Home » Избрано

“Българска рапсодия” или “Пътят към Коста дел Маресме”

2014.12.23 Няма коментари
Spread the love

“Българска рапсодия” / Bulgarian Rhapsody”

Българското предложение за Оскар излезе на голям екран на 5 декември в София под новото си име Пътят към Коста дел Маресме“, с английски еквивалент “Path to Costa Del Maresme“.

За участие в американските академични награди в категорията “Чуждоезичен филм” остава досегашното наименование на филма – “Български рапсодия”. Кандидатурата бе обявена на 5 септември от Националния съвет за кино.

Романтичната история е създадена по действителен случай, а част от наследниците на героите са живи и до днес. Филмът е заснет изцяло в България, монтажът и постпродукцията са осъществени в Израел.

Кадър от филма

Кадър от филма

Режисьор:  Иван Ничев

В ролите:  Георги Мамалев, Мони Мошонов, Анжела Недялкова, Стефан Попов, Татяна Лолова, Васил Михийлов, Димитър Рачков, Любомир Ковачев, Ернестина Шинова, Стоян Алексиев, Кристиян Макаров

Кадър от филма

Кадър от филма

Фактите, свързани с депортирането на евреите от България, са предадени чрез любовната история на тийнейджъри. Това е историята на мечтателката Шели от Кавала (български град в Беломорието през Втората световна война) и две момчета, лудо влюбени в нея: художникът Мони и Жожо, музикант от еврейския квартал в София.

Мони (Кристиян Макаров) е млад българин от еврейски произход. Войната е в разгара си, а Третият райх задължава всичките си съюзници да предадат евреите по своите земи. Въпреки тези събития, тийнейджърът Мони се интересува повече от уроците и първите целувки.

Приятелят му Жожо (Стефан Попов) е неизменно с него и му помага в свалките. Когато семейството на Мони отива в Кавала, за да търси съпруг за сестра му, той се запознава с Шели (Анжела Недялкова). Тя е красиво 17-годишно момиче, което бързо превзема срамежливото сърце на Мони. Скоро обаче тя вижда Жожо и тригълникът между тримата тийнейджъри се заплита.

Шели трябва да премине през софийската гара с ешелон депортирани евреи от Егейска Македония и Северна Гърция, споделяйки съдбата на 11 682 свои сънародници през месец март 1943 г. Мони се опитва да я следва, но влакът вече е потеглил към дунавско пристанище, а оттам към Виена и лагерите на смъртта…

Източник:  Dir.bg

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.