Home » Избрано, политика

Тръмп пред Конгреса: Започва нова глава от американското величие

2017.03.01 Няма коментари
Spread the love

С налагането на имиграционни закони ще направим нашата общност по-сигурно място за всички, заяви той в реч пред Конгреса

Снимка: @Jim_Bourg

Снимка: @Jim_Bourg

В първата си реч пред Конгреса след встъпването си в длъжност в Белия дом Доналд Тръмп заяви, че започва нова глава от американското величие, предаде телевизионният канал Fox News.

„Сега започва нова глава от американското величие. Нова национална гордост се разпростира сред нашата нация. Това, на което сме свидетели днес, е обновяване на американския дух“, подчертава 45-тият президент на САЩ.

В рамките на първото си обръщение държавният глава на САЩ Доналд Тръмп подчерта и, че въвеждането на имиграционни закони ще допринесе за сигурността на нацията. „С налагането на нашите имиграционни закони ще повишим заплатите, ще подпомогнем безработните, ще спестим милиарди долари и ще направим нашата общност по-сигурно място за всички“, заяви американският президент.

В речта си Тръмп изрази подкрепата си към съюзниците от НАТО, но още веднъж подчерта, че страните-членки на Алианса трябва да увеличат разходите си за отбрана, предупреждавайки, че неговата работа не е да „представлява света“, предава и Франс прес, цитирана от Фокус.

Новият лидер в Белия дом стресна съюзническите столици по време на кампанията си, твърдейки, че американската подкрепа за НАТО трябва да зависи от нарастващите разходи за отбрана на членките. Оттогава насам обаче Тръмп се постара да защити пакта.

„Моята работа не е да представлявам света. Моята работа е да представлявам САЩ“, бяха думите, които Тръмп изрече при първото си обръщение към двете камари на Конгреса.

„Подкрепяме силно НАТО. Но нашите партньори трябва да да отговорят на финансовите си задължения. Очакваме от нашите партньори, независимо дали са от НАТО, Близкия изток или Тихия океан, за да заемат пряка и смислена роля и в стратегически, и във военни операции, и да плащат справедлив дял от разходите”, категоричен бе американският президент, допълвайки, че „на базата на нашите дискусии те започват да правят точно това“.

Тръмп предложи за новата финансова година да бъдат намалени средствата за Държавния департамент и Агенцията за международно развитие с 37%. Бюджетът на Държавния департамент и Агенцията за международно развитие (USAID) беше около 50 милиарда долара за бюджетната 2016 година, а за отбрана над 600 милиарда.

Президентът Доналд Тръмп доказа за пореден път, че е силен откъм риторика и обещания, но слаб откъм детайли точно как новата американска администрация ще осъществи поетите от него ангажименти в икономическата сфера, разказва за обръщението на Тръмп и БНР.

Тръмп обеща 1 трлн. долара за инфраструктурни разходи чрез публично-частни инициативи, основен ремонт на реформата в здравеопазването на досегашния президент Обама, известна като “Обамакеър”, както и “масивни данъчни облекчения” за средната класа и намаляване на нивото на корпоративния данък. Той обаче не представи по-конкретни детайли как ще направи всичко това без да има драматично увеличаване на и без това огромният бюджетен дефицит.

Въпреки липсата на конкретика, това представлява първото негово изказване, в което той подкрепи идеята за данъчно кредитиране, което да помогне на американците да увеличат покупателната си сила.

Президентът на САЩ също така обеща основен ремонт на имиграционната система, подобряване на заетостта и заплащането на труда, но и в този случай Тръмп не представи по-ясни насоки относно бъдещата политика на Белия Дом за постигането на тези цели.

Междувременно “Уолстрийт Джърнъл” съобщава, че администрацията на Тръмп разработва национална търговска политика, която ще се стреми да намали влиянието на Световната търговска организация (СТО) в САЩ и ще бъде в защита на американските закони. Според финансовата медия, това може да накара търговските партньори на САЩ да го обвинят в нелоялни практики.

Политиката, съдържащата се в проекта на документ, който ще трябва да бъде публикуван по-късно днес, представлява драматично оттегляне от политиката на досегашната американска администрацията на Обама, изповядваща, че трябва да се спазват международните икономически правила под ръководството на СТО – органът, регулиращ търговията в световен план и решаващ споровете между негови членове.

За разлика от това, новата администрация Тръмп ще бъде по-агресивна при защитата на суверенитета на САЩ относно неговата търговска политика и ще използва “всички възможни лостови механизми, за да насърчи другите страни да отворят техните пазари”, се посочва в документа, цитиран от Националното радио. /”Сега”/

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.