Home » Избрано

Дрехите като право на живот

2015.03.20 Един коментар
Spread the love

Р. Юлиева, Ovarna.bg

.

Илюстрация: ovarna.bg

Илюстрация: ovarna.bg

Охранители убиха човек във Варненски МОЛ, защото изглеждал като клошар, а директорът на Търговския център, в който се е случило това, Иво Тодоров, посочил: „че е информиран по телефона за смъртта на бездомен човек, който нямал сериозни претенции към външния си вид“.

Нека да е ясно. В МОЛ-а се влиза като в храм – с хубави дрехи и свалена шапка, това е мястото, където се продават мечти и право на живот. Нямаш работа там, ако си с непретенциозен външен вид, нямаш работа никъде, защото току виж си притеснил някого, ще го погнусиш, ще го разстроиш, ще извадиш най-лошото в него и можеш да го превърнеш в… убиец.

И трябва да го убиеш, а ако не ти стиска просто да си обърнеш главата на другата страна, за да не лъсне истината за твоите ценности, човещина, толерантност. Никой не може да скрие истината за себе си от клошар. Можем да приемем всичко, но не и „лошо“ облечен човек. Не и това.

Покойният вече Нягол не за първи път страда от модата – бил е обиран нееднократно, събличали са новите дрехи от гърба му, вземали са новите му обувки и се прибирал бос. Най-вероятно някой друг просто е искал да оцелее, защото е бил съобразителен и е знаел, че непретенциозният външен вид може да доведе до… смърт, мъчителна и жестока смърт.

Че няма държава е ясно, обаче има ли хора в държавата? Ако от тримата охранители нито един не се е притеснил, че отнема човешки живот просто така, за нищо, трябва ли всички ние да се притесним. Трима е повече от един, трима убийци е НИЕ.

Лека пръст на Нягол, човекът, станал жертва на суетата, дано в отвъдното няма дрескод. А вие, носете новите си дрехи и в никакъв, ама в никакъв случай не влизайте с непретенциозни дрехи в търговски център – може да бъдете убити!

А до управата на МОЛ-а, МОЛ-я поставете табелки на входа, редом до тези, забраняващи влизането на кучета – забранено за хора с непретенциозен външен вид – просто така за всеки случай, да не стават грешки, да си знаем.

.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Бел.ред. В социалната мрежа Фейсбук граждани на Варна призовават за бойкот на търговския център, който се прочу с този трагичен случай. Създадена е група БОЙКОТ НА ГРАНД МОЛ ВАРНА, в която се призовават жителите и гостите на Варна по този начин да кажат ,,НЕ“ на насилието и на неговото толериране. Тази неделя, 22.03.2015 г., от 14.00 ч. местно време, пред Гранд Мол Варна ще се съберат хора, нарочно облечени със стари и непретециозни дрехи, за да покажат, че и бедните имат право на живот. Че печалбата и измамното лицемерие не могат да стоят над човешкия живот.

1620500_1582757862005158_4883510820977549293_n

One Comment »

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.