Home » българи зад граница, Избрано

ДАБЧ откри телефон за българите в Украйна

2015.03.20 Няма коментари
Spread the love

Координационен център за връзка с българите в Украйна започна работа в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ).

Нашите сънародници ще могат да се свържат с Координационния център на специално открити телефонни линии и e-mail адрес. Телефонните номера са +359 2935 06 66, +359 886 83 97 52, а еmail адресът – е[email protected].

По време на първото заседание на Координационния център са били обсъдени възможностите за издаване на визи и евентуалните способи на държавата и общините при необходимост да съдействат на българите в Украйна. Към януари 2015 г. данните за удостоверителната дейност на Агенцията по отношение на украинските граждани с български произход не показвали тенденция за рязко покачване. По време на това заседание на Координационния център са били обсъдени и възможностите за изпращане на хуманитарна помощ за най-засегнатите райони в Украйна.

Координационният център за връзка с българите в Украйна е междуведомствен консултативен орган за получаване, оценка и анализ на информация за положението на българското малцинство в Република Украйна с оглед обстановка в страната. Непосредствената цел на центъра е да осигурява актуална информация за компетентните държавни органи и институции на Република България относно обстановката в Република Украйна и свързаните с това потенциални рискове за българското малцинство.

(Със съкращения)

Източник:  Аctualno.com

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.