Home » Избрано, политика

Борисов поиска подкрепа от парламента за “Южен поток”

2014.12.03 Няма коментари
Spread the love
Снимка: в. "Гласове"

Снимка: в. “Гласове”

Премиерът Бойко Борисов поиска подкрепа от парламента, за да бъде спасен “Южен поток” от българска страна. След 24 часа мълчание по актуалната тема за държавата, министър-председателят дойде в Народното събрание да докладва пред депутатите за изявлението на руския президент Владимир Путин във връзка с “Южен поток” и участието на България в него. Борисов подчерта, че ако печалбите от проекта са 400 млн. евро годишно, колкото обяви Путин, това би било изгодно за България и тя би могла да инвестира половината от сумата – 1.5 млрд. евро и след 3 г. да започне да си ги връща.

“Ако е такава печалбата, проектът става много изгоден, да се съсредоточим и да се опитаме да го спасим, щом е толкова изгоден”, призова Борисов. Той изтъкна, че както всички, и той е научил за спирането на проекта от страна на русия от медиите. “Не приемам от Турция да ми се говори за суверенитета на България”, опонира Борисов на руския държавен глава.

Същевременно подчерта, че ще настоява в Брюксел да узнае, дали Гърция би пуснала руски газ на своя територия през Турция, какъвто е новият план на Путин за газопровода.

“Не приемам това за диверсификация и ще питам в Европейската комисия как гърците биха пуснали същия този газ”, подчерта Борисов. Напомни също, че с пускането на “Южен поток” България губи количествата, които сега се доставят през Украйна и освен това по 100 млн. евро годишно от транзита за Турция.

На няколко пъти в изказването си премиерът изтъкна, че решението за спиране на строителството е взето от кабинета “Орешарски”, излъчен от БСП и ДПС, и с подкрепата на “Атака” – и “това е безспорен факт”.

Пред депутатите Борисов заяви, че утре му предстоят обяд с председателя на Европейската Жан-Клод Юнкер, както и среща с председателя на Европарламента Мартин Шулц. “Затова искам българският парламент да излезе с декларация, която да представя на партньорите ни”, каза премиерът, цитиран от “Дневник”.

Борисов каза още, че никой не му е дал договорите за “Южен поток” и не е запознат с тях. Като премиер той не разполага и с разчети колко ще струва на България участието в проекта, каква ще е печалбата и кога ще започне да се получава.

„Южен поток” мина през етапи, в които включително и сегашното правителство, все още не можем да се доберем до договора. Не знам предишното правителство дали ги е чело. На нас все още не ни се дават. Бих помолил парламента, ако трябва силово да ги вземем, за да видим какво пише. Никой от нас не е прочел и цифра колко България ще спечели от „Южен поток”, обяви Борисов.

Източник:  “Гласове”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.