Home » Авторски страници, Е-Списание

Честит Ден на Будителите

2014.11.01 Един коментар
Spread the love

На днешния ден, 1 ноември, честваме Деня на народните будители

Честит празник на всички днешни български учители, просветители, пазители и продължители на духа, езика, културата и традициите на българския народ, където и да се намират по света!

1351603642_2

Денят на Будителите е ден на памет за делото на книжовниците, просветителите и борците за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията и нейния морал – Йоасаф Бдински, Григорий Цамблак, Константин Костенечки, Владислав Граматик, поп Пейо, Матей Граматик, Св. Иван Рилски, Неофит Бозвели, братята Димитър и Константин Миладинови, Георги С. Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Любен Каравелов, Добри Чинтулов и още стотици други радетели за народна свяст и на българско самосъзнание.

За първи път Денят на народните будители се чества през 1909 г. в Пловдив. През 1922 г. Стоян Омарчевски, министър на просвещението, внася предложението за отбелязване на 1 ноември като празник на народните будители.

От 1 ноември 1923 г., с указ на цар Борис Трети, денят е обявен за общонационален празник в памет на заслужилите българи.

През 1945 г. празникът е забранен. Честването му се възобновява със Закона за допълнение на Кодекса на труда, приет от 36-то Народно събрание на 28 октомври 1992 г., когато е обявен официално за Ден на народните будители и за неприсъствен ден за всички учебни заведения в страната. /БТА/

 

 

One Comment »

  • Html expert said:

    Хубава дата и хубав празник. Такива дати карат всички нас българите, независимо къде по света сме да се чустваме българи.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.