Home » Авторски страници

Драмата в Хитрино: Кой е собственик на цистерните. Версии за катастрофата

2016.12.11 Един коментар
Spread the love

Коментари на Григор Лилов

Снимка: БНТ

Снимка: БНТ

ВЕРСИИТЕ ЗА КАТАСТРОФАТА НА КОМПОЗИЦИЯТА

Факт е, че се е взривила само една цистерна от композицията. Ако бяха повече, от селото нямаше да остане нищичко. При това другите са оцелили, въпреки дерайлирането и силната ударна вълна.

Следователно може да се каже, че правилата за безопасна експлоатация като цяло са били спазени.

Разбира се, възможно е да е бил допуснат и отделен пропуск.

Влакът е пътувал от Бургас през Каспичан и Русе за Румъния. Логично е да се предположи, че ако някоя цистерна е изпускала, то катастрофата би трябвало да се случи далеч по-рано по този дълъг маршрут.

Факт е, че при пропан-бутана и една искра е достатъчна.

Засега има няколко версии за катастрофата на композицията.

1. Първата е на министър Московски. Локомотивът искрял при навлизане в гарата. По всяка вероятност това означава превишена скорост и ударени аварийни спирачки – тогава хвърчат искри между релсите и колелата.

Ще се разбере от машинистите – те са живи. Би трябвало и тахографът на локомотива да е оцелял.

2. Скъсана контактна мрежа от лирата на локомотива. Съответно попадане на ток с високо напрежение във взривилите се цистерни. Много вероятна версия. Може би засега най-вероятната.

3. Разместени стрелки при навлизане в гарата. Също възможно като причина за дерайлиране.

Проблемът, че след дерайлирането, взрива и пожара версия 3 е трудно проверима, а версия 2 изисква прецизна следователска работа и възстановка.

4. Скъсване на композицията. Това са първите показания на машинистите – случило се след петия вагон. Възможно, но най-вероятно е да стане при преместване на ЖП стрелка по време на преминаването.

Също трудно доказуема – няма оцелели жп служители от гарата.

5. Диверсия? Екипи на ДАНС и службите също са в Хитрино. Оставям го без коментар.

Засега е неясно как са реагирали Пожарната и Бърза помощ. Жителите на Хитрино са категорични, че са закъснели.

И последно:

– В страната няма изградени планове и система за действие при различни аварии и такива произшествия. Т.е. се импровизира с неизбежния хаос и непремислени решения, взимани в момента.

– Има и сега потенциално опасна инфраструктура. Аз вече съм писал за жп линията София-Пловдив, където автоматизираната система е безкрайно остаряла, за проблемите с девненския завод и т.н. Но не виждам мерки, освен с извършената реконструкция в бургаския “Нефтохим”, който иначе може би щеше да изгърми.

Опожарената сграда на общината в Хитрино. Снимка: Булфото

Опожарената сграда на общината в Хитрино. Снимка: Булфото

 

КОЙ Е СОБСТВЕНИКЪТ НА ГРЪМНАЛИТЕ ЦИСТЕРНИ?

Верига от навързани фирми до един беден кипърец – кредитен милиардер от ПИБ – нашата Първа инвестиционна банка

 

15350640_1154313234684614_2884669633241367825_n

Собственик на цистерните е „Булмаркет”, създадена през 1996 г.

Годишно търгува с около 120 000 – 140 000 тона LPG (пропан-бутан). Газът се доставя от Русия, Украйна, Казахстан, Румъния и др.

Фирмата има:

– шест собствени терминала за газ и нефтопродукти в България и Румъния;
– 150 ЖП-цистерни и автоцистерни (собствени и под наем) за газ;
– кораб-газовоз „POLARIS” за LPG с вместимост 3300 м3 и неограничен район на плаване.

През 2014 е пускат в действие втoри терминал за LPG в Румъния, Гюргево. Вместимостите за пропан-бутан в базата ще са 2200 куб.м, с възможност за обработка на 1000 тона за денонощие.

Управител и миноритален собственик е Станко Станков. Бил е кмет на Балчик през 90-те години.

