Home » българи зад граница, Избрано

Българско семейство живее в океана

2015.01.03 Няма коментари
Spread the love

Пясък вместо сняг и палми вместо елха. Така изглежда Коледа за Мира, Иво и 11-годишната Мая, които от две години живеят в открити води. Преди две години Мира и Иво от София продават къщата си в Канада, където живели 15 години, напускат работа и се преместват да живеят в океана. На лодката родителите взимат и дъщеря си Мая, която отписват от училище. 17-годишният им син Виктор обаче не пожелава да ги последва и остава да живее при приятели. Днес семейството живее с около 100 долара на месец, лови риба, за да се изхранва, и обучава дъщеря си на лодката.

Екипът на Нова ТВ ги открива в Тобаго – дни след като са пристигнали от Тринидад и преди да отплават за Барбадос.

Снимка: Скрийншот от видео на Нова ТВ

Снимка: Скрийншот от видео на Нова ТВ

След като България им става тясна, се местят в Канада. 15 години по-късно, обаче, напускат и този континент, продават къщата си и заживяват в океана.

„С парите от къщата инвестирахме за лодка и за всичко необходимо. Също така ни останаха от спестяванията, за да можем в продължение на няколко години да пътуваме и да се изхранваме. Не си купуваме неща от рода на дрехи, обувки, вещи” – разказва Мира.

Съвременните последователи на Робинзон Крузо прекарват в океана по около два дни. След това пускат котва пред някой плаж и с каяк стигат до брега. Лодката обаче е техния дом, както и училището на Мая. Родителите й пък са нейните учители.

Но освен романтика, животът в открито море носи и страх.

Като през онези две кошмарни денонощия, които семейството прекарало в океана между Мексико и Куба, а силна буря почти преобърнала лодката им. Простили на бурята, но не я забравили.

Какво друго разказва семейството за живота си в открити води гледайте във видеозаписа:

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.