Home » Авторски страници, Избрано, политика

Цветан Цветанов във Вашингтон и в Чикаго

2017.01.27 Няма коментари
Spread the love

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов заминава за САЩ, за да присъства на организираната на 2 февруари т.г. 65-та молитвена закуска. Тази закуска се организира от Белия дом и Конгреса, и на нея, освен президентът на САЩ, в случая Доналд Тръмп, традиционно присъстват и членове на правителството, Конгреса, дипломатическия корпус, висшата администрация и въоръжените сили.

865c0c0b4ab0e063e5caa3387c1a8741aca5a7eca655a1e669f340836065b290

Цветанов за четвърти път ще присъства на молитвени закуски в Белия дом. Той ще има срещи с представители на различни организации и служби в САЩ. Обичайно Цветанов разговаря и с шефове на специалните служби, както и с представители на еврейски организации.

59608-560x315-trim1060586360

Преди участието си в молитвената закуска във Вашингтон, тази неделя, на 29 януари, Цветан Цветанов ще бъде в Чикаго за среща с българската общност в града. Срещата ще се проведе в залата на българската православна църква “Св. София” и ще започне в 14 часа. Цветанов ще предложи на тази среща някои идеи на своята партия за приобщаването на млади българи от Чикаго към живота в Родината. Дали тази иначе много похвална активност и отношение към българите в Чикаго е просто плод на предизборна активност с оглед на предстоящите предсрочни парламентарни избори в България, или е нещо по-различно от това, предстои да видим.

Черквата "Св. София" в Чикаго

Черквата “Св. София” в Чикаго

Припомняме, че политическа партия ГЕРБ не направи нищо, за не бъдат българските избиратели в Чикаго и САЩ неравнопоставени, което се случи с последните промени в Изборния кодекс. Правителството на Борисов, което предаде вече властта на служебния кабинет, не направи нищо в лицето на своя външен министър Даниел Митов и предишния директор на дирекция “Консулски отношения” Раковски Лашев, за провеждането на избори за Обществени съвети на българите в чужбина и по-специално в консулски окръг Чикаго. Г-н Митов освен това не направи нищо, за да задържи предишния български генерален консул в Чикаго Симеон Стоилов в системата на Министерството на външните работи, а го изхвърли от нея (вж.тук), въпреки високата оценка за работата на г-н Стоилов като генерален консул тук.

Освен това народните представители от ГЕРБ не подкрепиха предложението на петима членове на Комисията по политиките за българите в чужбина да се отделят 1 млн. лв. в Държавния бюджет на Р. България за тази година, за подпомагане на български организации и медии зад граница (вж. тук). Нито г-жа Менда Стоянова, председателката на Комисията по бюджет и финанси в НС, която е от ГЕРБ, нито зам.-председателят на парламента Димитър Главчев, нито други депутати от ГЕРБ, подкрепиха това предложение на петимата депутати от КПБЧ. Никой от ГЕРБ не гласува за него в пленарна зала. А г-жа Менда Стоянова каза по време на заседанието на Комисията по бюджет и финанси, че за този 1 млн. лева, добавени в раздел “Разходи” на бюджета, няма приходи и това предложение не бе одобрено от бюджетната комисия.

Сега г-н Цветанов ще се има срещи, освен с официални американски представители, и с българската общност в Чикаго. Може би си струва на тази среща да му се зададат и припомнят всички тези случаи и въпроси. За да не се повтаря практиката на спорадична активност на български политици и партии към българите в Чикаго и въобще към българите в чужбина, както и практиката на красиви думи, обещания и пр. Които после лесно се забравят или обещаното се оказва вече не толкова важно, когато отношението към българите към граница трябва да се доказва не с думи, а с дела.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.