Home » Авторски страници, политика

Писмо на Обществен съвет за правосъдие до френския посланик в София

2014.12.16 Няма коментари
Spread the love

Гражданската организация “Обществен съвет за правосъдие” е изпратила днес до френския посланик в София Ксавие Лапер дьо Лабан писмо във връзка със състоянието на българската съдебна система.

В писмото се казва:

Untitled0“Нашумелият в последните дни скандал, в който изразявате своето недоволство от съдебната система на Република България, ни накара да Ви напишем това писмо и да Ви запознаем с истината за нея. В българското законодателство не е определено дали съдиите и прокурорите са длъжностни лица, и това е причината срещу тях да не е възможно никакво разследване за извършени престъпления по служба. Практика е в мотивите на решенията да са записани доказателства, които въобще не съществуват, както и делата да се решават в съответствие с измислени от съда правни норми. Наред с това съдии и магистрати могат да лъжат в съдебните актове безгранично, защото в българския Наказателен кодекс това не е записано като престъпление. Престъпление е лъжа на свидетел, вещо лице, преводач или тълковник, направена в съдебен процес, но не и лъжа в процеса, направена от съдия или прокурор.”

И се подчертава:

“Висшият съдебен съвет отказва да разглежда жалби срещу магистрати и това е причината за повсеместната корупция във всички сфери на обществения живот. Вина за това състояние носят не само българските институции, а и институциите на Европейската комисия, осъществяващи надзор върху съдебната система в България, както и посолствата на държавите от Европа у нас. Стотиците писма на български граждани, изпращани до тях, са оставени без внимание.”

Следва целият текст на писмото.

——————————————————————————————————————-

 

До г-н Ксавие Лапер дьо Кабан
посланик на Република Франция в България

 
Уважаеми господин Ксавие Лапер дьо Кабан,

Нашумелият в последните дни скандал, в който изразявате своето недоволство от съдебната система на Република България, ни накара да Ви напишем това писмо и да Ви запознаем с истината за нея.

В българското законодателство не е определено дали съдиите и прокурорите са длъжностни лица и това е причината срещу тях да не е възможно никакво разследване за извършени престъпления по служба.

Практика е в мотивите на решенията да са записани доказателства, които въобще не съществуват, както и делата да се решават в съответствие с измислени от съда правни норми. Наред с това съдии и магистрати могат да лъжат в съдебните актове безгранично, защото в българския Наказателен кодекс това не е записано като престъпление. Престъпление е лъжа на свидетел, вещо лице, преводач или тълковник, направена в съдебен процес, но не и лъжа в процеса, направена от съдия или прокурор. Не съществува правен способ за установяване на лъжа, направена от магистрат, а отсъствието на истина в съдебно решение не е основание, което да може да доведе до неговата отмяна. Това е основната причина в затворите да лежат невинни хора, както съдът да бъде инструмент за имотни и фирмени измами.

По отношение съмнението Ви, че делото не е разпределено на съдебен състав на принципа „случаен подбор”, това е без никакво значение, защото в България всяко дело може да е разгледано от съдия, на когото въобще не е разпределяно, и това е определено от Върховен касационен съд за законосъобразно.

Висшият съдебен съвет отказва да разглежда жалби срещу магистрати и това е причината за повсеместната корупция във всички сфери на обществения живот.

Вина за това състояние носят не само българските институции, а и институциите на Европейската комисия, осъществяващи надзор върху съдебната система в България, както и посолствата на държавите от Европа у нас. Стотиците писма на български граждани, изпращани до тях, са оставени без внимание.

Обръщаме Ви особено внимание, че на 10.09.2014 г. внесохме в представителството на Европейския съюз в София писмо до инспекторите по присъединяването и мониторинга на съдебната система, в което описваме това състояние. До днес не сме получили отговор или потвърждение, че писмото ни е стигнало до тях. За тези проблеми сме писали неведнъж, но те никога не са били отразявани в докладите за напредъка на правосъдието в България. Поради това считаме, че тези доклади са слабокритични и не отразяват обективно проблемите в българската съдебна система.

Планът за реформа в съдебната система, предвиден от главния прокурор и министъра на правосъдието на България, не отделя никакво внимание на посочените по-горе проблеми, поради което тя няма да доведе до промяна.

В подкрепа на написаното, сме готови да Ви представим писмени доказателства.

Уважаеми господин посланик, считаме, че само общите усилия на всички, които имат интерес от въвеждането на честно и справедливо правосъдие в България, могат да доведат до промяна, която е важна както за българските, така и за чуждестранните граждани, живеещи и развиващи бизнес в България.

Подкрепяме Ви в стремежа да получите правосъдие в България и се надяваме това писмо да стане достояние на европейската общественост, която най-сетне да се запознае с истината за правосъдието в България.

Искрено се надяваме да имаме възможност да се срещнем с Вас и да разговаряме по тези проблеми в удобно за Вас време. Ще очакваме Вашия отговор.

 

София, 16.12.2014 г.

Обществен съвет за правосъдие

За контакти:

Бойко Никифоров  (следват координати – б.р.)
Катя Донкова  (следват координати – б.р.)

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.