Home » Авторски страници, българи зад граница

“Апостолът в премеждие” в Ново българско училище в Нейпървил

2017.02.21 Няма коментари
Spread the love

Настоящата година отбелязва две знаменателни дати, свързани с името на нашия незабравим национален герой Васил Левски – 144 години от смъртта и 180 години от неговото рождение.

1

Всеки, носещ името българин, у когото все още е останало живо националното чувство и спомена за нашата героична история, ще посвети време и размисъл за трагизма и величието на един човешки живот, който остави неугасваща диря и продължава да разпръсква все по-ярка светлина, въпреки неумолимия ход на времето.

31

На 18 февруари 2017 г. Ново българско училище в Нейпървил, Чикаго, припомни чрез силата на театралното изкуство черти от характера на Васил Левски. Представлението “Апостолът в премеждие”, адаптирано по едноименния разказ на Иван Вазов, премина при голям успех и създаде невероятно въодушевление сред ученици, учители, родители и приятели на училището.

61

Разказът пресъздаде истинска случка от изпълнения с повратности и изпитания живот на революционера. В неговата адаптация участваха ученици от седми и четвърти клас, както и двама възрастни. Вилиян Попов – в ролята на Левски, Иван Узунов – в ролята на Христо Ковачев, Теодор Чалъков – в ролята на Али Чауш, Владимир Станоев и Борис Трифонов – в ролите на турското заптие и чирака, се справиха блестящо и пресъздадоха убедително характерите на героите на сцената.

21

Камелия Попова, учител по история, инициатор и сценарист, режисира представлението с дълбокото убеждение, че образът на Васил Левски продължава да вълнува и възпитава със своето мъжество, дързост, самообладание и невероятна сила на духа. Всяка година тя посвещава време и усилия да предаде това разбиране на своите ученици под формата на открити уроци, лекции и викторини.

55

Театралното училищно представление “Апостолът в премеждие”, обаче, е първо по рода си не само за училището, но и за българската общност в Чикаго.

41

Напълно безвъзмездно посветиха своя професионализъм и талант операторът Камен Бонев, пристигнал специално от Питсбърг за сценичното фотографско и видео заснемане, и представители на компанията PSAV Inc., които бяха изпълнители на звуковото оформление. Голяма част от костюмите и декора бяха автентични или доста близки до епохата. Те бяха издирени, закупени, изработени или предоставени от Камелия Попова, Нели Чалъкова, Румяна Николова, Мария Христова, Полина Тодорова и Иво Торосян.

81

Неоценима беше помощта на Сдружение «Български музеи» – Чикаго, в лицето на Елена Табакова, както и на College of DuPage, Glen Ellyn и School of Performing Arts, Naperville. 

77

Съботната вечер на 18 февруари 2017 г. остави неизличима следа и развълнува дълбоко всички участници и зрители на “Апостолът в премеждие” в Ново българско училище, Нейпървил.

99

В нашето имигрантско ежедневие сега, повече от всякога, имаме нужда от подобни докосвания до величието и духа на хората, които написаха българската история с кръвта си.

11

Камелия Попова,

Ново българско училище – Нейпървил

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.