Home » Избрано

България – водеща в света по… плагиатство

2014.12.17 Няма коментари

Проучване, направено наскоро от американски физици, установи масови нарушения на честната научна практика. Техният поглед върху световния архив (arXiv) от препубликувани научни статии и студии разкрива някои нови факти за плагиатството сред учените. България е цитирана като световен лидер по процент на случаите на плагиатство.

map201412plagia3

Оказва се, че копирането на текст без цитиране и разрешение е практика, която е по-често срещана в някои държави.

Проучването е установило и „географията на плагиатството“. България е една от държавите, където има по-висок процент на сходство между публикуваните материали. 20% от българските автори са отбелязани като потенциални плагиати. Друго откритие е, че плагиатите в повечето случаи не са цитирани много.

ArXiv е създаден през 1991 г. и с времето се превърна в най-големия световен архив за споделяне на информация от физиката и математиката. В него се публикуват хиляди материали ежедневно. Политиката му е, че всеки може да публикува, а самите материали не преминават през подробна оценка, проверява се само тяхното качество.

Компютърна програма проверява процента на сходство с други публикувани творби, за да се определи дали няма вероятност за копиран текст. Разбира се, повтарянето на изречения и фрази може и да не означава задължително плагиатство. Такъв е случаят с рецензиите на академични и други издания.

Източник: Smartnews.bg

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.