Home » Авторски страници, българи зад граница

Обръщение на българския посланик в САЩ във връзка с изборите

2016.09.19 Няма коментари
Spread the love

Българското генерално консулство в Чикаго изпрати разяснително писмо от посланика ни в САЩ Тихомир Стойчев, относно подготовката и провежданeто на избори за президент и вицепрезидент на Р. България и на Национален референдум, които са насрочени за 6-ти ноември т.г.

В допълнение към това писмо от Генералното консулство уверяват, че остават на разположение на всички български граждани в консулския окръг за съдействие и консултации във връзка с осигуряването на макскимално широк достъп на желаещите да упражнят правото си да гласуват. Служител за контакт във връзка с организацията и провеждането на изборите в генералното консулство на Р. България в Чикаго е консул Людмила Тасева, e-mai:l [email protected], тел. 312 867 1904, 312 867 1905.

Следва текстът на писмото на българския посланик в САЩ Тихомир Стойчев. (Писмото в оригинал може да се види тук – Писмо Избори 2016.)

1

УВАЖАЕМИ СЪНАРОДНИЦИ,

На 6-ти ноември 2016 г. ще се проведат избори за президент и вицепрезидент на Република България и национален референдум със слените въпроси:

„Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?“;

„Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?“;

„Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?“.

Български гражданин, живеещ извън страната, който има избирателно право и желае да гласува в изборите за президент и вицепрезидент и/или в националния референдум, заявява това не по-късно от 25 дни преди изборния ден (до 11 октомври 2016 г.) чрез:

1. Писмено заявление по образец достъпен на електронен адрес: https://www.cik.bg/bg/pvr2016/documents (Приложение № 21-ПВР/НР от изборните книжа);

2. Електронно заявление през интернет страницата на ЦИК на адрес:
https://www.cik.bg/bg/pvr2016/foreign/submit

Писменото заявление следва да бъде подписано саморъчно и подадено лично или чрез писмо, изпратено по пощата или чрез куриерска услуга до дипломатическото или консулското представителство на Република България. В едно писмо може да има повече от едно заявления, като във всяко заявление може да бъде вписано само едно лице.

Не се приемат сканирани писмени заявления, изпратени по електронна поща.

В заявлението избирателят вписва на български език имената си по паспорт/лична карта, единния си граждански номер и постоянния си адрес в Република България. Избирателят вписва на кирилица или латиница мястото извън страната, в което желае да гласува, и настоящия си адрес (адрес на пребиваване) в съответната държава.

Приемът на заявления от български граждани за гласуване в секция извън страната вече е започнал.

Избирателни секции извън страната ще се образуват в дипломатическо или консулско представителство, както и с решение на ЦИК (по предложение на ръководителите на дипломатическите и консулските представителства), извън дипломатическите или консулски представителства, въз основа на не по-малко от 60 избиратели, подали заявление за гласуване. Общият брой на избирателните секции, които се образуват в една държава, не може да надвишава 35.

ЦИК назначава секционни избирателни комисии за всяка избирателна секция извън страната не по-късно от 12 дни преди изборния ден (до 24 октомври 2016 г.).

СИК извън страната се състои от председател, заместник-председател, секретар и членове. Броят на членовете на секционната избирателна комисия, включително председател, заместник-председател и секретар, е:

– за секции с до 500 избиратели – до 7 членове, но не по-малко от 5;

– за секции с над 500 избиратели – до 9 членове, но не по-малко от 5.

Съставите на СИК се определят с решения на ЦИК.

Изборният ден започва в 7:00 ч. и приключва в 20:00 ч. местно време.

Информация за организирането и провеждането на изборите зад граница се публикува на интернет страницата на МВнР на адрес: http://www.mfa.bg/bg/pages/160/index.html и на интернет страницата на ЦИК на адрес: https://www.cik.bg/bg/pvr2016/foreign.

Информация за организирането и провеждането на изборите на територията на САЩ се публикува на интернет страницата на посолството на Република България във Вашингтон на адрес: http://www.bulgaria-embassy.org.

Във връзка с подготовката на изборите, се обръщам към Вас с молба за съдействие по следните въпроси:

1. Разпространение на настоящата информация с всички подходящи комуникационни средства до всички български граждани, с които имате контакт, както и до съответните организации на българската общност в САЩ;

2. Определяне на лица за контакт, които да поддържат постоянна връзка и да обменят информация с посолството по всички въпроси, свързани с организирането и провеждането на изборите за президент и вицепрезидент и на референдума;

3. Предлагане на членове и резервни членове на секционните избирателни комисии.

В населените места, където няма дипломатически или консулски представителства, но ще бъдат образувани избирателни секции:

Осигуряване на подходящи помещения, в съответствие с изискванията на Изборния кодекс;

Набавяне на необходимото оборудване – урни и оборудване за „тъмни стаички“, осигуряващо тайната на вота;

Съдействие за осигуряване на необходимата техника – компютър, скенер с необходимия софтуер, копирна машина, връзка с интернет.

Служител за контакт във връзка с организацията и провеждането на изборите в посолството на Република България във Вашингтон е г-н Валентин Дончев, консул, e-mail: [email protected], Тел: 202 387 5770; 202 387 0174; директен: 202 483 5885.

Приложен е списък на данните за контакт с ДП и КП на територията на САЩ с разпределение на щатите по консулски окръзи (б.р. – Списък на данните за контакт с ДП и КП на територията на САЩ и разпределение по щати)

Благодаря предварително за съдействието и като изразявам увереността си, че с Вашата решаваща подкрепа ще успеем да организираме и проведем успешно на територията на САЩ предстоящите президентски избори и националния референдум, оставам с уважение,

Тихомир Стойчев

12

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.