Home » Избрано

Биволъ: БНБ отказа да провери източва ли се ПИБ

2014.12.01 Няма коментари
Spread the love

Част от данните, които Биволъ е изпратил до Българска народна банка, откъдето са отказали да проверят и да отговорят на зададените въпроси.

.

Материал на Биволъ

Първа инвестиционна банка /First Investment Bank. Снимка: Биволъ

Първа инвестиционна банка /First Investment Bank. Снимка: Биволъ

Съмнително обезпечени и невъзвращаеми кредити, заеми от кредитополучателите към офшорки, кредитиране на свързани лица и на фирми без реална дейност и служители. Разследване на Биволъ откри в ПИБ същите симптоми, които доведоха до източването и краха на КТБ.

За това „какво ври под капака на ПИБ“, за кредитиране на свързани лица и прокурорски разследвания за кредити отпуснати „без елементарна проверка“ е писано доста (виж тук публикацията на Мирослав Иванов и тук статията от Медияпул). Но по-внимателното вглеждане в кредитния портфейл на ПИБ разкрива съвсем конкретни данни за източване чрез свързани фирми.

Гюлето «Кремиковци»

На 12 април 2011 г. никому неизвестния предприемчив млад студент Лъчезар Варнаджиев, собственик на новосъздадената фирма ЕЛТРЕЙД КЪМПАНИ, плаща 316 млн. лева за остатъците от социалистическия комбинат. Покупката става с кредити от ПИБ.

Едва няколко дни по-рано, на 6 април 2011 г. банката е отпуснала кредити на три новосъздадени дружества: НАДИН МЕТАЛС ТРЕЙД – 53 685 650 €, ЕЛТРЕЙД КЪМПАНИ – 59 000 000 € и ВАЛПЕТ КОНСУЛТ – 56 243 000 €. Крайният срок на погасяване на кредитите е 31.07.2014 г. (т.е. той вече е изтекъл). След като получават кредитите и купуват “Кремиковци”, първоначалните собственици на фирмите ги прехвърлят на офшорки, а за управители са назначени доверени лица и бивши кадри на ПИБ.

Кои са те и каква е схемата ще се разкрие в разследването нататък.

nadin-53mln-1024x203valpet-56mln-1024x165eltrade-59mln-1024x168

Не се знае какъв е погасителният план на кредитите, но от годишните финансови отчети на трите фирми за 2013 г. се виждат останалите дължими суми към 31 декември 2013. НАДИН МЕТАЛС ТРЕЙД дължи още 42,8 млн. € главница + 10,6 млн. € лихви, ВАЛПЕТ 43,5 млн. € главница и 11,9 млн. лихва, ЕЛТРЕЙД 51,8 млн. € главница + 15,3 млн. € лихви. Общо 175,9 млн. €.

От ПИБ официално уверяват обществеността, че са преценили риска с финансирането на никому неизвестните компании и че са преценили, че парите за покупката на комбината ще бъдат върнати с печалба.

Какво се случва 7 месеца по-късно, на 31 юли 2014 г., когато е настъпил срокът за окончателно погасяване на заема? Фирмите са на загуба и няма начин да си върнат кредитите (ЕЛТРЕЙД дори е затънала с търговски заем към неизвестно лице за 97 млн. лв.) 

Ще се отвори огромна капиталова дупка. Месец и половина преди крайната дата обаче на 15.05.2014 и трите кредита са предоговорени до 2022 г. с

14-ти пореден анекс!

По този начин огромните кредити не се вписват в графа “лоши”. Като бонус дори им е намалена лихвата.

Месец и половина след това предоговаряне тревожни клиенти на ПИБ започнаха масово да си теглят влоговете. На 29 юни ПИБ беше спасена с мощна инжекция държавни пари. Тогава всички фактори в държавата единодушно твърдяха, че проблемът на ПИБ не е капиталов, а чисто ликвиден. Европейската комисия разреши държавната помощ, но поиска в двумесечен срок план за преструктурирането на банката.

Какво щеше да се случи, ако в този критичен момент беше лъснала истината за невръщането на едни 340 млн. лв., което е близо 40% от капитала на банката? Излиза, че тези кредити просто не се изплащат, наказателните лихви вече са надминали главниците, но това се прикрива с анекс след анекс, на всеки два-три месеца. Така кредитите излизат провизирани и редовни, а неизбежното падежиране се отлага далеч хипотетично във времето, при това с предоговаряне при все по-изгодни условия.

