Home » Избрано

Т. Дончева: Тефтерчета като на Златанов има във всички държавни институции

2014.12.03 Няма коментари
Spread the love

Интервю на Лиляна Клисурова с Татяна Дончева,  в. “24 часа”

.

Татяна Дончева. Снимка: Рolitikata.net

Снимка: Рolitikata.net

– Г-жо Дончева, скандалът с изчезването на прословутото тефтерче на Филип Златанов се разрасна, след като главният прокурор Сотир Цацаров каза, че тефтерчето е елемент от властовия механизъм. Така ли е?

– Тефтерчето не е просто елемент, то е основен компонент на властовия механизъм. Тефтерчета има не само в Комисията за конфликт на интереси. Списъци кои са правилните хора, кои да се ударят и над кои да се сложи чадър, могат да бъдат намерени в НАП, в службите за сигурност, в МВР, в магистратурата, в Сметната палата. Нямат тефтерчета в материален и веществен смисъл, но принципът е този.

– Тези опити за контрол над институциите не са от днес или вчера. Защо продължава да съществува този модел толкова години след демократичните промени?

– В демократичните общества държавният механизъм е развит хармонично, има институции. Хората, на които са възложени отговорностите, имат свободата да ги организират по свое виждане. На всеки, ангажиран с държавна работа, контролните звена би трябвало да са му от помощ. Не за да им поръчва разправа с конкуренти, а за да го възпират от увлечения и практики, които са очевидно погрешни.

А у нас най-много се цени принципът – който може, да държи цялата власт. Той да си сложи свои хора, няма значение дали са подготвени, или не.

В началните години на демокрацията имаше по-голям афинитет към качествени хора. Не мога да си представя как в правителството на Димитър Попов можаха да намерят хора, които не бяха толкова политически популярни, но несъмнено имаха качества за управлението.

– Сега Борисов не може да се справи, така ли? Той дава признаци на промяна и нов тон на работа.

– Борисов не може да се справи, защото няма потенциал. Той има усет и интуиция, някой ще каже дори – има инстинкт на хищник. Има инстинкт към политиката, което е много ценно. Той няма пречка да събере много по-образовани от себе си хора. Но няма как да ги управлява.

– Колко ще издържи това правителство?

– Ще се помъчат до местните избори догодина.

Но стабилността на правителството ще бъде на първо място зависима от начина, по който ще се справи с цените на тока и с икономиката след КТБ. Това, което се вижда, е, че Борисов се плете като пиле в калчища с КТБ. Защото фалитът на една банка има отражения върху много сфери и хора, голямата част от които не можеш да предвидиш. Но предварително трябва да имаш представа за размера на пораженията. Като ти гръмне централата във Фукушима, горе-долу да имаш представа докъде ще стигне диаметърът и какви мерки ще ти позволи това – ще спасяваш ли къщи и хора, или ще обеззаразяваш след това. Това не му беше ясно нито в предизборната кампания, нито сега. Той се занимава с това колко души имат далавера и колко нямат. В критични ситуации винаги има някой, който се възползва.

– Какво трябва да се направи в тази ситуация?

– Няма да давам рецепти. Това, което се случва в икономиката и съживяването й е важно, но то изисква хора, които имат мислене как да стане. А обстоятелството, че Борисов не можа да привлече нови играчи отвън, и правителството общо взето бие на вехто, не означава, че могат да бъдат дадени нови решения, адекватни.

– А като мнозинство в НС колко стабилно изглежда? ПФ плаши с оттегляне на подкрепа?

– Част от стабилността идва от парламента като институция и като работа, не само като съотношение на гласове. Проблемът на този парламент е, че вътре няма законодатели. В ГЕРБ никога не е имало – нито когато бяха със 115 депутати, нито когато бяха опозиция. Те нямат афинитет към парламентаризма. Просто не е техният спорт, не го умеят.

Колкото до новите формации – самите им съставни части също не са хомогенни. Тези хора са се събрали, за да прескочат бариерата. Като го направят, гледат само къде да се внедрят във властта. Как да стане държава, как да има стабилност? Това означава конфликт за всеки законопроект, за всяко заседание на комисия.

