Home » Авторски страници, политика

Петър Стаматов за убийството на Борис Немцов

2015.03.04 Един коментар
Spread the love

Петър Стаматов по БНР: Опонентите на Кремъл оредяват и това може да създаде желание на хората за промяна

 

Интервю на Силвия Великова с Петър Стаматов за програма “Хоризонт” на БНР

 

rus_0014a

Самото изпълнение показва, че убийството на Немцов е показно. Това е демонстративно политическо убийство в центъра на Москва и тези, които са го направили, са били сигурни,че няма да бъдат наказани, каза в предаването “Преди всички” Петър Стаматов, главен редактор на сайта “EuroChicago” и член на Обществения съвет на Асоциацията на свободното слово “Анна Политковская”.

Путин държи много здраво властта и не виждам какво може да се направи. Немцов не беше най-успешният лидер, но поне беше най-популярният. Опонентите на Кремъл оредяват и това може да създаде желание на хората за промяна. Но не виждам кой знае колко оптимизъм там. Реакциите (на световните лидери- бел.ред. ) са отдавна закъснели. Ако имаше реакция, тя трябваше да бъде веднага след влизането в Крим. Видя се, че на Путин не му влияят някакви размахвания на пръст. Напротив, той става по-агресивен. Моите версии за това кой е убил Немцов са две. Днес Русия е обхваната от ненавист, има хора, които са готови да направят нещо, само за да се похвалят. Втората версия е за олигарси, притеснени от санкциите. И те искат да се освободят от гайките, които Кремъл постоянно им навива. Защото Путин държи няколко олигарси около себе си и на тях им е разрешено да правят всичко, коментира Стаматов.

Чуйте мнението на П. Стаматов в звуковия файл.


.

Източник: БНР

.

Ето какво остана извън интервюто, поради краткото ефирно време и поради естеството на медията радио.

Илюстрации към казаното за Борис Немцов

Nemcov_001
.
Nemcov_002
.

Президентът Владимир Путин е напълно наясно, че убийството под стените на Кремъл е в негова лична вреда, ето защо ще се опита да направи всичко възможно да открие поне убийците. По-долу поместваме статистика на убитите журналисти в Русия – за по-малко от 20 години са убити, поради различни причини, около 400 журналиста, а в съда са влезли около 50 дела. Вижте текста по-долу (на руски език).

 

Статистика смертей и судебных дел

.

Насильственные смерти журналистов начались в эру Ельцина (1991—1999) и продолжались во время правления Путина, президента России с 31 декабря 1999 по 7 мая 2008. Став президентом, Медведев говорил о необходимости покончить с «правовым нигилизмом». За последние годы возросло число судебных процессов, но крупного успеха в этом отношении за время своего президентства он пока не добился: ни в расследовании гибелей, случившихся до 2008 года, ни в расследовании тех, что произошли со времени его вступления в должность. Процесс по делу убийства Политковской (октябрь 2008 — февраль 2009) и задержания причастных к расстрелу Бабуровой и Маркелова (ноябрь 2009) отражают некоторые неубедительные признаки движения.

Nemcov_003

Годовые показатели в таблице выведены из базы данных «Журналисты в России», в которой можно найти описание каждого случая гибели. В таблицу не вошли некоторые важные категории:

– пропавшие без вести (14 человек)
– погибшие при условиях, характер которых до конца не установлен («инцидент не подтвержден», 28 человек)
– журналисты, погибшие при несчастных случаях на работе (37 человек).

.

Видео:

.

Борис Немцов: “Путинизмът се крепи на скъпия петрол и цензурата. Премахнете ли едно от двете, още на следващия ден ще живеем в друга страна. Руската власт се страхува от собствения си народ, руската власт до смърт се бои от масови протести.”

One Comment »

  • Пламен Павлов said:

    Поздравления за Петър Стаматов и “Еврочикаго”!

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.