Към момента на спасяването на банката всичко това не беше известно. Договорите за обезпечение, от които предоговарянето на кредитите става публично, са сключени чак на 14.07.2014 г. и са вписани на 8 август. Това е повече от месец след като ПИБ беше спасена с 1,2 млрд. лв. от бюджета.

Сумите набъбват

Освен многократно предоговаряне на първия си кредит, същите фирми ползат и допълнително финансиране от ПИБ при «преференциална» лихва от 4%. На една и съща дата – 25.09.2013 г.– и с едни и същи условия – краен срок за кредита 25.09.2033 г., НАДИН МЕТАЛС ТРЕЙД е взела 9 900 000 €, ЕЛТРЕЙД КЪМПАНИ 6 750 000 €, а ВАЛПЕТ КОНСУЛТ 16 500 000 €. Така общата експозиция на ПИБ само към тези три фирми надхвърля внушителните 200 млн. евро.

valpet-16mln-1024x226

nadin-9.9mln-1024x186

eltrade-6.75mln-1024x177

Педантичното проследяване на заемите сключени от другите фирми от съзвездието НАДИН (НАДИН-Н АД, НАДИН РИЪЛ ЕСТЕЙТ ЕООД, НАДИН ХОЛД ЕООД, ХЕФТИ МЕТАЛС) добавя към тази сума още 15 000 000 евро кредит към офшорката ФРИЙЖЪН КОНСАЛТАНТС и 7 000 000 към НИКИЛА ДИВЕЛОПМЪНТС.

или общо над 220 млн. евро експозиции на банката към фирми за скрап, разпродаващи старото желязо на Кремиковци.

Само от тази информация за кредитите около фирмите в сделката «Кремиковци»  възникват следните въпроси:

– редовни ли са кредитите или се предоговарят от анекс до анекс, за да изглеждат редовни?

– могат ли да служат за обезпечения машините и желязото от нефункциониращото предприятие Кремиковци?

– ще бъде ли признато рефинансирането им по новите стандарти за счетоводство – ИАС 39 и IFRS 9, който бе приложен към КТБ?

Особено важен за обществото е отговорът на въпроса: какво ще се случи ако тези кредити в крайна сметка се окажат лоши и не се върнат в банката? Според ситуацията с фалиралата КТБ може да се предположи, че ще ги платят хората с депозити и данъкоплатците, които наляха един милиард лева за спасяване на ПИБ.

Биволъ откри и други детайли, от които освен БНБ трябва да се интересуват прокуратурата и ДАНС. Те са свързани със съмнения като  

Източване към офшорки

Дотук схемата наподобява подозрително на случилото се в КТБ –  кредитиране на офшорни собственици, зад които не се знае кой стои, но може да са и самите акционери на банката. Заемите не се изплащат, а просрочията се прикриват с предоговаряне.

Внимателен преглед на годишните отчети на бенефициентите от кредитите показва и нещо много важно. Трите офшорки, които стоят зад тях, като собственици, са получили големи необезпечени кредити от българските си дъщерни дружества със срок 2018 г. и годишна лихва 4,2%. В същото време българските фирми отчитат счетоводни загуби.

* НАДИН МЕТАЛС ТРЕЙД отчита за 2013 г. 5,6 млн. лв. загуба и предоставен заем от 19,4 млн. лв. на дружеството майка ТОЛЕДО АСОУШЕЙТС ЛИМИТИД(ВИРДЖИНСКИ О-ВИ).

* ВАЛПЕТ КОНСУЛТ е на загуба 6,8 млн., но е дала заем на СПИКАТА КОНСУЛТИНГ ЛИМИТИД(ВИРДЖИНСКИ О-ВИ(бр.)) 32,4 млн. лв.

* ЕЛТРЕЙД е на загуба 20 млн.лв, но е дала заем от 13,3 млн. лв на дружеството майка .

От известните до момента данни общо 65 млн. лв. са заминали тихичко под формата на заеми към офшорките. Защо тези фирми вместо да дават заеми не си връщат задълженията към ПИБ не е ясно. Има достатъчно данни, че че те са управлявани от

Свързани с ПИБ лица

Налице са предостатъчно поводи за притеснения, че ПИБ е нарушила закона като е раздала кредити на икономически свързани лица по смисъла на ЗКИ. Управител на ЕЛТРЕЙД е Дамян Бояджиев, настоящ кредитен оценител в ПИБ, който се занимава с оценки на имоти и оборудване, които банката получава като обезпечение. ВЕЛПЕТ КОНСУЛТ се управлява от Петър Ташков, който е работил в отдел « Корпоративно кредитиране » на банката. Техният основен клиент е НАДИН КОМЕРС (преименувана на ХЕФТИ МЕТАЛС ЕООД), чийто управител е дългогодишния кадър на ПИБ Евтим Стойчев Орманов, бивш директор на дирекция “Ликвидност” в банката.

