Home » Авторски страници, политика

Компроматна война в кандидат-президентската надпревара в САЩ

2016.10.09 Няма коментари
Spread the love

Записи на Доналд Тръмп с вулгарни изказвания за жените предизвикаха сериозни критики сред демократи и републиканци. Някои медии твърдят, че армия от партийни юристи на Републиканската партия разглеждали възможността за смята на Тръмп. Тези публикации дойдоха след като от пуснати от Уикилийкс писма на Джон Подеста, шеф на предизборния щаб на Хилъри Клинтън, стана ясно, че Клинтън е спечелила $22 млн., сътрудничейки си с банки и лобистки групи, срещу които бе обещала да се бори. 

Доналд Тръмп

Доналд Тръмп

Националният комитет на Републиканската партия в САЩ се събира до 10 октомври на екстремно совещание, на което ще направи “преоценка на стратегията” – твърди RT.com. Според изданието на практика това значи, че партийното ръководство може да реши дали да замени милиардера Доналд Тръмп с друг кандидат. Републиканците биха могли да се решат на подобна стъпка след публикуването на аудиозаписи с вулгарни изказвания на Тръмп.

The Washington Post публикува записи на Тръмп, направени през 2005 г., където той си позволява редица вулгарни изказвания по отношение на жените. Това веднага предизвика много критики както от страна на демократите, така и от членове на Републиканската партия. В атмосфера на напрегната политкоректност, подобни коментари на Тръмп могат сериозно да подкопаят неговата популярност преди изборите през ноември.

Доналд Тръмп заяви, че публикуването на записите е опит да се отвлече вниманието на американските граждани от сериозните проблеми, с които се сблъсква страната. Още поваече, че не малко видни репубиканци – като Джон Маккейн и Арнолд Шварценегър – вече заявиха, че отказват подкрепата си за Тръмп.

Публикация в изданието Politico, известно със своята недружелюбност към риториката на Тръмп, стана своеобразен отговор на поместването в портала на WikiLeaks електронни писма на шефа на предизобрния щаб на Хилъри Клинтън Джон Подеста,

Хилъри Клинтън и Джон Подеста

Хилъри Клинтън и Джон Подеста. Снимка: EPA

WikiLeaks пусна над 2000 писма на Джон Подеста. Публикуването на писмата се случи същият ден, в който Държавният департамент публикува 350 имейла, изтрити преди това от частния сървър на Клинтън. От публикуваните в WikiLeaks писма става ясно, че Клинтън е заработила повече от $22 млн., сътрудничейки си с банки и лобистки групи, с които в хода на предизборната кампания тя обеща да се бори – пише RT.com

Изданието Politico, от своя страна, позовавайки се на источници от Республиканската партия, написа, че “цяла армия” партийни юристи разглеждали възможността за замяна на Тръмп, въпреки че в редица щати започна дългосрочното гласуване, а бюлетините вече са напечатани. Промяна на кандидата три седмици преди изборите би нанесло непоправимо уронване на рейтинга на партията, а шансовете на новия кандидат биха били много малки – много избиратели са готови да дадат гласа си лично за Тръмп и не са съгласни с общата програма на Републиканската партия.

Възможна замяна на кандидата се обсъждала и в редовете на Демократическата партия след появилите се съобщения в медиите, че Хилъри Клинтън има сериозни проблеми със здравето. Още през лятото много медии излязоха с непотвърдени предположения, че Клинтън страда от Паркинсон или от епилепсия. Към опасенията на журналисти във връзка със здравословното състояние на Хилъри се добави и фактът, че един от микробусите на предизборния й щаб е оборудван с подемник за инвалидна количка.

Ръководството на Демократическата партия предложило да се издигне кандидатурата на сенатора от Върмонт Бърни Сандърс или на сегашния вицепрезидент Джо Байдън, в случай, че Хилъри Клинтън не успее да продължи надпреварата. Във връзка с това експерти предупреждават, че отстраняването на един от утвърдените от конкреса на партията кандидати за такъв кратък срок може да доведе до отняма на гласуването.

Днес, 9 октомври, е вторият рунд на дебатите между Хилъри Клинтън и Доналд Тръмп.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.