Home » Избрано

Преглед на печата (14.09.2015 г.)

2015.09.14 Няма коментари
Spread the love

interesting0025b“За 25 години преход 1 620 училища се изпариха”, констатира “Телеграф” на първа страница. Сградите на опустелите училища са се превърнали във винарни, цехове и старчески домове, отбелязва изданието.

“Пада ДДС за докторите”, съобщава “Стандарт” и уточнява: Ако предложените от министъра на финансите промени бъдат приети, ще отпадне ДДС за всички, които упражняват медицинска професия според закона за здравето, а именно лекари, зъболекари, рехабилитатори, медицински сестри с частна практика. ДДС обаче ще се начислява за служебни мобилни телефони, таблети и лаптопи, ако се използват и за лични нужди. Предлага се данък за пустеещи земеделски земи.

Темата е водеща и за вестник “Сега”. Акцентът е: “Фирмите ще трябва да се обясняват пред НАП за всяка покупка над 700 лева”. “Управляващите са на път да въведат абсурдни изисквания в режима за възстановяване на ДДС”, коментира вестникът по повод идеите на финансовото ведомство за промени в данъчните закони. Коментарът се допълва със заглавията: “Бизнесът е против по-високия данък върху доходите на гражданите”,”Новата такса смет предизборно отсъства от пакета с данъчни промени”.

Предложеният от Министерството на финансите данък от нула до два процента за общините е водеща тема за “Капитал дейли”. Изданието коментира, че ако текстът се приеме, това ще означава допълнително натоварване не само на данъкоплатците, но и на работодателите, защото покачването на разходите за труд ще натовари икономиката и може да откаже нови инвеститори.

“НСИ отчете нулева инфлация през август” въпреки скока на електроенергията за индустрията, пише “Монитор”. Поскъпнали са пържолите и сиренето, поевтинели са дрехите и обувките.

Изпит за български паспорт предлага правосъдното министерство, за да се спрат измамите с българско гражданство, пише “Труд” на първа страница. Ресорната комисия в парламента ще разгледа предложението в сряда.

“Европа връща границите” е едно от заглавията на “Стандарт” днес. Темата за наплива от мигранти и мерките срещу тях в Европейския съюз е разработена във всички днешни вестници.

“И България виновна за ИДИЛ”, е водещото заглавие на вестник “Земя”, цитат от изказване на директора на Националния исторически музей Божидар Димитров. Той се мотивира с факта, че в България се е провела среща на сирийската опозиция по време на предишния министър на външните работи Николай Младенов, а именно хора от тази опозиция сега се сред лидерите на “Ислямска държава”.

“Адвокат на Цветанов плаши с доклада на Европейската комисия”, месец преди изборите Софийският апелативен съд отмени 4-годишната присъда на бившия вътрешен министър. Това е водещата тема за “Дума” днес.

“София с най-модерния завод за боклук” на Блаканите, пише “Новинар” на първа страница по повод открития вчера завод след осем години проектиране и строителство.

“Монитор” допълва с водещо заглавие, като цитира премиера Борисов: “Само Берн с по-модерен завод за боклук от София”.

“24 часа” информира от първа страница:”ФИФА изхвърля ЦСКА и от “В” група” заради дългове.

В интервю за “Труд”, ректорът на Медицинския университет в София, акад. Ваньо Митев, съобщава, че има наплив от англичани, французи и италианци да учат медицина у нас. 2 500 са чуждестранните студенти през започналата вчера учебна година във ВУЗ-а, те са половината от всички студенти.

Според социолога Кънчо Стойчев, срамно е, че бежанците ни заобикалят като кална локва. Така е озаглавено интервюто на Стойчев за “24 часа”, в което той предупреждава, че България се обезлюдява и ние имаме нужда от бежанците и мигрантите.

Маргарита Дойчинова, БНР

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.