Home » Избрано

Журналисти от БНР: Не сме персонал

2015.05.11 Един коментар
Spread the love

bnr С надписи “Аз не съм процент -43%“, “-43% качество” и ленти, на които пише “Не съм персонал“, журналисти от БНР излязоха на протест пред сградата на националното радио, за да напомнят на ръководството, че основната функция, за която институцията получава държавна субсидия, е производството на радиопрограми, предаде репортер на БГНЕС.

Заради изискването за 10% съкращаване на разходите за издръжка на персонала, журналистите са били информирани, че хонорарите в БНР ще бъдат намалени с между 40 и 50% за различните програми.

bnr002

Това е втори ден на протест, след като и вчера част от тях излязоха съвсем импровизирано. Те се събират, заради решението на ръководството да съкрати хонорарите на всички в програмите с близо 50. “Ние нямаме ясно обяснение защо се стигна точно до такъв процент. Няма никаква диференциация защото този процент се прилага за абсолютно всички програми в БНР и по какъв начин е определен и как всъщност се определя трудът на всеки един служител в националното радио”, каза колегата репортер в програма Хоризонт Виолета Ашикова. Тя каза, че се надява днес поне да получат отговор или най-малкото да има преразглеждане на това орязване. Виолета Ашикова подчерта, че заплатите на служители в Хоризонт са много ниски и за да се чувстват най-малкото достойно заплатени, разчитат на хонорари, които получават именно за извършен труд. Те са хора със солидно образование и не може да получават 600 лв. заплата и 100 лв. хонорари. “Просто това е смешно, след като ние тук все пак изпълняваме обществен дълг и работим в името на хората”, посочи журналистът и подчерта, че това е най-слушаната радиостанция и тях ги интересува как този -43% ще се отрази върху техния труд и качеството на програмата.

Журналистът от същата програма Лъчезар Цветков обясни, че в случая се стига до рестрикция спрямо хората, които произвеждат конкретния радио продукт и в един момент радиоинформационният лидер се оказва с доста сериозно наказание спрямо хората, които работят в него. “Очакваме Радиото да остане преди всичко Радио!”, казват в призива си колегите от БНР. /Източник: БГНЕС/

———————————————————————————————————

* Еврочикаго бе една от първите медии, която се застъпи за журналистите от БНР (линк), както и срещу безпринципните опити за съкращения на цели структури в Националното радио (линк).

.

One Comment »

 • КАПИ said:

  КАПИТАЛЦИ СЕ ГОТВЯТ ДА ОВЛАДЕЯТ БНР

  БНРПротестът на журналисти от Българското национално радио, свързан с намаляването на хонорарите на служителите, всъщност има и скрит умисъл. Това научи АФЕРА от брилянтни източници от Старата къща на бул. Драган Цанков 4 в София. АФЕРА няма да е адвокат на генералния директор Радослав Янкулов, но няма и да прикрие задкулисните схеми, които стоят в дъното на протеста на работещите в БНР. Наред със справедливите искания на протестиращите журналисти, опитните кукловоди на протеста всъщност искали главата на генералния директор на БНР Радослав Янкулов. Така СЕМ щял да получи възможност да избере нов шеф на Националното радио, който пък ще бъде излъчен от олигарсите около прецедента Роско Пастирката. Добре охранените капиталци и техните протежета в БНР сондирали нагласата в СЕМ за искане на “вот на доверие” на Янкулов.

  Мария Стоянова, назначена от Плевнелиев, била готова да поиска оставката на радиошефа, но за целта трябвало да има „вълна от протести“ на радиотруженици, каквато обаче липсвала. Вечният ветропоказател Гого „Папионката“ Лозанов също щял да подкрепи искането за оставка на Янкулов, но само, ако такава бъде поискана от мнозинството от работещите в БНР и от друг член на СЕМ, т.е. от Мария Стоянова. Новата членка на СЕМ Бетина Жотева, която бе скандално назначена от Роско Пастирката миналата седмица, била още по-радикална, но получила съвет да не бърза с изцепките си. Членовете на СЕМ са петима, т.е. Роско Пастирката вече държи ключа към БНР, а дори и към поста на генерален директор и на БНТ.
  Двете най-големи “бунтарки” в БНР /една от Хоризонт и една от Христо Ботев/ били готови да се хвърлят на амбразурата и да поискат главата на Радослав Янкулов, но шансовете да получат широка подкрепа били минимални. Повечето от работещите на “Драган Цанков” били възмутени от опитите на “умните и красивите” да наложат схемата: “стани да седна”! Мнозинството от служителите на БНР взимат не повече от 600-700 лева на месец, което на фона на получаваните от няколко “звезди” на Хоризонт по 4000-5000 лева на месец, ги накарало категорично да се откажат от протестите и дори били готови да искат публикуването на хонорарните листове.

  “Битката” за превземането на БНР можело да избухне с нова сила след около месец, когато триото Стоянова-Жотева-Лозанов може да получи нов шанс да обслужи капиталци и интересите на прецедента Роско Пастирката можело да намерят успешна реализация. Идеята на сценаристите била чрез БНР да се постигне разрастване на медийната империя на олигарсите около прецедента. БНР, заедно със сайтовете им, щели да се използват за кампанията, която да осигури втори мандат на Роско Пастирката. Засега „бунтарите“ в БНР били посъветвани в никакъв случай да не надигат глас срещу Боко Компира. Точно заради това, предводителките на бунта, вече изгубили подкрепата и дори на част от участвалите в протестите пред оградата на БНР в понеделник.

  Брилянтните източници на АФЕРА установили, че сценарият за преврат в БНР всъщност бил дело на „изгубилата се в превода на МВР“ т.нар. вицепремиерка и вътрешна министърка Руми Бъчварова, която дори обичала да се хвали, че знае всичко за Радиото. За незапознатите – Бъчварова е работила в администрацията на БНР…10 години!? /Каква ли мъка е било?! – бел.ред./
  Совите не са това, което са…

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.