Но това не е всичко. Зад офшорните собственици на трите фирми има други офшорки – кипърските ЛЕН СЕКРЕТЕРИАЛ ЛИМИТИД за НАДИН, НОРМАЛ СЕКРЕТЕРИЪЛ ЛИМИТИД за ВАЛПЕТ и ДЮК НОМИНИИЗ ЛИМИТЕД за ЕЛТРЕЙД. И трите са представлявани от Ления Пападопулу, която представлява и кипърската офшорка ЛЕНГАНО ЕНТЕРПРАЙСИЗ. Последната е акционер на ПИБ с 10 млн. акции. Същата дама на преклонна възраст е и директор на МАРЕНГО ТРЕЙДИН ЛИМИТИД  Кипър и Т.А.К. СЪРВИСИЗ ЛИМИТИД  Виржински о-ви, които имат по 23% от фирмата  ЮЛЕН АД, собственик на ски съоръженията в Банско – показа съвместно разследване на Биволъ и Е-вестник за собствеността в ски курортите.

vitosha-pib-yulen-724x1024

Тези данни бяха предоставени от Биволъ на БНБ, но очевидно не са достатъчен повод за проверка на банката, макар че Биволъ специално подчерта съмненията за свързаност и попита дали БНБ е наясно кои са офшорните собственици? Според централната банка в кредитния портфейл на ПИБ явно цари

Хармония

С това име се наричат няколко фирми, регистрирани на ул. “Енос” 2 в София. Там се намира административна сграда на ПИБ (вижте я тук). Фирмите “Хармония”, съадресати на банката, също са с офшорни собственици и също се явяват крупни кредитополучатели.

ХАРМОНИ 2012 със собственик ХАРМОНИ ХОЛДИНГС ЛИМИТИД (ВИРДЖИНСКИ О-ВИ) е с управител Иван Елкин, който се води «дясна ръка» на Ивайло Мутафчиев. Тя има регистрирани в НОИ 19 служители. Фирмата е получила кредит от 4 623 000 € на 19.09.2012 г. На 12.11.2012 г. още 13 000 000 €, който е увеличен с анекс на 10.10.2013 г. на 20 000 000 €, и с друг анекс на 01.11.2013 ж. до 30 000 000 €.

harmony-2012-30mln-1024x314

ХАРМОНИ 2013, която е собственост на Хармони 2012, има само един регистриран служител, но притежава предприятието КАСИС БЪЛГАРИЯ, което има кредит от 30.01.2014 г. за 1 550 000 €.

Кредити има, хора няма

Един от основните критерии за активна дейност на една компания е броя на регистрираните официално нейни служители, които създават продукта й. Не можем да не споменем парадокса на фирми със символичен персонал, които са крупни кредитополучатели на капиталите на ПИБ.

ФАЙНАНС ЕНД КАНСАЛТИНГ със собственик РОЗАНКА ГРУП ЛИМИТИД (ВИРДЖИНСКИ О-ВИ) също е регистрирана на адреса на банката – ул. “Енос” 2. Тя има всичко на всичко един (1) служител, регистриран в НОИ. Фирмата обаче е получила на 18.06.2012 г. кредит от… 17 500 000 €, а на 16.07.2012 г. – още 3 400 000 €. През 2013 г. големият кредитополучател-комшия ФАЙНАНС ЕНД КАНСАЛТИНГ обаче на свой ред е отчела загуба от 2 700 000 лв. Какви суми могат да бъдат оперирани, само от един (1) човек!

През есента на 2012 г. ХАРМОНИ 2012 и ФАЙНАНС ЕНД КАНСАЛТИНГ се състезаваха в търг за ОЦК – Кърджали. Бившият му собственик Васил Захариев беше натрупал внушителните 200 млн. лв. дългове към ПИБ. Третият участник в търга беше самата ПИБ. В тази симулация на търг, ФАЙНАНС ЕНД КАНСАЛТИНГ предложи 8,4 млн. лв, ПИБ предложи 8,5 млн. лв., а накрая ХАРМОНИ 2012 спечели с 8,6 млн. лв!

