Home » Избрано, политика

Интервю на Борисов за ТАСС и ТВ “Русия” (видео)

2015.07.09 Няма коментари
Spread the love

Премиерът Борисов: Полагам всички усилия газовият хъб да се осъществи

.

Проектът е икономически, а не политически, казва Борисов в интервю за ТВ “Россия”

Untitled11

Освен за ТАСС, премиерът Борисов е дал интервю и за програмата “Формула на властта” на ТВ “Россия”. Министерски съвет пусна пълния запис на интервюто му. В тв варианта той дълго обяснява каква е била съдбата на АЕЦ”Белене”, на нефтопровода “Бургас-Александруполис” и колко много срещи е осъществил, за да бъде подкрепен проектът за газов хъб след отказа на Русия да строи “Южен поток”. Той заявява, че проектът е икономически, а не политически, и всеки доставчик на природен газ би могъл да доставя суровина за него, ако има търговски интерес. За санкциите на ЕС срещу Русия на въпрос каква е неговата лична позиция, Борисов отговаря: Не мога да имам лична позиция, защото сме членове на ЕС и НАТО. Даже се учудвам на някои колеги, които заявяват публично, че са против, защото така им харесва или защото искат да бъдат чути в Москва, но на Европейския съвет гласуват “за” и решенията се вземат с мнозинство”.

В кратката версия на разговора, която вчера публикува ТАСС, Борисов казва:

“Сега е време за санкции. От една страна са санкциите срещу Русия, от друга – контра санкциите на Русия срещу ЕС. От тази ситуация губят всички. Санкциите не могат да донесат нищо добро на нито една държава”, казва Борисов и признава, че България като лоялен член на ЕС и НАТО поддържа санкциите, но губи много.

“Значителна част от туризма, селското стопанство и търговията са свързани с Русия. Затова понасяме големи щети. Разбира се, тази ситуация в голяма степен изнервя и властта в Москва. И не е случайно, че Путин се изказа остро срещу България. Сигурен съм, че той имаше причина за това. Ние се оказахме без вина виновни, без да искаме, нито и имаме цел отношенията между България и Русия да охладнеят”.

“Моля се на Господ големите началници (лидерите на ЕС и САЩ, бел. ТАСС), да се разберат по-скоро и санкциите да бъдат отменени. България прави всичко възможно, за да възстанови отношенията с Русия”, казва Борисов и отбелязва, че българо-руските отношения имат отколешни традиции и от влошаването им “ние понасяме загуби”.

По думите му, между двете държави има две нива на взаимоотношения – исторически, които не се влияят от външно влияние, и политически, които зависят от конюнктурата на днешния ден. “Историческите връзки не зависят от политиците, дружбата и чувството за признателност на българския народ към руския народ са още от Освободителната война”, подчертава Борисов. /“Сега”/

По-долу може да се види запис на интервюто на Бойко Борисов пред зам.- генералния директор на ТАСС Михаил Гусман.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.