Home » Авторски страници, политика

Консултации между ЕК, Канада, България и Румъния за визовата реципрочност

2016.07.12 Няма коментари
Spread the love
Снимка: Flikr

Снимка: Flikr

Политически консултации между България, Румъния, Канада и Европейската комисия  по въпроса за визовата реципрочност се проведоха вчера в Брюксел, по покана на комисаря по миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос. Канада бе представена от Джон Маккалъм, министър на имиграцията и бежанците. От българска страна участие в срещата взеха зам.-министрите на външните и вътрешните работи – Румен Александров и Филип Гунев, а от румънска – Йоан Драгош Тудораче, началник на правителствената канцелария – информира пресцентърът на МВнР.

Българската страна категорично заяви, че премахването на визите за български граждани за Канада е сред приоритетите на правителството. Възприемаме прилагането на визов режим за българи като необосновано неравно третиране, което не съответства на достигнатото равнище на двустранните отношения с Канада, с която България е съюзник в НАТО, споделя общи ценности и си сътрудничи успешно в международните организации.

Реципрочността излиза извън рамките на конкретни визови политики и засяга цялостните отношения ЕС–Канада, които целят достигане на нивото на стратегическо партньорство с договарянето на Всеобхватното споразумение за икономическо и търговско сътрудничество (СЕТА). Разглеждаме сключването на СЕТА и постигането на пълна визова реципрочност като цялостен процес и очакваме преди планираната за октомври среща на върха ЕС–Канада нашите канадски партньори да представят ясен график за отпадане на визовите ограничения за български граждани – се казва още в съобщението на МВнР за срещата в Брюксел.  (Изглежда, както си проличава от информации далеч не само от тази среща, въпросът за отпадането на визите винаги се обвързва с всеобхватни търговски споразумения като СЕТА за Канада и ТТИП за САЩ, за които има много съмнения, че са най-вече в полза на мултинационални корпорации.)

България благодари на ЕК за конструктивната ангажираност в диалога с канадската страна. Уверени сме, че Комисията ще предприеме всички необходими действия, за да могат и българските граждани да се възползват от възможността за безвизови пътувания в Канада – завършва съобщението на пресцентъра на Външно министерство.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.