Home » Авторски страници

Срещата на Цветан Цветанов с българи в Чикаго. Въпроси и отговори

2017.01.30 Един коментар
Spread the love

Както Еврочикаго съобщи (линк), заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов пристигна на посещение в Чикаго за среща с българската общност в града. Поводът за визитата му в САЩ е участието в 65-ата национална молитвена закуска в столицата Вашингтон. Заедно с Цветанов в Чикаго е и областният координатор на ГЕРБ-Русе и член на Изпълнителната комисия на партията Пламен Нунев.

 

cvetanov_006

Срещата на Цветан Цветанов със сънародници в Чикаго се проведе вчера, 29 януари, в залата към църквата „Св. София“ и в нея участваха около стотина души.

Цветанов предложи на българите в Чикаго да излъчат петима младежи, които да станат асистенти на евродепутатите на ГЕРБ в Брюксел, в рамките на един месец. (Идеята е интересна и похвална, въпреки че образовани, компетентни млади българи има много в страните членки на ЕС. И би било доста по-лесно от тях да се излъчат съветници на българските евродепутати.)

Цветанов коментира, че трябва да се намери механизъм, чрез който българите, които са много далече от Родината, да бъдат по-ангажирани с това, което се случва в нея. В същото време той смята, че българите в Чикаго трябва да имат представители в местната власт, а защо не и в Конгреса.

cvetanov_003

По въпроса за последния национален референдум и мажоритарната система, Цветанов каза, че броят на гласувалите не е бил достатъчен, за да бъде референдумът задължителен. От ГЕРБ искали темата за мажоритарната система да бъде започната и да се реши, но не срещнали подкрепа сред останалите парламентарни сили. Тази тема ще бъде обсъждана в следващите години, каза още Цветанов.

Българската емиграция трябва да има представителство в българския парламент, заяви Цветанов. Което може да се случи според него само след въвеждането на електронното гласуване.

На срещата имаше и нелицеприятни въпроси към представителя на ГЕРБ, изразяващи недоверието на някои от присъстващите в залата към политиката, която е водила тази партия, към лидера й Бойко Борисов и въобще към българската политическа класа. Както и за това, че още не са напълно разкрити архивите на Държавна сигурност. Според Цветанов, Бойко Борисов е направил всичко по силите си, за да промени страната към по-добро. Имаше и въпроси за твърде ниските пенсии в България. Цветанов каза, че темата за пенсиите не трябва да се разглежда популистки, както според него правят други партии. Както и, че с т.нар. инвалидни пенсии има доста злоупотреби и че ако те бъдат ограничени, това би отворило един възможен резерв.

cvetanov_002

Зам.-председателят на ГЕРБ даде специално интервю за Еврочикаго, запис от което е качен по-долу.

В това интервю Цветанов се ангажира да има депутати от ГЕРБ в следващия парламент, които да отговарят на въпроси на българи зад граница в определени часове и дни от седмицата, чрез публично оповестен преди това Скайп акаунт.

На въпрос дали ГЕРБ биха подкрепили създаването на Министерство за българите в чужбина, защото Държавната агенция за българите в чужбина е ведомство с по-нисък институционален ранг, тя няма законодателна инициатива и не е първостепенен разпоредител на средства, Цветанов каза, че според него е важно да има политическа воля да се провеждат определени политики, а не дали ще бъде агенция или министерство. Той кой знае защо отрече, че Държавната агенция не може да разпределя средства, както може едно министерство, понеже тя не е първостепенен разпоредител. Цветанов каза още, че той лично все пак е за създаването на такова министерство, но неговото създаване би било възможно, ако има консенсус по този въпрос сред политическата сила или сили, които създадат правителство.

cvetanov_008

На въпроса защо нито един депутат от ГЕРБ не подкрепи отделянето на 1 млн лв. в Държавния бюджет за подпомагане на български организации и медии зад граница, Цветанов каза, че този един милион разход не е бил опезпечен с приходи. И, че за да се заделят средства в бюджета за българите зад граница, това трябва да стане още при определянето на бюджетната рамка, където влизат всички приходи и разходи. (Тук е мястото да се отбележи, че предложението за този един милион дойде от депутати от Комисията по политиките за българите чужбина, които, преди да го внесат в Комисията по бюджет и финанси между първо и второ четене на Законопроекта за Държавния бюджет, са изпратили друго писмо заради същото предложение, до министъра на финансите и до Министерски съвет, но това писмо е останало без отговор. Знаем това, понеже председателят на Комисията по политиките за българите в чужбина Стефан Кенов го бе казал преди време пред представител на нашето издание. Т.е. ако действително финансовият министър и правителството са били сезирани за това предложение още преди съставянето на бюджетната рамка, това значи, че не е имало политическа воля в ГЕРБ предложението да бъде заложено нея още при изготвянето й.)

На въпрос дали от ГЕРБ биха подкрепили пилотно електронно гласуване за българските избиратели в САЩ, Канада и Австралия, които са най-разпръснати и отдалечени от Родината, Цветанов каза, че да, ще има експериментално пилотно гласуване, за тестване на системата за електронно гласуване, когато тази система вече е създадена и са дадени всички гаранции, че няма да има злоупотреби с вота. Кога би станало това, обаче, не е ясно.

Запис на цялото интервю можете да чуете по-долу.

.

Още снимки от срещата на Цветан Цветанов с българи, живеещи в Чикаго.

cvetanov_004.

cvetanov_007

cvetanov_009.

cvetanov_011.

cvetanov_010

Икона на Св. Климент Охридски, подарък за храма “Света София” в Чикаго и за българската общност в града от българския патриарх Неофит.

 

One Comment »

  • Възрожденца said:

    Нали този е Цветан Цветанов, които е дошъл да ве баламосва в Чикаго, е един от тези лобииски депутати който прекараха така на бързо, и то в последните минути корупциония Законопроект за концесиите. Защо не го прогоните от Америка с пазвалени яйца!

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.