В случая ни интересува това, че общите експозициите на тези видимо свързани с ПИБ фирми с общо 20 души служители е 111,5 млн. лв. Сумата е 16% oт капитала на банката.

Биволъ изчисли, че ако се сумират всички заеми към офшорки със съмнения за свързаност, те възлизат на близо 550 млн. лв. Това е 76% от капитала на банката, който към 30.09.2014 г. е 719,6 млн. лв.

Според Чл. 45 на ЗКИ общият размер на всички формирани експозиции на банката към свързани лица не може да надхвърля 20% от собствения й капитал.

БНБ фиктивно обеща да проверява, а после се изметна

Биволъ изпрати данни изложени в това разследване до БНБ с конкретни въпроси:

– Обслужват ли се редовно описаните кредити?

– Знае ли БНБ кои са крайните икономически правоимащи на офшорните фирми, които са собственици на фирмите кредитополучатели?

– Има ли искане от ПИБ към БНБ за специално разрешение за увеличаване на експозициите на банката към свързани лица и ако има към кои свързани лица?

– Какъв е коментарът на БНБ, за предоговарянето преди падежа на тези 169 млн. евро (330 млн. лв) кредити към три фирми със съмнения за свързаност към ПИБ?

Ден по-късно шефът на дирекция “Връзки с обществеността” Александър Урумов отговори в мейл до редакционната поща буквално следното: «Благодаря Ви за изпратените въпроси, ще бъде извършена проверка». Впоследствие той се отметна пред други медии. Официално изявление на БНБ не последва, но по презумпция и според изявленията на Урумов проверка от БНБ очевидно няма да има. Националната ни банка за пореден път доказва своята адекватност да гарантира банковата сигурност. Остава да видим дали тези данни ще притеснят някого в прокуратурата и в ДАНС? Горчивият опит от масовия грабеж в КТБ предопределя отговора. За информиране на Европейската комисия ще се погрижим отделно.

Коментар на Биволъ: Сараите се преместиха от КТБ в ПИБ

Изложението за свързаните лица и врътките с кредитите към ПИБ би трябвало да напомня нещо на читателите. Крахът на КТБ също беше предшестван от многобройни тревожни публикации за огромните експозиции на банката към свързани лица и към кухи фирми, което доведе до източването и без банковия надзор да реагира. Или по-скоро, правейки се, че не забелязва, за което говори обвинението срещу Цветан Гунев.

Потърпевши са вложителите и данъкоплатците. Последствията за икономиката и държавата ни са трагични. Ситуация e изключително точно описана в доклада за «гнилите ябълки» на посланик Джон Байърли от 2006 г:

«собствениците им (на банките «гнили ябълки» наливат пари в свързани с тях, по-малко конкурентоспособни фирми, които нямат намерения да върнат тези заеми. Това оставя тежестта от несъбраните лоши заеми за законните инвеститори и притежатели на банкови сметки.»

Биволъ публикува пръв този доклад през 2011 г. Тогава заявихме, че вместо да изчисти гнилите ябълки, държавата ги захаросва с обществени пари. КТБ дълги години беше галеното дете на властта, която наливаше в нея парите на държавните предприятия. Банката от своя страна финансираше казионните медии на семейството на Делян Пеевски, които на свой ред лустросваха властта. Тази идилия приключи с конфликт между Сараите, чийто представител е Пеевски, и банкера Цветан Василев, който изпадна в немилост.

“Сараите на Доган” обаче не могат без банка, както и без държавна помощ. Като същински вирус те изръфаха събраните пари в КТБ и се преместиха в ПИБ, която сега стана новата галеница на властта.

Камен зад Камен

Знак за това е, че при ликвидната криза през юни всички отговорни фактори в държавата като един повтаряха, че ПИБ няма системен капиталов проблем, Тази мантра се повтаря в транс и сега, че проблемът е само в това да се дадат едни много пари, за да се закрепи, а тя щяла да ги върне дори с печалба. Клише! Наляха се и вероятно ще се наливат още, докато капиталовият проблем вероятно се прикрива с рефинансиране на лошите кредити.

Ситуацията е абсурдна, но логична. Банкери, които по закон нямат право да управляват банки, ще обезпечават и прикриват мръсния бизнес на групировката “10 Сарая” с пари от данъкоплатците. Това колосално обществено престъпление вече е в ход с благословията на правителството на Бойко Борисов – Буда. И на фона на реформаторски вопли за разграждане на модела #КОЙ, който просто мутира и се впи в нов, засега недосегаем, кешов донор.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.