Home » Авторски страници

“ДНК”. Не комерсиализирайте ДНК

2016.12.11 Няма коментари
Spread the love

ДНК*. Не комерсиализирайте ДНК**, моля!

*Движение за Национална Кауза
**ДезоксирибоНуклеинова Киселина

Според древногръцки писания, преди повече от 2000 години Архимед изрича на невежите римски войници: Noli turbare circulos meos!Не разрушавайте моя кръг! Сега, след появата на Каузата ДНК, аз пиша: Noli turbare DNA nostra! – Не разрушавайте нашата биологична ДНК (DesoxyriboNucleic Acid)!

Снимка: Движение за Национална Кауза

Снимка: Движение за Национална Кауза

Инициатори на Каузата са двама телевизионни риалити водещи и една джаз певица. Те казват, че правят тяхната ДНК „съвместно с експерти“, но имената на нито един от тях не видях в обявите на Каузата. Тя стартира с кампания, според организаторите насърчаваща раждаемостта – условията за участие в нея са: “Направете дете в периода 1 януари до 1 ноември 2016 г. Докажете го със селфи, с положителен тест за бременност, качете го на фейсбук страницата на ДНК. Всяка бременност, споделена в социалната мрежа, ще осигури минимум един лев за подпомагане на двойките с репродуктивни проблеми в България. Така в резултат ще се раждат повече българчета, а те ще направят – през есента на 2017 г. – най-мащабното кръщене в историята. Лицата на ДНК и други популярни българи ще бъдат кръстници на всяко дете, чиито родители пожелаят. Поставяме рекорд на Гинес и помагане на България.“

O tempora, o mores! Sancta simplicitas! Очевидно инициаторите на Каузата не могат да излязат от езика и поведението си на телевизионните риалитита, които правят. А имат претенции да помогнат за решаване на такъв мултифакторен проблем (социален-политически-икономически-биомедицински), споходил нашата страна – демографска катастрофа (демострофа).* За нейното преодоляване се изисква дългосрочна политика на знанието, а не риалити програми, шоута, сапунени сериали и хазартни игри, излъчвани всекидневно по телевизионните екрани.

Накратко, не вярвам на Каузата, докато в нея не участват експерти като професор Иво Кременски – национален консултант по генетика и консултант към Националната генетична лаборатория, и колеги със съвременни знания в репродуктивната биология. Както и наистина популярни със знанията си българи – като арх. Христо Генчев, д-р Николай Михайлов, писателят Стефан Цанев и журналистите Тома Томов, Димитри Иванов и Валери Найденов.

Дотогава инициаторите ще са още един пример за изява на ефекта на Дънинг-Крюгер: необразованите и неквалифицираните са склонни да надценяват своите способности, идеи и намерения – и искрено вярват в тях, а не на знаещите и можещите, на експертите в дадена област. Това всъщност е илюзорно превъзходство на некомпетентните хора. В които – за съжаление – могат да повярват много българи. И така ефектът на Дънинг-Крюгер да причини големи щети на България.**

PS: Една молекула ядрена ДНК формира една хромозома, в която има стотици, в някои хромозоми хиляди гени. Освен тях има и митохондриална ДНК, която съдържа само 37 гена. Общият брой на гените (геном) на човек са около 23 000 – те кодират биологична информация (за повече от 100 000 протеина), която се унаследява. В мемите (гръцки, mimemе – имитирам) се кодира културна информация, която се научава. „Между двама човека има 0.5% разлика в структурата на ДНК – разликите между шимпанзе и човек са само 1.23%. Ние сме генетично по-близо до шимпанзетата, отколкото е мишката спрямо плъха“ каза през 2000 г. нобелистът Джеймс Уотсън, един от ръководителите на Човешкия геномен проект.*** И ако това е учудващо малка разлика между гените на двама човека, то разликата в техните меми – според това кой колко и какво е научил – е многократно по-голяма.

Каузата ДНК ме провокира отново да напиша: Българите имаме добри гени, но много от нас са с лоши меми.

 

Д-р Георги Чалдъков

—————————————————————————————————————————————————————

* За демострофата пише в „Българската песен на козата. 110 117 : 365 = 302“, публикувано в някои електронни издания.

** „Ефект на Дънинг-Крюгер в телевизионно шоу“ е публикуван също в някои електронни издания. И двете публикации влизат в предстоящата да излезе скоро книга “HOMO JANUS BULGARICUS. НАРОДОПСИХОЛОГИЯ И НАРОДОПАТОЛОГИЯ (НЕ САМО) НА БЪЛГАРИТЕ”.

***Витрувиански човек на Леонардо да Винчи e лого на Човешкия геномен проект (1990-2003).

33

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.