Компанията редовно нарушава санкциите на ЕС срещу Русия, като нейни кораби акостират в пристанищата на Крим. От руските фирми ЮВАС и АЕГАЗ товарят газ за България.

Основният мажоритарен собственик на капитала на “Булмаркет” е друга компания – „Вектра консулт“. Неин собственик пък е офшорката „Борунди сървисис лимитид“. Зад тази офшорка като собственици стоят други офшорки – “Lеn Secretarial” и „Din Nominees”.

________________________

Зад тях е кипърският гражданин Георгиус Георгиу. Той се води собственик на маса офшорки.

Зад него пък е застанала Първа инвестиционна банка. Тя му е отпуснала кредити за повече от милиард – 1 271 461 780,13 лв.!!! Т.е. повече от капитала на самата банка.
_______________________

(Между впрочем, през 2014 г. първата компания по веригата – Булмаркет ДМ, се разделя на няколко фирми. Три от тях – „Булмаркет автотранспорт“, „Олео протеин“ и „Порт Булмаркет“, са обект на залог, според договорите по кредитите на стойност 54.5 милиона евро, отпуснати от ПИБ пряко на „Булмаркет ДМ“.
Така че има и пряка връзка по веригата от фирмите.)

Самият Георгиус Георгиу се води като мултимилионер у нас. Има активи за над 800 млн.

Например той е собственикът на дружество “Юлен”, което държи ски-лифтовете и пистите на Банско, на “Витоша ски”, на остатъците от “Кремиковци”, на ОЦК – Кърджали, на туристически и транспортен бизнес – например такситата „О’Кей Супертранс” (най-големия таксиметров превозвач в столицата), на фирми за пътно строителство и т.н., и т.н.

Кипърският “мултимилионер”, така тясно свързан с родната банка ПИБ, е роден през 1971 г. Живее в предградие на Никозия. Социално слаб. В кооперацийка, където държи помещение на нейния партерен етаж (вж. снимката по-долу).

15355787_1154314308017840_8392669724465670221_n

ДРАМАТА В ХИТРИНО

Последните данни сочат, че 20 къщи са напълно или частично срутени от взривната вълна.

Досега от развалините са извадени 12 тежко ранени.

От персонала на гарата няма оцелели след взрива на цистерните.

Официално жертвите станаха 7.

Засега 10 души се водят безследно изчезнали.

Ранените достигнаха 34.

Снимка: БНТ

Снимка: БНТ

.

One Comment »

  • Mariana (author) said:

    “Гл. комисар Николай Николов: В Хитрино се е взривил изтеклият газ, а не цистерна Жертвите са седем, а не осем, заяви вътрешният министър.

    В Хитрино има опасност от обгазяване, което може да предизвика увреждане на белите дробове, а най-тежкото е взрив. Това каза гл. комисар Николай Николов, директор на ГД ПБЗН по време на извънреден брифинг в Хитрино, предаде Радио „Фокус“ – Шумен. Според него вероятните причина за инцидента е, че вследствие на транспортно произшествие се е получило пробив в цистерната. Гл. комисар Николов посочи, че вероятно този пробив е довел до газов облак, който е надвиснал над центъра на селото, след което искра го е възпламенила. „Няма такъв факт, че цистерната е експлодирала. Тя се е разрушила и е започнал да изтича газ“, каза той. Вчера бе изпразнена само една цистерна, но през нощта екипите са подобрили организацията и са успели да изпразнят още четири цистерни.

    На 292 семейства вчера се раздадоха еднократни помощи, продължаваме и днес. Това каза областният управител на Шумен Донка Иванова . „Областният щаб заседава, правим всичко възможно да координираме всички дейности, които ще следват след обезопасяване на района. Ще координираме всички доброволчески инициативи. Това, което вчера направихме – на 292 семейства се раздадоха еднократните помощи. Днес това ще продължи. Днес ще обявим и набирателна банкова сметка, която кметът на Хитрино ще открие. Имаме много предложения за събиране на дрехи, одеала, трайна храна, доброволчески инициативи за разчистване, но това е на следващ етап.”

    http://www.segabg.com/article.php?id=834325

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.