Home » Избрано

Как изглежда България за чуждестранен инвеститор?

2015.06.18 Няма коментари
Spread the love

Стела Николова, Forumat-bg.com

index

Значи, ако си западен или източен бизнесмен, който иска да започне бизнес в БГ – като инвеститор, се срещаш първо с управляващите.

В зависимост от инвестицията, която искаш да правиш, може да се видиш със селски кмет или с министъра на икономиката, но по-добре за теб е първото, защото ще ти излезе по-евтино.

У нас инвеститорите се посрещат с въпроса колко пари са готови да дадат за комисионна. Справка – Варненското пристанище, което само марсианци не са го искали, но очевидно комисионната е космическа.

После, ако успее се споразумее инвеститора, идват лицензионните и разрешителни режими и бюрокрацията по откриване на фирма.

После почваш да се разправяш с НАП по регистрация по ДДС .

Следва регистрация в Инспекция по труда – за целта, трябва да имаш договор за трудова медицина и оценка на риска, което се плаща на калпак, назначен във фирмата ти.

Ако ще имаш касов апарат, то той трябва да има СИМ карта за връзка с НАП и договор за една година с лицензирана фирма за обслужване.

След това чужестранецът научава, че у нас фалира банка, понеже управленците не могат да се разберат как да си поделят активите, които са допуснали да бъдат придобити от нея. Като държавата е държала там достатъчно пари, за да може банката да си инвестира в покупка на предприятия чрез свързани фирми. В тази банка има и чужди инвеститори, които сега ще си търсят правата по съдебен ред в европейските институции, понеже в нашите съдилища изобщо не вярват.
Да не помислите, че само тази банка го прави, не е така.

Питайте ПИБ, откъде взе пари, за да купи земята, през която щеше да минава Южен поток, или пък други предприятия, които са нейна собственост, като „Кремиковци“, за който използва никому неизвестния дотогава млад човечец, който след покупката мистериозно изчезна.

Цацаратурата обаче не се занимава с такива инвеститори, те са ОК.

За капак, разбира инвеститорът, че у нас съдебната система се командва от управляващите, а не е независима. И ако трябва да си търсиш вземане от дадена фирма, трябва да си платиш, както и да внимаваш да не се опитат да ти обявят фирмата в несъстоятелност, като представят несъществуващи задължения от твоята фирма към контрагенти.

Чужд инвеститор ще дойде в БГ, когато затворите се напълнят с корумпирани държавни служители и магистрати, и когато разкарат държавната рекетьорска бюрокрация.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.