Home » Избрано

870 000 българи нито учат, нито работят. 40 000 напускат страната

2015.11.13 3 коментара
Spread the love

Близо 870 000 българи нито учат, нито работят. 300 хиляди от тях са младежи. С годините наблюдаваме потомствена безработица, обявиха от БСК.

Clipboard14bg0240 на сто от сънародниците ни в трудоспособна възраст не работят изобщо. Годишно от пазара на труда отпадат 30–40 000 заети, показват данните на Българската стопанска камара (БСК).

Всяка година страната ни напускат 40 000 младежи, сред които са и 20% от абитуриентите, показват данните на работодателската организация.

Те показват още, че 41% от учениците над 15 г. са функционално неграмотни, 770 хиляди българи са без средно образование, 35% от които са на възраст до 25 г.
Половината от работодателите имат сериозен проблем с намирането на подходящи хора за ключови позиции, алармира БСК.

Остър дефицит се отчита за 190 професии и длъжности, за които е нужно средно образование. Има “глад” за техници, технолози, механици, заварчици, стругари, шофьори, кранисти, готвачи и др. Икономиката се нуждае от висшисти в областта на информационните и високите технологии, инженери, бизнес анализатори, финансисти, сочи проучването на БСК.

При мъжете уменията означават повече, отколкото дипломите в търсенето на работа, докато за жените образователните постижения са по-важни. Това става ясно от национално проучване за уменията, реализирано от Световната банка.

По-добрите познавателни и социално-емоционални умения означават и по-добри доходи, както за мъжете, така и за жените, дори и когато става въпрос за хора с еднакво образование, коментира Силвия Артал, консултант по въпросите на пазара на труда в Световната банка. За жените социално-емоционалните умения се отнасят в по-голяма степен за тяхната заетост в публичния спрямо частния сектор, допълниха от банката. /Dir.bg/

.

3 коментара »

 • Medius said:

  Проверявате ли си данните преди да публикувате?

  От страницата на НСИ, днес:

  ЗАЕТИ ЛИЦА И КОЕФИЦИЕНТИ НА ЗАЕТОСТ НА НАСЕЛЕНИЕТО НА 20 – 64 НАВЪРШЕНИ ГОДИНИ ПРЕЗ ВТОРОТО ТРИМЕСЕЧИЕ НА 2015 ГОДИНА

  2 945 200. Има-няма 1 милион разлика. Не е много.

  В статия на самите вас – Eurochicago от последните години според преценки на дипломатическите представителства българските граждани в чужбина бяха около 2 милиона. Как от общо 2 милиона човека станаха 3 милиона работещи и от къде точно имате тая статистика?

 • Peter S said:

  Благодаря за направената забележка! Обърнах се към Стопанска камара (чиито цифри сме публикували) за повече информация. Ще оповестя отговора им. Факт е, че няма реална и точна информация за българите зад граница и всеки може само косвено да ги изчисли. От там и пълният разнобой на цифрите. Вероятно са възможни неточности. Но все пак не мога да повярвам, че мастита организация като СК, би сбъркала в пъти.

 • Мариана said:

  Едно допълнение: Цитираната информация е препубликация от сайта Dir.bg, който се позовава на данни, изнесени от Българската стопанска камара. В препубликацията има линк към публикацията на Дир.бг, както може да се види в самата препубликация и както е редно в подобни случаи. Слагам този линк и тук – http://dnes.dir.bg/news/rabota-bezrabotitza-balgarska-stopanska-kamara-20553242?nt=4 Еврочикаго не е източник на тази информация.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.