Home » Авторски страници, българи зад граница

Панахида в Струмица за д-р Христо Татарчев

2015.01.02 Няма коментари
Spread the love
Купола на храма "Св. Богородица" в Струмица, където ще се отслужи панахидата

Купола на храма “Успение на Света Богородица” в Струмица, където ще се отслужи панахидата за д-р Христо Татарчев

На 5 януари 2015 г. от 12.00 часа местно време, в католическата катедрала “Успение на Пресвета Богородица” в гр. Струмица, Македония, ще се отслужи панихида по повод 63 години от кончината на първия председател на ВМОРО д-р Христо Татарчев – информира Българският културен клуб в Скопие.

Роденият в гр. Ресен през 1869 г. Христо Татарчев умира на 5 януари 1952 г. в гр. Торино в изгнание. Той е български лекар и революционер, един от основателите на ВМОРО. Участва в организирането на Съединението на България през 1885 г., както и като доброволец в Сръбско-българската война. По-късно учи медицина в Цюрих и Берлин. След завършването си работи като лекар в Солунската българска мъжка гимназия. Служи като лекар в Българската армия по време на три войни – Балканската, Междусъюзническата и Първата световна.

През есента на 1920 г. участва в създаването на Македонската федеративна организация. Разногласия с Тодор Александров го подтикват да напусне България и да се засели със семейството си в Торино. Пише мемоарите си, както и статии за вестниците „Македония“, „Заря“, „Вардар“. Сближава се с Иван Михайлов. Заселва се временно в родния си Ресен през 1941 г. По късно се връща в София, а през 1943 г. се мести в Нова Загора. През 1944 г. Иван Михайлов му предлага поста на президент на Независима република Македония, но д-р Татарчев  отказва. След войната в резултат на започналата комунистическа политика на репресии и македонизация, Христо Татарчев заминава за Торино, където умира в изгнание през 1952 г. През 2010 г. костите на д-р Татарчев са положени с официална церемония в Централните софийски гробища.

10906301_822330284490239_2248605314547721278_n

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.