Home » Авторски страници

Документален филм за Римска Сердика и св. Николай Чудотворец

2014.12.05 Няма коментари

Документалният филм „София – историята на Европа“, част от телевизионната поредица „Световните градове на България“, ще бъде излъчен на един от най-светлите християнски празници Никулден (6 декември), от 11:25 и от 1:50 ч. българско време по БНТ Свят.

sofia_2

Датата не е избрана случайно. Свети Николай Мирликийки Чудотворец и делата му са свързани със защитата на християните в Римската империя, а Сердика е била един от прочутите центрове в нея. Времето на Римската империя е оказало огромно влияние върху развитието на София и за културната идентичност на региона.

Останки от антична Сердика, където е подписан Едиктът на Галерий. Снимка: Сatholicvt.net/

Останки от антична Сердика, където е подписан Едиктът на Галерий. Снимка: Сatholicvt.net

Филмът разказва за Сердика като един от най-важните градове в тази империя. Това, което се случва в нея, има ефект върху цялата европейска история. Особено във времето, когато светът се оказва между две епохи. Онова, което наричаме варварство, ще остане в миналото. Жестоките преследвания на християните от императорите Диоклециан и Галерий, които безжалостно убиват и репресират вярващите, ще бъдат заменени с официализиране и хегемония на християнството. Свети Николай Мирликийски със своята храброст и силна вяра допринася това да се случи, рискувайки живота си и попадайки в затвора.

Входът на храма "Св. Николай Мирликийски" в София, която е от по-късен период. Под днешния храм са основите на средновековна черква със същото име. Снимка: wikimapia.org

Входът на храма “Св. Николай Мирликийски” в София, която е от по-късен период. Под днешния храм са основите на средновековна черква със същото име. Снимка: wikimapia.org

По-късно, когато в Никея е свикан Първият вселенски събор, Свети Николай оказва голямо влияние за решаването на религиозния въпрос и установяването на съгласие между 318-те епископа, събрани на събора. Неслучайно го наричат Чудотворец, не само заради другите добри дела и чудодейни избавления, с които се свърза името му, а и защото успява да постигне мир и разбирателство между хората с изумителна лекота.

Гробницата на епископ Хонорий, за когото се смята, че е бил участник в Сердикийския събор. Снимка: Vijsofia.eu

Гробницата на епископ Хонорий, за когото се смята, че е бил участник в Сердикийския събор. Снимка: Vijsofia.eu

На Сердикийския събор, на който епископите от Изтока и Запада се събират отново, е утвърдена първата редакция на Символа на вярата. Този молитвен текст е създаден 20 години по-рано в Никея.

„София – Историята на Европа“ представя пред зрителя цялостна картина за онези далечна епоха. Бившата Римска Сердика, най-старата столица в Европа заедно с Атина, пази пластове хилядолетна история, световно знание и вселенска мъдрост.

Както казва актьорът във филма Тери Рандъл: „Пътуването от Рим до Константинопол, което в историята трае векове, в София отнема три минути. Извървете ги!“

Филмът е носител на Първа награда в раздела за документални филми на Международния фестивал „На Източния бряг на Европа“, провел се във Велико Търнов, България.

Зад реализацията му стои екип от професионалисти с глобално виждане за възможностите на документалното кино. Хора, работили по международни проекти, пътували, научили много за други култури и превърнали се в граждани на света.

Кадър от филма

Кадър от филма

Сценарият е дело на Александър Перпелиев. Зад гърба си той има 15-годишен стаж като журналист, както и разнообразният опит на човек с много хобита. Перперлиев е сценарист на над 10 филма.

Степан Поляков е режисьор и продуцент на поредицата „Световните градове на България“. Той е автор на над 50 документални филма, снимани из цял свят. Интересен факт е, че неговата пиеса  „Менделсон не иска да гаси пожари“, представена през 1997 г., предсказва по някакъв начин години по-рано взрива на Кулите Близнаци в Манхатън.

Зад камерата е Стефан Куцаров, оператор с утвърдено име. Куцаров е носител на награда за оригинално визуално изпълнение на филма “Солницата”. Той е оператор и на филма “Номер едно”, който печели “Златна роза” за най-добър филм на фестивала на българския игрален филм във Варна през 2011 г.

sofia_13

Гледайте филма „София – Историята на Европа“ в събота, Никулден, от 11:25 г., или повторението от 1:50 ч. по БНТ Свят.

 

Кристина Стефанова

———————————————————————————————————————————————–

Бел.ред.:  Само някои от използваните визуални илюстрации в публикацията са от филма “София – Историята на Европа”.

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.