Home » Авторски страници, българи зад граница

Обръщение от председателя на Българската културно-просветна организация в Чехия

2015.10.31 Няма коментари
Spread the love

Във връзка с това, че на 13 октомври т.г. Българската културно-просветна организация в Чехия е получила предизвестие от чешка адвокатска фирма, наета от българското  Външно министерство, да освободи сградата на ул. “Америцка” 28 в Прага в срок от 14 дни, след което, ако не го направи, ще последва съдебен процес, председателят на съвета на председателите на БКПО в Р. Чехия Кирил Беровски излезе с обръщение, чието съдържание може да се види по-долу. (Още по темата вж. тук.)

Факсимиле от предизвестието до ръководителя на БКПО от наетата от МВнР чешка адвокатска фирма

Факсимиле от предизвестието, изпратено до ръководителя на БКПО Кирил Беровски от наетата от МВнР чешка адвокатска фирма

Уважаеми съотечественици,

Нямах никакво намерение да влизам в коментарен режим, но едно събитие от средата на м. октомври т.г., а именно полученото официално предизвестие към БКПО от страна на Посолството на Р. България, за освобождаване на сградата на ул. „Америцка“ 28 в гр. Прага, този път обаче, посредством упълномощена юридическа кантора, ме накара да взема отношение по темата. Не бих казал, че този факт много ме учуди, но, при всички положения, за пореден път показа, че разумът нe винаги побеждава. Все си мислех, че, в края на краищата, ще достигнем до едно алтернативно решение, удобно и най-вече полезно за каузата на българските сдружения, в името на общата цел – популяризиране на езика и традициите ни извън Родината. Считам, че последствията от подобен процес между собственика на сградата (българската държава) и БКПО, които ще бъдат срещуположни страни в едно предстоящо съдебно дело от граждански характер пред чешки арбитраж, няма да допринесат с нищо положително нито за ищеца, нито за ответника. Този факт е жалък и срамен за всички ни, без да се впускаме в излишни спекулации относно бъдещето постановление/решение на съда по казуса.

Уважаеми дами и господа,

Ние, всички, не успяхме да се договорим помежду си, въпреки желанието и положените усилия на повечето от нас в тази посока. Създалата се ситуация показа нагледно неумението или по точно нежеланието на някои от нас да оставят настрани създалите се във времето назад междуличностни отношения, дребнотемието, а в някои моменти и спекулирането с проблемите. С риск да засегна някого, ще кажа – много по-лесно е да пишеш или прокламираш, че еди-кое си решение или действие е неправилно – по-трудното, обаче, е да предложиш как да се подобри. Не само да критикуваш, а активно да се включиш, с личен пример и участие, в решаването на проблема!

У нас остава неприятното чувство, че действията, стартирани от собственика на имота – българската държава – се правят едва ли не за назидание само спрямо нашата организация. В тази посока възникват множество въпроси, някои от които си позволявам да поставя отново за размисъл:

– Дали БКПО, като най-старата и най-многобройната организация на българите в Чехия, е този голям противник на всички? Нима през всичките тези повече от 40 години организацията, независимо от допуснатите грешки в миналото, е уронила толкова престижа на България или пък е била недостатъчно лоялна към българската държава като цяло?

– Дали сегашното новоизбрано ръководство на БКПО и на БКПК, гр. Прага, е продължило да води безпринципна политика на управление и дали същото не е имало достатъчно желание за комуникация, респективно взаимодействие с българските институции и българските сдружения на територията на Р. Чехия?

– Дали с освобождаването на сградата от страна на БКПО ще бъдат решени всички проблеми на българското землячество в Р Чехия?

– Защо чак сега собственикът повдига по този начин наболелия, близо 15- годишен проблем, и защо досега не е изработил и заявил ясни и точни правила за ползването на имота по предназначението му?

Не на последно място, да не забравяме, че сградата на ул. „Америцка“ 28 по принцип е Дом на всички българи в Р. Чехия, т.е. БКПО и БКПК, гр. Прага, заедно с някои от останалите 5 български сдружения са ситуирани в сградата и ползват, както общите части, така и канцеларски помещения в имота.

Независимо от всичко това, новоизбраното ръководство, както на БКПК, Прага, така и на БКПО в Р. Чехия, счита, че за периода от избирането му до момента, въпреки тежкото „наследство“, доказа нееднократно своята съпричастност към проблемите на българската общност в гр. Прага и Р. Чехия. С действията си и принципната си позиция като цяло, продължава да бъде отговорен партньор с всички официални представители на различни български институции и български сдружения на територията на гр. Прага и Р. Чехия.

 

Кирил Беровски,

председател на Съвета на председателите на БКПО в Р. Чехия, председател на УС на БКПК, гр. Прага

Октомври 2015 г., Прага

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.