Home » Авторски страници, българи зад граница

Босилеградският кмет пак подари на българчетата в града учебници по сръбски

2015.10.31 Няма коментари
Spread the love

Вчера вечерта се ровех в социалните мрежи и в страницата във Facebook на Канцеларията на младежта към община Босилеград. Случайно попаднах на един текст (който лично мен не ме изненада), написан на „майчин сръбски език”, подкрепен със снимков материал и публикуван на 15.10.2015 г. Текстът гордо информира босилеградчани, че кметът на община Босилеград е подарил на българчетата в училищата в Босилеград учебници на сръбски език. За да подсигури безплатните сръбски учебниците, от които българчетата да се учат на “родна реч, омайна”, о не, пардон, на сръбска реч – общината е отпуснала почти 5000 евро.

12190915_10206149221228489_3499762188656166079_n

За незнаещите, кметът Владимир Захариев е и председател на Националния съвет на българското малцинство в Сърбия. Той е човекът, който трябва да защитава правата на българите в Сърбия. Основното право на признатото от Сърбия малцинство е да се обучава на майчин, роден, български език. Но, българчетата в Босилеград вече 10 години са лъгани и продължават да ги лъжат, че същите учебници, които им ги подаряват, ще бъдат преведени на български език и те ще имат възможността да се обучават от учебници, написани на разбираем, близък, роден, майчин, български език.

Унизително и отвратително е! Човекът, който трябва да изисква и да натиска сръбската държава да подсигури учебници, написани на български език – да купува и подарява такива на сръбски. Още по-гнусни са снимките, направени за спомен с българчетата и сръбските учебници. На тях се вижда как кметът, заедно със зам. председателя на Националния съвет Стефан Стойков, са изпъкнали гордо и са с едни “достойни” усмивки, и доволни все едно са извършили “велико дело”. Да, те вършат „велико дело”, помагат на Белград по-бързо и лесно да асимилира и обезличи всичко българско в Босилеград. Всъщност да, те си изпълняват доста добре задачата, за която са платени от сръбската държава, на чиято служба са.

Да, това са хората, които трябва да защитават нашите национални права!

Успях ли да изненадам някого с новината? Категорично не, поне не тези, които познават личността Владимир Захариев! А за тези, които са изненадани, ще напиша няколко думи за дейността на кмета и „борбите му” за опазване на българския език, култура и идентичност в Босилеград.

Владимир Захариев е кмет на Босилеград вече почти 15 години. Той е член на крайната сръбска националистическа и шовинистическа партия на Воислав Кощуница. През първите 10 години от управлението на града той не се сещаше за българския си произход. Три години беше депутат в Сръбската скупщина. Нито веднъж от най- високата трибуна в държавата той не защити правата на българското малцинство в Сърбия. Но през последните години започна да играе една нова роля, ролята на „велик българин, който се грижи за опазването на българщината в Босилеград”. Да, той е българин по произход, който само говори, че се грижи за българското в Босилеград, но всъщност само на думи – фактите и реалностите са съвсем различни. А когато фактите говорят и боговете мълчат! А фактите са видни – купува и подарява учебници на сръбски език!

Но да се върнем отново на учебниците.

През 2006 г. в Босилеград, благодарение на усилията на една шепа истински родолюбци и борци, се откри първата паралелка, където обучението да се провежда на български език. Оттогава кметът започна да купува и подарява безплатно на българчетата учебници на сръбски език. Целта е ясна – получавайки безплатни учебници, децата да изразяват желанието си да се обучават на сръбски език. В началото кметът в първия учебен ден, тържествено последван от местни журналисти с камери и фотоапарати, подаряваше сръбските учебници на българчетата.

Но, както вече споменах – той започна да играе нова роля, стана на всичкото отгоре и председател на българското национално малцинство. Някак не върви той да подарява учебници на сръбски език. Не върви – но той продължава да го прави! Както виждате, и тази година той обезпечи безплатни сръбски учебници. Но, за разлика от предишните години, ги подари месец и половина след началото на учебната година и без особена тържественост и медийна изява. Обаче неговите „опитни” сътрудници и „журналисти” не издържаха на изкушението да не се похвалят с поредното „велико дело” на кмета и го споделиха в социалните мрежи, откъдето аз по случайност научих новината.

Това са делата на Захариев, а приказките му за опазването на българския език са омайващи, особено ако ги слуша човек, който не го познава. По случайност или не, тази година присъствах на две срещи, които кметът проведе с български държавни лица по въпроса, свързан с превода на учебниците от сръбски на български език. Това, което ми направи впечатление е, че той даваше обещанията си в бъдеще неопределено време. ТОЙ ще преведе учебниците, ТОЙ ще реши всички проблеми на българското малцинство! А кога ще го направи? Единственото, което чувахме, е гордо и уверено заявление, че прави дори невъзможното учебниците да бъдат преведени.

Първата среща беше на връх Великден – на най-големия и светъл християнски празник кметът увери, т.е. излъга евродепутатите Андрей Ковачев и Ангел Джамбазки, и председателя на ДАБЧ Борис Вангелов, че ВСИЧКО Е УРЕДИЛ и до 1 септември 2015 г. учебниците ще бъдат преведени. Да, ама не – не бяха!

На 21 септември т.г., на празника на общината на гости в Босилеград беше вицепрезидентът на Република България г-жа Маргарита Попова. И на нея беше казано, че той ВСИЧКО Е УРЕДИЛ и някъде към март или април учебниците ще бъдат преведени. Но г-жа Попова е много добре запозната с проблемите на българите в Сърбия и хората, които се опиват да ги „решават”, и иронично и с лека усмивка констатира, че те ще бъдат готови в края на учебната година. Не, не те няма да бъдат преведени и тогава! Както виждаме от публикацията в социалните мрежи, кметът, т.нар. “защитник на правата на българите” в Сърбия купи и подари на децата учебници на сръбски език.

Дела, а не думи! – казал го е Апостолът на българската свобода Васил Левски.

Уважаеми управляващи в Република България,

Призовавам Ви всеки път, когато лицето Владимир Захариев почука на вратите Ви и търси от Вас помощ и подкрепа (уверявам Ви, че търсената от него помощ не е за бедния и попаднал в безизходица народ в Босилеград, а за да продължава да утвърждава своята власт на средновековен феодален владетел), не слушайте празните му и лъжливи приказки, а погледнете делата му!

 

Нена Василева

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.