Home » Авторски страници, политика

Още за убийството на Немцов

2015.03.11 Един коментар
Рамзан Кадиров

Рамзан Кадиров

След убийството на Борис Немцов чеченският ръководител Рамзан Кадиров заяви, че за смъртта на руския опозиционер са виновни западните разузнавателни служби, чиято цел е била единствено да навредят на Русия:

“Няма съмнение, че Немцов за убийство организирана разузнавателните служби на Запада, търси всякакви начини да предизвика вътрешен конфликт в Русия”.

Цитат от неговото изказване на 28 февруари:

«Нет никаких сомнений в том, что убийство Немцова организовали спецслужбы Запада, стремящиеся любыми путями вызвать внутренний конфликт в России. Такова их практика. Сперва приближают человека, называют другом Америки и Европы, затем приносят в жертву, чтобы обвинить в этом политическое руководство».

«Я уверен, власть очень заинтересована в раскрытии убийства и привлечении к ответственности виновных. Для этого, как свидетельствуют сообщения, прилагаются все силы. Прежде всего Борис Немцов — гражданин России, а посягательство на жизнь гражданина России должно быть строго наказуемо» — заяви още чеченският лидер.

Днес Рамзан Кадиров вече заявява, че убийците на Борис Немцов са “истинските патриоти” и изказва одобрението си към свои подчинени, уличени в жестокото престъпление.

Рамзан Кадыров: убийцы Немцова — настоящие патриоты России, храбрые воины

Отгоре на всичко Кремъл награди с ордена на честта Кадиров в деня на арестуването на заподозрените в убийството на Немцов. Прессекретарят на Владимир Путин, Дмитрий Песков, заяви в специално изказване, че двете събития са съвпаднали съвсем случайно.

Версията , че Немцов е бил убит заради думите си след атентата в редакцията на „Шарли ебдо“, веднага беше разпространена от руските медии и вече е основната (вж. линк). Но колко души в Русия си спомнят, че коментарите* на Борис Немцов бяха съвсем умерени, както и това, че руското правителство също заклейми нападението. Нещо повече – външният министър Сергей Лавров, който марширува по улиците на Париж, би трябвало повече да е обидил героите на Кадиров.

“Московский комсомолец” вече се е сдобил със снимки от движението на задържаните за убийството в Москва. В изданието са научили, че чеченците са купили колата през септември миналата година.

Nemcov_006

И скоро след това тази кола е влязла в записите на камерите в близост до къщата на Борис Немцов. Това едва ли е съвпадение. И ако приемем, че заподозрените са го следели отдавна, то тогава отпада основният мотив за престъплението, така широко огласяван последните дни – изявленията на Немцов след стрелбата в редакцията на “Charly Ebdo“. В такъв случай, защо е бил следен още преди терористичните актове в Париж?

И няма ли да излезе прав редакторът на Еврочикаго в предположението си изказано по БНР още на 3-ти март, че извършителите на убийството са го извършили за лична изява, търсейки похвала за “геройството” си или пък по поръчение на олигарси, на които Кремъл им е “завил много силно гайките”? Кадиров в последно време изглежда с “разхлабени” гайки, но кой знае какво си говорят с Путин или дали това не е привидност. Замислете се и ще забележите, че най-често споменаваните имена в Русия са три – на президента, на външния министър и… на Кадиров. Някой помни ли вече името на премиера?

Чуйте част от записа на казаното от Петър Стаматов по БНР.


.
——————————————————————————————————————————————————————–

* Коментарът на Борис Немцов: «Сейчас мы свидетели средневековой исламской инквизиции. Пройдут века, и ислам повзрослеет, а терроризм уйдет в прошлое. Но сидеть и ничего не делать тоже не стоит… Не должно быть никакого оправдания террору. Когда тут некоторые пишут, что карикатуристы сами виноваты, что издевались над пророком Мухаммедом, они оправдывают убийство. Убийство — это тяжкий грех, в том числе и в соответствии с Кораном, а сатира, даже издевательская, грехом не является. И сравнение карикатуриста с убийцей-фанатиком только провоцирует террористов» (Блог в «Эхо Москвы», 9.01.2015 г.)

One Comment »

  • Аз said:

    Заур Дадаев, обвиняемый в убийстве политика Бориса Немцова, убил несколько опасных террористов. Об этом написал на своей странице в сети Instagram глава Чечни Рамзан Кадыров.

    «В последние дни развернута кампания в связи с задержанием бывшего военнослужащего ВВ МВД РФ Заура Дадаева. Я ранее говорил и сейчас повторяю, что знал его как настоящего воина и патриота. Только в одном бою в лесу под Беноем он уничтожил восемь самых опасных террористов. Если же Дадаев действительно причастен к убийству Бориса Немцова, то нужно его судить в соответствии с законами России и наказать по всей строгости», — написал Кадыров.

    Он в очередной раз добавил, что беззаветно предан Владимиру Путину и готов до конца своих дней противостоять врагам страны. «Все, кто пытается сделать что-то назло президенту России и самой России, не должны ни на секунду сомневаться в том, что я, не моргнув глазом, сделаю все, чтобы этого не допустить», — заявил Кадыров.

    ————–
    Имиджевые потери России будут гораздо сильнее, чем просто потери из-за убийства Бориса Немцова. Имиджевые потери на почве религиозной ненависти могут быть более значительными и долгосрочными. Поэтому я бы очень осторожно бы относился к тому, как характеризуется это убийство, если бы я расследовал его с российской стороны.
    К политическим преступлениям Америка привыкла — это сейчас происходит во всем мире, и в Америке убивали по политическим мотивам. Но убийство по причине религиозной ненависти — это для американцев как красная тряпка для быка.

    На это вообще сегодня нет ни идей, ни сил. Ни в России, ни в США нет сил, заинтересованных в улучшении российско-американских отношений.
    Если взять отношения Америки и Китая, там огромный бизнес, зарабатываются деньги, существует множество людей, которые не хотят, чтобы политика взяла верх над экономикой. А в российско-американских отношениях экономики нет — одна политика. Поэтому нет тех, кто вольно или невольно лоббирует улучшение отношений. Но очень многие заинтересованы в их ухудшении, потому что на этом можно построить карьеру, особенно в России. На мой взгляд, должно смениться минимум два поколения политиков, чтобы российско-американские отношения нормализировались.

    президент Центра глобальных интересов (Вашингтон) Николаем Злобиным

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.