирани до степен, която не допуска укрепване. Старите гнили конструктивни елементи са неизползваеми за нов градеж.

Ние виждаме, че партиите тотално деградираха. Това, което се случва и с листите – в които се вкарват като наемници знакови фигури, повечето от които са минали през цялото политическо пространство от ляво на дясно и обратно, е симптом за пълната деморализация. Освен това този бум на т.нар. „нови лица“ показва и пълната импотентност на политическите партии. Това е все едно да отиваш да се жениш и да си вземеш мъж да ти върши работата. Явявайки се на избори с наемници, ти показваш, че нямаш политически капацитет от хора. Събирането на популярни личности от шоу бизнеса и спорта, които са били твоя обслужваща периферия, е принизяване на изборите до евтино и обидно за избирателите ти шоу и нелеп опит за компенсиране на собствената ти политическа несъстоятелност!

– Как бихте коментирали роенето в лявото и в дясното пространство?

– Няма ляво, няма дясно. Партиите са станали олигархични структури и правенето на политика се подчинява на корпоративна логика, а не на идеи. Какви ли коалиции не видяхме? Комунистите „антифашисти“ се прегърнаха с „монархофашистите“, и БСП възродителите с ДПС „възродените“, за да съставят тройна коалиция. Станишев наложи за премиер бившият зам.-председател на СДС Пламен Орешарски, а видни седесари бяха негови министри. Петата колона на Москва АБВ участваха в „дясното“ правителството на ГЕРБ, рамо до рамо с реформаторите евроатлантици от ДСБ и СДС. „Хардлайнерите“ от ДСБ се прегърнаха с червената кукувица Кунева и съратника й Даниел Вълчев, които бяха министри в правителствата на Тройната коалиция и на Станишев. Татяна Дончева мина от БСП през конгреса на ДСБ, където беше бурно аплодирана, и след това се завърна в прегръдките на Румен Петков и на Гоце. Днес БСП се ръководи от доверените лица и главни приватизатори на „десните“ правителства Корнелия Нинова и Георги Гергов. Днес БСП и ГЕРБ се съревновават за благосклонността на Путин, за да благослови коалиционният им годеж с осиновеният от него Патриотичен фронт. БСП под ръководството на подставеното лице на задкулисието Нинова в компанията на почетния консул на Москва в Пловдив Гергов изкопа откровени неосталинисти за листите си, а ГЕРБ се подсигуриха с възхваляващ лидера им популярен агент на ДС. Нинова заплашва, че ако БСП вземе властта, ще наложи вето върху санкциите срещу режима на Путин, а целокупната „евроатлантическа“ „десница“ се снишава и няма адекватна реакция. Водачът на листата на БСП за Благоевградски избирателен район обяви комунистическите концлагери, създадени за ликвидиране на политическите противници на режима, за „затвори за криминални“ – и „антикомунистическата десница” подмина това с неуместни шеги и закачки. Всички партии показаха, че единствената им цел е домогването до властта, за да правят едно и също – да ограбват и търгуват страната ни. Превърнаха ни в бананова република, в държава от третия свят в ЕС, като за нас единственото упование е евроатлантическия политически борд!

Държавата ни се управлява от едни и същи корпоративни кръгове, които са обслужвани от ръководствата на всички политически партии, и които разнасят доверените си лица ту в „левицата“, ту в „десницата“. Независимо дали тези, които управляват, се наричат „десни“ или „леви“, те реализират един и същ олигархичен модел. Зад различните идеологически и геополитически фасади ни се пробутва еднотипна партийна конструкция. Над две десетилетия партиите на статуквото пробват прага на нашата търпимост и ние показахме, че няма праг на компромисите, които сме готови да направим в името на „нашата партия“ и „нашите водачи“. Пътят към тоталната политическа деградация е постлан с нашите компромиси. Гласувайки за партийните листи, ние ставаме съучастници и крепители на статуквото, като легитимираме фалшивите избори и поощряваме партиите в чувството им, че безнаказано могат да се гаврят с нас, както си искат. Наша е отговорността дали ще прекъснем тази позорна спирала, като най-накрая кажем: “Не, стига вече!”.

 

Източник: Факти.бг

One Comment »

 • Николай Гусев said:

  “Разбира се, човек може и изобщо да не гласува, но тогава рискува да го причислят в графата на маргиналите, на тези, които са индиферентни към обществените дела. Много интелигентни и политически активни хора не желаят да участват в изборния процес, защото не желаят да легитимират фарса, наречен „избори“, но активното участие в изборите, след като имаме възможността да гласуваме, с „Не подкрепям никого“, е демонстрация на активна и осъзната съпротива на избирателя.”

  Уважаемият Иван Сотиров пропуска с цитираното по-горе един съществен елемент, отнасящ се до ПОРЕДНИТЕ ИЗБОРИ БЕЗ ИЗБОР за бетониране СТАТУКВОТО на ТОТАЛЕН ГЕНОЦИД над България, българите и българския Народ:

  Гласуването, макар и с “Не подкрепям никого”, увеличава процента на гласувалите до и над сакралните 50% от имащите право на глас граждани на “Република” България.

  Т.е., “Не подкрепям никого” прави и тези ИЗБОРИ БЕЗ ИЗБОР “легитимни” за пореден път, “узаконява” ТОТАЛНИЯ ГЕНОЦИД над България, българите и българския Народ!

  А че ГЕНОЦИДЪТ е ТОТАЛЕН се вижда и с просто око:
  – “Република” България = Първо място в света по ОБЕЗЛЮДЯВАНЕ!
  – “Република” България = Първо/Второ място в света по СМЪРТНОСТ!

  Един “маргинал”, който не гласува на ИЗБОРИ БЕЗ ИЗБОР вече 16 години

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.