– Вицепремиерът Меглена Кунева обяви, че е възможно България и Румъния да бъдат разделени за мониторинга и Шенген. Изоставаме ли наистина?

– Кунева ме изпълва с тъга,

като непрекъснато говори като брюкселска чиновничка – скучно и сухо, ала пенсионирана учителка. Трябвало да изберем главен съдебен инспектор, председател на ВКС и да напишем програма за съдебна реформа… Абе, Кунева, ние главен инспектор и председател на ВКС трябва да си изберем и с ЕС, и без ЕС, както си правим другите избори за другите институции. Това се подразбира, защо трябва да е въздигнато в ранг на опорна точка. А като напишем програма, която няма да стане факт, какво от това. Трябва читавите хора на съдебната система да бъдат извадени и сложени на ключовите места, да бъде зададен друг тон.

– Толкова години всички само говорят за тази съдебна реформа, а никой не я направи. Защо?

– Защото само пипат отгоре-отгоре. Защото искат да ръководят съдебната система. Между другото, съдебната система в момента е независима само от закона. Там има тефтерчета, има политически и икономически лобита, има масонски ложи, само не и правосъдие. На това трябва да се търси лек. А ми се струва, че Борисов иска со кротце и со благо, да не си създава проблеми.

– Но правосъдният министър вече лансира идеи за съдебна реформа, ще успее ли?

– Човек, който не е влизал в съдебна зала, няма как да направи реформа на системата. Но иначе – да се постарае момчето, след като са му дали картбланш. Може да напише програма, но не може да помръдне нищо. По-същественото е, че няма воля това да се случи.

– Какво да се направи?

– Ще е много трудно, затова трябва волята на съдебната система. Включително с промяна в конституцията, с промени, които отиват във ВНС. Това означава интензивна работа и събиране на екипи, убеждаване на хора. “Движение 21” ще посвети част от следващите месеци на това да събира неформално различни формати – от старите специалисти на системата, от новите, от хората, които са институционално ангажирани в момента, и такива, които не са, за да можем да изработим концепцията от А до Я за това какво трябва да се промени.

В съдебната система има дълбока гангрена и тя трябва да бъде отстранена и излекувана. Това не става с фразата “Да довършим реформата”. Трябва да се направят драматични крачки.

– Какви?

– Първо, разделяне на прокуратурата от съда в институция, която е подчинена на парламента с избор на главен прокурор с мандат. Единоначалие и субординация с йерархична подчиненост.

В съдебната система остава само съдът

Второ, конституционно закриване на следствието, защото то и без това не съществува вече. Евентуално отделяне на част от прокурорския състав да разследва.

– Защо ГЕРБ се захванаха отново първо с МВР?

– Защото много им е на душата. Реформата в МВР е как да възстановим позициите на любимата ни БОП. А откъде ще й намериш специалисти? Цветлин Йовчев изпрати едни от най-способните млади момчета и момичета в жандармерията по черен списък.

Можеш да направиш квалифицирана Криминална полиция, както е по цял свят. Не може, понеже си имал телевизор “Опера”, сега пак да искаш такъв – има плазми и 3D, отиди на малко по-модерни решения.

След всички тези упражнения в България няма контраразузнаване. Първо ДАНС, независимо от законодателния замисъл, беше напълно погрешно администрирана от Петко Сертов, който нямаше никакви качества за това. По времето на ГЕРБ бе направена на трески за сметка на БОП, а накрая Писанчев я довърши, защото това му е капацитетът. А контраразузнаване в България трябва да има, защото държавата има огромни проблеми.

По-разумно е ГЕРБ, които са в добри отношения с германците, да вземат модела на една от техните служби

и да я направят от А до Я. Но да привлекат последните мохикани от специалистите, за да предадат те на младите момчета това, което знаят. Това означава и смяна на образованието – не може школата на МВР да продължи да произвежда полицаи по този дилетантски начин. Трябва за тези специални служби да се вземат хора със завършено цивилно висше образование и да се направи школа от 1 или 2 години, по западен образец, която да подготвя специалисти за службите и за полицията.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.