Home » Избрано

Изселниците в Турция поставиха рекорд за записвания за вота

2017.03.01 Няма коментари
Spread the love

Сайтът на ЦИК регистрираше вчера до 10 искания на минута оттам

Светослав Спасов, в. “Сега”

Говорителят на ЦИК Александър Андреев. Снимка: БГНЕС

Говорителят на ЦИК Александър Андреев. Снимка: БГНЕС

Изискването в Изборния кодекс в страни извън ЕС да не се откриват повече от 35 секции на избори предизвика в Турция двоен скок на предварителните онлайн регистрации от желаещи да участват във вота. Срокът за подаване на искания за отваряне на секции в чужбина изтече в полунощ. До 17.30 ч. вчера от южната ни съседка на сайта на ЦИК бяха получени над 17 800 заявления. На последните парламентарни избори те бяха 8983, а на президентските м.г. – 8842.

Предварителната уеб регистрация ще позволи на 26 март в секциите зад граница да се пишат по-малко декларации на ръка, което ще намали чакането по опашки и ще даде възможност на повече хора да гласуват. През целия ден вчера броячът на страницата на ЦИК отчиташе между 4 и 10 нови заявки на минута от Турция. Най-често те идваха от Истанбул, Измир, Бурса и Чорлу. Само в периода между два и пет следобед заявките от Турция нараснаха с около 750. Преди дни Нова телевизия съобщи, че на изселниците активно помагат хора от ДПС и ДОСТ, които дори събирали паспортите на по-възрастните и директно попълвали данните им в компютъра, след което пращали писмата в ЦИК. На последния вот за НС през 2014 г. ограничения в броя на секциите зад граница нямаше, при условие че се съберат поне 40 искания от живеещи в едно населено място. Освен това важеше и правилото за автоматично откриване на секция на места, на които на предишни избори са гласували 100 човека. Вотът за държавен глава м.г. пък бе първият, на който ограничението действаше, като за откриване на секция извън дипломатическо представителство вече бяха нужни минимум 60 заявки.

Исканията за отваряне на секции общо в целия свят надхвърлиха 42 000. След Турция най-активно се регистрираха живеещите във Великобритания – над 4600 заявки, в Испания – 2850, в САЩ – 2610, в Германия – 2510 и т.н. Искания за гласуване са получени и от далечни дестинации като Виетнам, Куба, Мексико. Все още не е ясно колко секции ще има в Германия, тъй като режимът за разкриването им там е разрешителен. На последните президентски избори секции имаше само в посолството в Берлин и в консулствата, което предизвика огромни опашки от желаещи да упражнят правото си на глас. В същото време в Германия достатъчно искания за разкриване на секции са събрани още в Аахен, Бремен, Йена, Вилдешаузен, Дортмунд, Дюселдорф, Карлсруе, Кьолн, Лайпциг, Манхайм, Фрайбург и още десетина града. На 4 март ЦИК трябва да обяви броя и местоположението на секциите в чужбина.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.