Home » Авторски страници, българи зад граница

Чикагска гордост: Кирил Цинцев – отличник в учението и спорта

2014.10.13 Няма коментари
Spread the love

IMG_6544 Вчера, 12 септември, в православния храм  “Св. Иван Рилски – Чудотворец” Българо-американската асоциация проведе своята ХХІ сесия на фестивалите „Български дни в Чикаго”. На тази сесия с уникалния приз – “Чикагска гордост” бе награден Кирил Цинцев – отличник в учението и спорта от училище “А. Константинов”. Повече за вълнуващото събитие, със спонсори „Механата“ ,  Sarpino’s в Harwood Heights и Петър Стаматов (Еврочикаго), може да прочетете ТУК.

Следва представяне на Кирил от Елена Липкова – директор на училище “Алеко Константинов”.

.
196

ЕДИН ОТЛИЧНИК В УЧЕНИЕТО И СПОРТА

Когато си само на единадесет години и вече имаш цяла колекция от спортни отличия, не е трудно да се предскаже блестящо бъдеще в този престижен спорт, какъвто е плуването. Бихме искали да представим един от нашите талантливи ученици, отличник в учението и спорта. Когато децата помолиха Кирил Цинцев да си донесе спечелените купи и медали, масата се оказа малка да побере всичките му награди, а нашето възхищение – напълно заслужено. И както обикновено се случва, оказа се, че неговите успехи не са случайни, защото Кирил е син на бивш състезател по плуване.

Сашко Цинцев участва в националния отбор на България по плуване за периода 1984-1988г., след което продължава спортната си кариера като треньор. Ще предадем разказа на бащата за развитието и израстването на един безспорен спортен талант. Кирил е едва четиригодишен, когато той го въвежда в първите стъпки в усвояването на плувните техники. По-късно, вече поотраснал, продължава кариерата си в “Triton Sharks” като състезател на отбора по плуване към Triton College. Още там си проличава неговият талант и трудолюбие. Кирил започва да печели надпреварите, в които участва отборът му, доминирайки в своята възрастова група – 8-9 години. След края на периода той временно преустановява заниманията си по плуване и подновява тренировките за следващия период, вече като състезател на “Bensenville Wahoo’s Swimming Team”. Тук също се утвърждава като лидер в своята възрастова група и дори си съперничи със състезатели от по-горната възраст. Печели почти безапелационно всички стартове и дисциплини, в които участва. Винаги е в първата тройка, като в повечето случаи печели първите места. На финалното състезание завоюва два бронзови и един сребърен медал, без да се е състезавал в коронните си дисциплини. Това се налага от нуждата на отбора да спечели повече точки, което и става за радост на всички плувци и треньори. Тук си проличава и неговата спортна етика. Купата е спечелена, като голям принос за това има и Кирил с многобройните си победи, допринесъл изключително много за актива на своя отбор. Присъдена му е специалната купа за Most Outstanding 9-10 years Boy, Winter 2013-2014.

Училището ни се гордее с теб, Кирил! Продължавай със същото постоянство, упоритост и спортна страст! Вие, нашите ученици, сте поколението, което гради най-новата българска история. Докажете с трудолюбието и успехите си, че сте достойни потомци на борбен народ, който винаги се стремял към себеутвърждаване, наука и просвещение.

Елена Липкова
Сашко Цинцев

БУ „Алеко Константинов“

202

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.