Home » Избрано

Отворено писмо от Българската академия на науките и изкуствата

2015.11.12 Няма коментари
Spread the love

bani2015Г-н Президент, време е да се освободите от всички безродници във Вашия секретариат, които с техните антибългарски съвети Ви компрометират като некомпетентен и безотговорен държавен глава – пише в отвореното писмо на Българската академия на науките и изкуствата /БАНИ/. По-долу поместваме цялото писмо.

 БЪЛГАРСКА АКАДЕМИЯ НА НАУКИТЕ И ИЗКУСТВАТА

                                      Bulgarian Academy of Science and Arts

                                       Офис: 1303 София, бул. „Сливница” 146,  вх. В, ет. 1

                                            Тел: +359 876 331 175, e-mail: [email protected]

 

 

                                                                         ДО

                                                                         ПРЕЗИДЕНТА

                                                                         НА Р.БЪЛГАРИЯ

                                                                         Г-Н РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ

 

                                                   КОПИЕ ДО: 

                                                                        ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА

                                                                        НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

                                                                        Г-ЖА ЦЕЦКА ЦАЧЕВА

 

                                                                        МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛЯ

                                                                        Г-Н БОЙКО БОРИСОВ

 

                                                                         МИНИСТЪР НА ВЪНШНИТЕ

                                                                         РАБОТИ

                                                                         Г-Н ДАНИЕЛ МИТОВ

 

ОТНОСНО: НЕЗАСЛУЖЕНАТА НАГРАДА, ДАДЕНА ОТ БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА НА ВСЕЛЕНСКИЯ ПАТРИАРХ ВАРТОЛОМЕЙ

 

          УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ,

 

           Академичният съвет на Българската академия на науките и изкуствата (БАНИ) взе единодушно решение да Ви уведоми, че сме против даването на най-високото държавно отличие на лица с антибългарска позиция и поведение.      

           Ние смятаме, че това отличие следва да се присъжда само на лица, които имат изключителен принос и заслуги към българската нация и държава.

         Това не може да се каже за вселенския патриарх, който проявява определен и неприкрит антибългаризъм, откакто е интронизиран за патриарх.

         Какви са доказателствата, които ще Ви приведем за  антибългарската му дейност:

        1. В продължение на 24 години, откакто е Вселенски патриарх, той не възстанови ранга на Българската православна църква, която е пета по старшинство, а ни поставя на 8-мо място след Сръбската, Руската и Румънска църкви, които са получили достояние от Българската православна църква. Това не е маловажен факт.

         2. Патриарх Вартоломей настоява паметника на екзарх Антим Първи, който през 1872 г. обявява автокефалността на Българската църква без съгласието на Гръцката патриаршия, да бъде премахнат от двора на Българската Одринска църква. Защо? Защото екзарх Антим Първи е бил противник на тиранията на Цариградската гръцка патриаршия.

         Екзарх Антим е един от водачите на българските народно-църковни борби за независима българска църква и българско просвещение. Заради клевета на тогавашния гръцки патриарх е изпратен на заточение до избора му за първи български екзарх. След едногодишно оглавяване на екзархията, пак по настояване на гръцката патриаршия, е свален от този пост от Високата порта и заменен с екзарх Йосиф първи.    Очевидно злопаметния патриарх Вартоломей продължава линията на поведение на фанариотите от Цариград и затова настоява да се премахне паметника. Нещо повече, той не разреши на българския епископ Поликарп да служи в църквата „Свети Георги”. Това е скандален факт на посегателство върху суверенитета на българската православна църква в Одрин.

Трябва да се подчертае, че този паметник е изграден и поставен с разрешението на турската държава.

         3. Вселенският патриарх настоява пред българския Свети Синод да премахне титлите „Адрианополски“ и „Траянополски“ епископи –титли, които носят български епископи, тъй като се дублирали с тези на гръцки епископи.

         4. През 1994 г. Вартоломей нареди на православната българска общност в Истанбул да спре да издава кръщелните и венчални свидетелства на български език от името на Българската православна църква, а да носят надписа на гръцки език „ Вселенска Патриаршия“.

         5. Буди учудване, че Вселенската патриаршия иска в църквите по българското Черноморие да се служи литургия на гръцки език, след като съгласно спогодбата Кафандарис-Моллов, през 1924 г. всички гърци живеещи в България се изселиха и  заселиха в Гърция.

         6. Правителството на Тодор Живков, подписвайки през 1964 г тринадесетте спогодби с Гърция, не постави въпроса за териториални претенции, както и въпроса за защита на 650 000 българи в Беломорска Тракия, под натиска на СССР.

Не е  ли време заграбените български църкви да се върнат на българския Свети Синод и в тях отново богослужението да бъде изнасяно на български език. Ако това направеше Вселенския патриарх не един, а два ордена да му се дадат.

        7. Голяма част от българските митрополити са гръцки възпитаници, които  налагат да се внася утвар от Гърция и така утвърждават гръцкото влияние в нашите църкви. Например църквата „Св. Марина“ в Пловдив е  облепена  с гръцки тапети с религиозна тематика. Непрекъснато ни се натрапва използването на  държавния знак на Византия – двуглавия орел, който се  поставя върху църковните одежди и църковни регалии.

          Предвид изложените факти за безцеремонното и арогантно поведение на Вартоломей, с което унизи Българската православна църква и достойнството на българския народ, и   зачерта „Българския Великден“ от нашата история,  ние учените и дейците на културата от Българската академия на науките и изкуствата настояваме България да води независима, суверенна и национално отговорна политика и да защити правата и достолепието  на  Българската православна църква.

          Време е да се освободите от всички безродници във Вашия секретариат, които с техните антибългарски  съвети Ви компрометират като некомпетентен и безотговорен президент на републиката.

          Ние сме убедени, че Вие сте искрен патриот, но демонстрирате доверчивост, която позволи на безродниците от комунистическата БАН да Ви подведат.

 

       София                                                           С уважение:

10.11.2015 г.                                                       Акад. проф. д-р Григор Велев,

                                                                               Председател на БАНИ

 
.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.