Home » Авторски страници

Мътни времена

2017.01.30 Един коментар
Spread the love
Илюстрация: ibvar.bg

Илюстрация: ibvar.bg

Всичко се омеши и обърка в нашия земен дом. Всичко се оплете…

Войните се наричат вече миротворчески операции. Военните са вече миротворци. Мирно стрелят. Мирно убиват. С мирни танкове. С мирни снаряди. С мирни ракети.

Може ли демокрация да се внесе по метода „Който е против демократизацията – смърт”? Обесиха Саддам. Вярно, тиранин беше, и то голям, но не заради това падна от власт. Разстреляха Кадафи, който също беше тиранин. Но след него стана още по-зле. А с един друг тиранин, който много се развихри напоследък, Ердоган, се получи засечка. Някои мечтаят може би и за главата на Путин, че дори и на Тръмп, но това са твърде големи “залци”. А в Китай е капитализъм, под ръководството на комунистическа партия.

Но повече от всичко се измеши и обърка България, където бизнесът расте, а народът беднее. Където диетолозите са тлъсти, а ромите станаха телефонни хакери. Където с политиката се заеха бивши полицаи и пожарникари, а с иконономиката – селски бакали. Само те можаха да продадат бившите държавни заводи и естествени монополи на разни чужди инвеститори така, че им останахаме длъжни на тези „инвеститори”! Чувството е, че те не ръководят страната, а я продават. Говорят за народа, забравяйки за човека.

Комедиантите отидоха в политиката, защото политиката зае мястото на комедиантите. Армията е вече опасна само по време на маневри. Властта се бори с пенсионерите. Интелигенцията се превърна в подлога. Истинските поети ругаят. Студентите смятат за чест да станат сервитьори на Запад. Лингвистите станаха таксиджии. И Шекспир ще ти рецитират, и Верди ще ти изпеят, и ще те напсуват на пет езика перфектно.

934df0920

А снегорините не се чупят само през лятото. Парното го поправят през зимата. Интернетът в провинцията замени топлата вода. На цигарите пишат: „Тютюнопушенето вреди на вашето здраве”, а спонсори на спортните състезания са фирми за бира и твърд алкохол. Водата с приятен мирис наричат тоалетна вода. Лекарите станаха търговци, болниците – търговски дружества. Главните изцелители станаха екстрасенси, на някои от които от преработване им се появиха синини под „третото око”.

Бизнесмените откриват бутици за жените си. Те наричат себе си бизнес-дами, при това бъркат доход с печалба, а на поздрава за Великден – „Христос воскресе” отвръщат с „Уаау!” Артистите се отдадоха на бизнес, а културата оставиха на бизнесмените.

Жените се увлякоха по футбол, борба и бокс. Те по-бързо от мъжете подреждат палети и зидат тухли. Всяка жена сега, в резултат на операция, може да стане мъж. А ако операцията излезе калпава, то мъжът може да роди и да влезе в книгата на Гинес! Ин и Ян си смениха местата. Преди време четох, че в един автобус джебчия бръкнал в чантата на жена, а тя му извила ръката, зашлевила го, взела му личната карта и на ръце го отнесла в полицията! И се чудим защо разкриваемостта се е повишила…

Новините от телевизионните екрани притъпиха чувството ни за страх. Съобщение за заложена бомба в ресторант не плаши вече посетителите. На призива незабавно да напуснат ресторанта, някои отговарят: „Не се вълнувайте, сега ще си доядем и си тръгваме”. Децата в училище по тревога ще ги учат да се крият от ядрен взрив под чиновете. В детските градини нощем остава възпитателка, в случай, че се появят терористи, за да ги прогони. Автоджамбазите легализират откраднатите автомобили. Полицията мишкува с бандити, а митничарите с контрабандисти. Никого вече не учудва новината: „Вчера при престрелка бе направен разбор между групировката на Митьо Очите и МВР – Бургас. Те си разделиха територията, кой къде ще продава наркотици…”

6000006-200x200

Духовници търгуват с цигари и алкохол в църковни имоти. “Сувенирни” монети с лика на Иисус Христос, Спасителя, дето изгони търговците от храма, се продават в централни столични храмове. Владици се целуват с държавните чиновници, както преди със секретарите на окръжни комитети на БКП. Народът разбра, че прилична заплата от правителството все едно няма да дочака, затова се тълпи в църквите за Божия благодат, молейки се и искайки от Господ по-високи лихвени проценти в банката. Държавни чиновници се “откупват” за греховете си с дарения за църкви и манастири. “Вярващи” се научиха да се каят: „Прости, Господи, че по време на поста изядох пържено яйце”. И влиза в храма, и пали свещи да здраве и успех за себе си, след като е изневерил на жена си, окрал съседа или дори поръчал да „свитнат“ началника му.

Олигарсите започнаха да строят собственни храмове, решили да устроят “задгробния” си живот. Литургии във форма dolby. Елитни молитви. Освещаване вовеки на VIP-олтар. Маршрутът на кръстното шествие поръчва вече самия клиент. “Библейски” фрази се настаниха в рекламите: в болницата – „Възлюби с дарове своя лекар!”, в магазина за обувки – „На всяка твар – по чифт!”

Законите на логиката пропаднаха. Социолози говорят в телевизионни предавания, че телевизията разваля зрителите.

Температурата на Земята се повиши рекордно през 2016 г. Казват, че е започнала да се върти по-бързо. Иска може би да изхвърли от гърба си човечеството, у което плюсът и минусът, северът и югът си смениха местата. От това на обърканото човечество вече му се завива свят. Гълфстриймът се заблуди дори и той, вече не знае накъде да тече.

Планетата глобално се затопля, а у нас в България и в Европа се настани невиждано студена, дълга зима. Снегът затрупа къщи, селски пътища и магистрали, гета и ВИП квартали. Ледът по улиците не спря разни недоубити пенсионери да щъкат насам-натам, та дано намерят някоя стока възможно по-евтино. Рискувайки да се озоват в травматологията със счупени крайници, а опитът им да спестят някой лев да се увенчае с извънредни разходи. Управляващите подадоха оставка, защото искат пак да са на власт.  Отново идат избори и с партийните субсидии, взети от данъкоплатците, ще се купува пак “народна любов”.

Снегът не се топи, пак заради глобалното затопляне. Затова няма локви, навън е бяло и дори понякога красиво. Калта в душите остава.

 

Светослав Атаджанов

One Comment »

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.