Home » Избрано, политика

ДПС играе вабанк за мажоритарния вот

2015.06.18 Няма коментари
Spread the love

Партията предлага на референдума хората да се произнесат “за” или “против” замяната на пропорционалната система с изцяло мажоритарна

.

Галя Горанова, в. “Сега”

Лидерът на ДПС Лютви Местан заяви, че при гласуването в залата ще си проличат "лицемерите и демагозите", които се заиграват популистки с мажоритарния вот. Снимка: Михаела Катеринска, в. "Сега"

Лидерът на ДПС Лютви Местан заяви, че при гласуването в залата ще си проличат “лицемерите и демагозите”, които се заиграват популистки с мажоритарния вот. Снимка: Михаела Катеринска, в. “Сега”

Съгласни ли сте всичките 240 народни представители да се избират мажоритарно, а не само част от тях? Така, според ДПС, е по-честно да бъде формулиран въпросът на референдума наесен. За тази редакция на президентското искане ще настояват депутатите от движението при гласуването в зала. С изненадващия си ход партията, която е убеден противник на мажоритарния избор, хвърли ръкавица към президента и останалите парламентарни формации. “Българските граждани искат мажоритарен вот – безспорно. Но не искат 1/3 от народните представители да се избират мажоритарно. Искат всички да се избират мажоритарно. Защо въпросът тогава се задава “съгласни ли сте част от депутатите да се избират мажоритарно”. Това е лицемерно, демагогско”, заяви лидерът на ДПС Лютви Местан.

Ако парламентът не подкрепи редакцията на ДПС, от партията се заканиха да предизвикат референдум по този въпрос с подписите на 500 хил. граждани. “Тогава още веднъж ще се реализира максимата – внимавай какво си пожелаваш, за да не ти се случи”, предупреди Местан. След като лансира тезата си, лидерът на движението уточни, че партията му винаги е защитавала пропорционалния вот като най-демократичен. “Винаги сме изразявали позиции против мажоритарния вот, защото той ще заличи малките партии, политическия плурализъм, но последното, което ни водеше, беше частният ни партиен интерес”, подчерта Местан. Той уточни, че ДПС няма да загуби от мажоритарния вот, но ще изгуби многопартийната система.

Лидерът на ДПС заяви, че тази “добре премислена инициатива” има за цел да свали “маските на демагозите и лицемерите”, които говорят за избор на личности, но не са готови да отидат докрай. Според ДПС е илюзия, че с промяна в избирателната система може да се промени качеството на политическата система.

Партиите в парламента определиха като крайно предложението на ДПС за 100% мажоритарен избор на депутати.

От ГЕРБ заявиха, че подкрепят въпросите така, както са предложени от държавния глава. В РБ са на мнение, че въпросите трябва да бъдат редактирани, но не и в посоката, предлагана от ДПС. Реформаторите са против чистата мажоритарна система. Според тяхното тълкуване под мажоритарен вот би следвало да се разбира преференциален избор без праг.

От името на БСП Мая Манолова обяви, че не подкрепя изцяло мажоритарния вот, но е за това въпросът за референдума да бъде формулиран по начина, по който предлага ДПС. Според нея провокацията в случая не е от ДПС, а от президента. В същото време Манолова подчерта, че при мажоритарен избор на 240 депутати в парламента по всяка вероятност ще се окажат две партии – ГЕРБ и ДПС, но е добре гражданите да бъдат питани дали искат това.

“100% мажоритарен вот е подъл удар срещу многопартийната система. Тя ще бетонира двуполюсния модел”, коментира лидерът на “Атака” Волен Сидеров. Той се обяви категорично против и предупреди, че ако бъде въведен, ще унищожи малките партии и ще позволи на бизнес кръгове да си купуват депутати.

—-СОЦИОЛОГИЯ—-

Съгласни да участват в референдум са 45% от българите, а 22% са против, сочи национално представително изследване на социолозите от “Медиана”, проведено в периода 12-15 юни. Преди дни “Галъп” измери доста по-висок дял на потенциалните участници – 56%. Според “Медиана” референдумът е “безразличен за близо половината от избирателите” и само съчетаването му с местния вот би направило възможно провеждането му. И в двете изследвания хората приветстват мажоритарния избор на депутати. Според “Медиана” го одобряват 64% от българите, а според “Галъп” – 66 на сто.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.