Home » Авторски страници, българи зад граница, политика

Отговор на МВнР във връзка с апел на бесарабски българи

2016.07.11 Няма коментари
Spread the love

Във връзка с апел от Дружеството на бесарабските българи „Св. св. Кирил и Методий“, който нашето издание публикува (вж. тук), и писмо до различни български институции по същия повод, което изпратихме, от Министерството на външните работи на Р. България има официален отговор.

бесараби-580x480

Отговорът е подписан от Владимир Миланов, началник на политическия кабинет на външния министър, и в него се казва, че въпросът за съхраняване единството на Болградски административен район в Украйна е бил повдигнат по време на посещението на президентът на Украйна Петро Порошенко в България в края на м. юни т.г. Благодарим на Външно министерство, че отговориха на нашето писмо, изпратено до няколко български институции.

Отговорът на МВнР съдържа и линк към публикация в сайта на президенството за посещението на Петро Порошенко в България. Ето цитат от тази публикация: 

„Днес повече от 300 000 българи наричат Украйна свой дом. Благодаря на украинското правителство за уважението и за доброто отношение към българската общност. Ние сме близки приятели и надеждни партньори на всички равнища“, заяви президентът Плевнелиев. Българската общност в Украйна е най-голямата исторически формирала се наша общност зад граница, припомни държавният глава и я определи като естествен мост между двата народа.

„Представителите на българското национално малцинство са работливи и лоялни граждани на Украйна. Уверен съм, че се работи за гарантиране на правата на малцинствата в съответствие със стандартите на Съвета на Европа и тяхното активно включване в политическия и социален живот на страната“, каза още българският президент.

Президентът изрази високата оценка на България на политиката на украинското правителство по отношение на изучаването на българския език в Украйна. „Доволни сме, че преобладаващата част от учениците с български произход в Украйна имат възможност да изучават български език и култура в украинските държавни училища. За България е от важно значение приемането на балансиран Закон за държавната езикова политика и езиците на малцинствата, който да отчита техните права и да бъде насочен към интегрирането им във всички области“, подчерта Росен Плевнелиев. Страната ни също така очаква административната реформа в Украйна да не доведе до разделянето на Болградския район, който е средище на българското национално малцинство в рамките на Одеска област.“

Петро Порошенко и Росен Плевнелиев. Снимка: Рresident.bg

Петро Порошенко и Росен Плевнелиев. Снимка: Рresident.bg

Радваме се, че президентите на Украйна и на България са си поговорили и за правата на българското малцинство в Украйна, и за запазването на Болградски район. Все пак не смятаме, че нещата по отношение спазване правата на етническите българи в Украйна са чак толкова розови, колкото се описват в публикацията в сайта на президентството. Има още какво да се направи в това отношение, за да бъдат тези права защитавани не само декларативно.

Следва факсимиле от отговора на Външно министерство.

Untitled011

Untitled02

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.