Home » Е-Списание, политика

Проф. Слатински: Проблемът на България е поколенчески

2016.05.05 2 коментара
Spread the love

Коментар на проф. Николай Слатински от страницата му във Фейсбук.

 

Николай Слатински. Снимка: OFFNews

Николай Слатински. Снимка: OFFNews

Следя спора на българи в чужбина с одиозната персона на патрЕота.

Адам Михник някога бе казал, че когато омърсен човек, мръсен човек, мръсник хвърли камък в септична яма, то всички, които са край нея, се оцапват, без значение какви са били преди това.

Сега разни същества от властимащите са се сбрали около септичната яма и хвърлят камъни в нея. Затова – по-далеч от тях. Няма смисъл да се слиза до нивото на този патрЕот. А в горещата дискусия има опасност и това да се случи. Може с неговите камъни по неговата глава, но не бива с неговите думи по неговата менталност.
Да цитирам ли великия Александър Пушкин – „Не оспаривай глупца!“. Сиреч – не спори с глупака.

Не знам откъде е фразата Убий простака с мълчание или в друг вариант – Убий простака с презрение, та даже срещнах и Убий простака с презрение и безразличие.

Какво има да се разправят нашите деца в чужбина, българските деца там с подобни увредени хора!?
Здравите умове като дебатират с болни умове могат само да се разболеят от тях, но няма да направят болните умове поне малко здрави – те са здрави сили без здрав разум. Те са метастази на Прехода. Проваленият Преход ги секретира с подпухналите си жлези.

Ако президентът наложи вето – добре. Аз не съм му фен. Елемент от статуквото, според мен, не може да промени статуквото. Писах преди, че проблемът на България е поколенчески. Ако можех, щях да забраня със закон хора, по-възрастни от 50 години да се занимават с политика. Поколенията на 50-, 60- и 70-годишните разтерзахме и разсипахме България, доведохме я до просешка тояга и до една изпепеляваща взаимна омраза, от която се раждат само политически върколаци, психологически караконджули, социални таласъми и ценностни демони. Ние, тези поколения сме амортизирани, безидейни, болни от множествена морална, етична, културна и идентичностна склероза. Но ако президентът направи нещо добро и наложи вето, ще помогне на България поне с мъничко.

После е Конституционният съд – той е синекурна групичка от поне на теория много добри юристи, които гледат по 0.75 дела на година, но може да отхвърли мракобесията в Избирателния кодекс и така да помогне на България доста прилично.

Вместо да спорят с властимащи, които, както писах вече, са тумор в мозъка на държавата, народа, обществото и гражданството, читавите българи в България и извън България трябва да измислят начин да си върнат България, да я отвоюват от съсипващия и ориентализиращия я корумпиран и стратегически късоглед, даже сляп елит. Ако има критична маса от подобна воля, този елит ще бъде бит и на негов терен с неговите правила.

Читавите българи в България и извън България трябва на всяка цена да осъзнаят, че този елит се крепи на косъм, той е толкова лесен за побеждаване, той е колос, по-скоро клоун на глинени крака. Натъпкан е с финансови стероиди, с пиар-ни допинги, с медийни анаболи и отвън изглежда релефен, целият в бицеспи, трицепси и четирицепси, но отвътре е мек, затлъстял, аморфен и със застиваща кръв.

България се нуждае от морална революция – на срама от дереджето, в което се намира; на желанието за промяна; на вярата, че тя може да бъде спасена от постпреходния зимен сън; на енергията на младите хора; на пасионарността на лудите глави – луди глави, подобни на онези, които чествахме преди дни, докато властта се държеше по начин, по който нагло демонстрираше, че ако тя бе „легитимен представител“ на българския народ преди 140 години, щеше да прокълне хъшовете зад граница и да им каже да не й се мотаят в краката…

.

2 коментара »

 • Peter S said:

  И продължението на коментара на професора днес:

  ИК има поне 7 недемократични, анахронични, реакционни и дори мракобесни дефекти. Той много грубо противопоставя българските граждани в България и извън България. Струва ми се, че нашите сънародници в чужбина чрез днешната си среща лично с др. ББ се хващат на неговата въдица да излиза вода ненапита от всяка позорна ситуация. Този ретрограден ИК бе приет от собствената Му и покорна до унизителност парламентарна група, въпреки 1001 призива и апели към здравия разум. Сега др. ББ щял бил да се ангажира. Освен това, излиза, че чисто по български, българите в чужбина се борят само за своите отнети права, а за другите брутални посегателства над конституционните права и демократичните свободи да се борят българите в България… Ето как се вкарват в капана, заложен им от ИК, от манталитета и антидемократичността, от които е болна тази коалиция, която е образ и подобие именно на др. ББ. Този реакционен и на места мракобесен ИК, според скромното ми мнение, няма да се приведе във вид удобен за преглъщане чрез сепаративни преговори с др. ББ…
  Николай Слатински

 • Наум Христов said:

  Аз никак не мисля че българите имат нужда от морална революция, напротив ние българите имаме нужда от една добре обмислена национално-просветна революия, подобна от тази на възрожденския период. Непострествено след освобождениетони от турско иго или робство, което новите новоизлюпени “либерал-демократи” соросоиди искат да го наложат като турско “присъствие” или “съжителство”, българското общество започна да се поларизира първо на русофили и русофоби, следващите последвали години между воините на комунисти и “фашисти”,имайки в предвид че в България никога не е имало фашизам или някаква фашистка идеология но тя се натрапа насила.
  След прословутата “народна революция”,”фашизамът” е напълно ливидиран, саедно с цялятя будна, здравомислеща национално-прогресивна инелигенция. След Септември 1944 г.в България настъпиха драстични промени в националното мислене, заклеймиха национално-освободителните войни за обединението на целокупния български народ в обща държава за “буржуазни и завоевателни”, отказаха се за покровителтвото на българското население, останало в съседните държави на произвола на съдабата им и над горе от това, новите български управници пряко участват в геноцида извършен срвщу българското население в бивша Югославия и Северна Гърция и подслествията на таси анти-българска политика е очевидна и днас.
  Българския присветен националзъм бе обявен за “фашистки”и имет националист е било сининим на мръсна дума, за сметка на това се гръмко възфаляваше “новия човек” с образа на интернационализма и “любовта между народите от целия свят”. И така цели поколения българи израстнаха в мелницата на комунистическата пропагадна идеология, младежите растяха без национално съзнание и без родина.
  Затова да не ни очудва факта че близо 3 милиона млади българи напуснаха подината си и заминаха да се реализират в чужбина, те са имали интернационалистическото мислене че са “граждани на света”и така лесно се въоръжиха с нео-либералната мулти-култутна соросоидска идеология.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.