Home » българи зад граница, Избрано, политика

Алекс Алексиев разясни пред Вашингтонския клуб рисковете за сигурността на България

2015.06.17 5 коментара
Алекс Алексиев и членове на Вашингтонския клуб

Алекс Алексиев (в средата) и други членове на Вашингтонския клуб. Вашингтон, 16.06.2015 г.

На 16-ти юни т.г. в American University във Вашингтон DC се състоя среща на Вашингтонския клуб с експерта по национална и глобална сигурност Алекс Алексиев. Целта на разговора беше представителите на българската общност във Вашингтон да се запознаят с потенциалните заплахи за сигурността на България. Макар и самото събитие да не беше посетено от много хора, на него присъстваха българи от Вашингтон, които бяха представители на американския държавен, академичен и частен сектор. На срещата присъстваше и представител на посолството на Р. България.

Използвайки публични и класифицирани източници на информация, в резюме г-н Алексиев каза следното:

1. Точно в този момент най-голямата заплаха за националната сигурност на България идва от неоосманистката политика на Реджеп Ердоган и неговото правителство.

2. Ердоган използва доктрината на неоосманизма, финансиране от ислямистки фондации, както и структурите на турското управление за ислямски религиозни дела ДИАНЕТ (което тази година е получило два милиарда долара от Държавния бюджет на Р. Турция) за радикализирането на мюсюлманите у нас.

3. В България най-податливи са ромите мюсюлмани и помаците.

4. Всички мюфтийства в България се контролират пряко от турския ДИАНЕТ, като повечето български мюфтии всъщност не са нито българи, нито български граждани. България губи, като оставя второто си по големина вероизповедание в ръцете на една чужда държава.

5. Една от целите на ислямистите е да подпомогнат каузата си установяване на политически контрол върху България. Засега успяват, защото сегашния лидер на ДПС Лютви Местан и лидерите на НПСД Корман Исмаилов и Касим Дал са пряко свързани с Ердоган и участват в неговия план.

6. В краткосрочен план, България трябва да забрани пропагандирането на “Ислямска държава”, също както и финансирането (по пряк или непряк начин) на религиозни организации в страната от чужди държави.

Washingtonskiclub.blog.bg

5 коментара »

 • Виктор said:

  Интересна работа. А пък българските медии военното министерство и президента ни учат, че най-голямата заплаха за България е Русия. Този експерт нещо се объркал.
  Та ние стратегии създаваме за борба с руската опасност, центрове и бази на НАТО приветстваме на наша българска земя. Как тъй ще се страхуваме от Турция, която ни е стратегически партньор от НАТО?
  И като си помисля, че всичко това става във Вашингтон, и самият клуб се казва Вашингтонски направо не знам какво да мисля. Едничкото, което ми идва наум е от хиляда години датира традицията в България на сто слепци да има един с по едно око. И той в нашият случай е във Вашингтон…

 • Жули said:

  Интересноооо
  Пак си търсим етнически проблеми
  Защо ли?
  Обаче вашия портал и изявление е против официалната политика на САЩ, която е толериране на Турция като стожер на про Запада сред мюсулманите
  Как по точно се вписват Американските ви участници?!

  Това което правите е в добрата комунистическа традиция на възродителния процес
  Обаче сте малко изостанали защото сте изолирани от това което става в България, очевидно;)
  Сега в България се говори за циганската престъпност
  А още по напоследък , за сърбите които били зазидали килията на Паисий за да НД знаят мскедонжитд че са всъщност българи
  Препоръчвам по добра връзка с вашите хора в България
  Синхронизация:)))

 • Виктор said:

  Жули, благодаря ви за препоръките. Доколкото разбирам вие самата живеете в България и сте абсолютно синхронизирана. Ние тука в САЩ сме повредени от американският начин на живот и предпочитаме да мислим и анализираме а не да се “синхронизираме”. Може би именно затова сме и тук.

 • Виктор said:

  И още. Да имаш позиция различна от официалната на Америка е много американско. Виж да се синхронизираш с линията на партията майка си е навик от соца. Та съвета ми към вас е прогресирайте Жули. Прогресирайте. 🙂

 • Мариана (author) said:

  Драга Жули,

  Медията е за това, за да отразява. Да отразява какво се е случило. И ако Алекс Алексиев е изложил пред Вашингтонския клуб – една организация, в която членуват български емигранти в САЩ, своето становище за потенциалните рискове за сигурността на България, това не е изявление на Еврочикаго, както кой знае защо сте написала. Дали това са всички рискове пред сигурността на страната, както и това каква е политиката на САЩ към Турция, са отделни въпроси.

  И бъдете спокойна, това издание има добри връзки и читатели не само в Чикаго и САЩ, не само в България, но и в други страни по света, където живеят български емигранти. И отразява най-различни събития, както и различни гледни точки.

  Не знам как сте успяла да видите в отразяването на една среща, в която са участвали български емигранти в САЩ, и в която е било изложено становище за рисковете от ислямистки влияния в България, нещо зловредно. Ако експертът по национална и глобална сигурност Алекс Алексиев беше се срещнал с български емигранти за да ги убеждава в примерно в това, че проучването и добива на шистов газ не крие екологични рискове, можехме пак да отразим една подобна среща също, но едва ли щяхме да го направим без съпътстващ редакционен коментар.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.