Home » Авторски страници, българи зад граница

Деца от българско училище “Нов живот” бяха отличени с “Чикагска гордост”

2014.10.13 Няма коментари
Spread the love

Вчера, 12 септември, в православния храм “Св. Иван Рилски – Чудотворец” Българо-американската асоциация проведе своята ХХІ сесия на фестивалите „Български дни в Чикаго”. На тази сесия талантливи деца от българско училище “Нов живот” бяха отличени с уникалния приз – “Чикагска гордост”. Повече за вълнуващото събитие, със спонсори „Механата“ ,  Sarpino’s в Harwood Heights и Петър Стаматов (Еврочикаго), може да прочетете ТУК. А сега Ви предлагаме развълнуваното писмо по този повод на директорката на училището г-жа Хриска Перфанова.

 

ЧИКАГСКА ГОРДОСТ 2014 Г.!

БЪЛГАРСКО УЧИЛИЩЕ „НОВ ЖИВОТ“ НЕ Е ЕДНО ОТ ГОЛЕМИТЕ УЧИЛИЩА В ЧИКАГО, НО Е УЧИЛИЩЕ, В КОЕТО СЕ РАБОТИ ЦЕЛЕНАСОЧЕНО И ПО ПРАВИЛЕН НАЧИН С ДЕЦАТА, И ТЕ ДАВАТ СВОИТЕ РЕЗУЛТАТИ. НИЕ ТЪРСИМ И НАМИРАМЕ ИСКРИЦАТА ТАЛАНТ ВЪВ ВСЯКО ДЕТЕ И РАБОТИМ УСЪРДНО ЗА НЕГОВОТО РАЗВИТИЕ.

ДВЕ УЧЕБНИ ГОДИНИ ПОДРЕД НИЕ ПЕЧЕЛИМ ЕДНИ ОТ ПРЕСТИЖНИТЕ НАГРАДИ КЪМ ДЪРЖАВНАТА АГЕНЦИЯ ЗА БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА.

ДЕЦАТА НИ, ПОД УМЕЛОТО РЪКОВОДСТВО НА ПОЗНАТАТА В АМЕРИКА И БЪЛГАРИЯ ХУДОЖНИЧКА КИНА БЪГОВСКА, ДОКАЗАХА СВОИТЕ ТАЛАНТИ .

МИНАЛАТА ГОДИНА ДАНИЕЛ ТАНЕВ СПЕЧЕЛИ ПЪРВА НАГРАДА.

2014 ГОДИНА ОТ ПРЕДОСТАВЕНИТЕ 890РИСУНКИ НА ДЕЦА ОТ ЦЯЛ СВЯТ МАТЮ ХРИСТОВ СПЕЧЕЛИ ВТОРА НАГРАДА, А ХРИСТИЯНА КИРОВА – ТРЕТА НАГРАДА. И ПРЕЗ ДВЕТЕ ГОДИНИ РИСУНКИТЕ НА ДАНИЕЛ ТАНЕВ И ХРИСТИЯНА КИРОВА БЯХА ОФОРМЕНИ КАТО РЕКЛАМНИ ПОСТЕРИ НА АГЕНЦИЯТА.

ВСИЧКО ТОВА Е В СФЕРАТА НА ИЗОБРАЗИТЕЛНОТО ИЗКУСТВО.

НО НИЕ ИМАМЕ ИЗЯВЕНИ ТАЛАНТИ И ВЪВ ФОЛКЛОРНОТО ПЕЕНЕ.

УЧЕНИЦИТЕ ОТ БЪЛГАРСКО УЧИЛИЩЕ „НОВ ЖИВОТ“ АЛЕКСАНДРА КОСТОВА, ЕВЕЛИН ЖЕЛЯЗКОВ И АЛИСЪН ЖЕЛЯЗКОВ УЧАСТВАХА В КОНЦЕРТИТЕ НА ДУЕТ“ РИТОН“ И ГЛОРИЯ, ИЗПЪЛНЯВАЙКИ НА СЦЕНАТА ПРЕКРАСНИТЕ НАРОДНИ ПЕСНИ “Я КАЖИ МИ, ОБЛАЧЕ ЛЕ БЯЛО“, „ЦЪФНАЛО ЦВЕТЕ ШАРЕНО“ И „ИЗГРЯЛА Е МЕСЕЧИНКА“.

НА ВЕРЕЯ ФОЛК ХРИСТИЯНА КИРОВА И СЕСТРА И РЕБЕКА КИРОВА УЧАСТВАХА С ПЕСЕНТА „СЕДНАЛО Е ДЖОРЕ ДОС“, НИКОЛ ТАНЕВА ИЗПЯ „ИЗГРЯЛА Е МЕСЕЧИНКА“, А АЛЕКСАНДРА КОСТОВА – “ЦЪФНАЛО ЦВЕТЕ ШАРЕНО“.

И ТОВА НЕ Е ВСИЧКО, НИЕ ИМАМЕ И ЕДИНСТВЕНАТА ПО РОДА СИ ТЕАТРАЛНА ДЕТСКА ШКОЛА И ГОДИНИ НАРЕД ПРАВИМ ДЕТСКИ ТЕАТРАЛНИ СПЕКТАКЛИ НА ЖИВО.

РАБОТЕЙКИ САМООТВЕРЖЕНО С ДЕЦАТА, ТЕ НЕ САМО НАУЧАВАТ ПО-ДОБРЕ БЪЛГАРСКИЯТ ЕЗИК, НО И ПОЛУЧАВАТ САМОЧУВСТВИЕ НА БЪЛГАРИ, ЧИИТО КОРЕНИ И БЛИЗКИ СА НЯКЪДЕ ДАЛЕЧ ОТ АМЕРИКА, ТАМ В ЕВРОПА, В КРАСИВАТА И НЕЗАМЕНИМА БЪЛГАРИЯ. ПО ТОЗИ НАЧИН УЧЕНИЦИТЕ НИ СЕ ПРЕВРЪЩАТ В ЛИЧНОСТИ, НОСИТЕЛИ НА ЦЕННОСТИТЕ НА ДВЕТЕ СТРАНИ, ГОРДЕЕЩИ СЕ СЪС СВОЯ КОРЕН И НОСЕЙКИ ФОЛКЛОРА, БИТА, НРАВИТЕ И ОБИЧАИТЕ НА БЪЛГАРИЯ В СЪРЦЕТО СИ. ТРЯБВА САМО ДА НАДНИКНЕТЕ В ДУШИЦИТЕ НА ТЕЗИ ДЕЦА, ЗА ДА ВИДИТЕ С КАКВА ЛЮБОВ ПРИЛАГАТ НАШИЯТ ФОЛКЛОР, ИЗВОР НА ЖИТЕЙСКА МЪДРОСТ, И ДА СЕ ПОСМЕЕТЕ С ТЯХ НА НАРОДНИЯ НИ ХУМОР, ЕТАЛОН НА ИНТЕЛИГЕНТНОСТТА НА НАШАТА НАЦИЯ. РОДОВИЯТ ИМ КОРЕН НЯМА ДА ИЗСЪХНЕ, АКО ИМА РОДОЛЮБИВИ УЧИТЕЛИ, КОИТО ДА СЕЯТ СЕМЕНАТА НА БЪЛГАРСКИЯТ ФОЛКЛОР И ТРАДИЦИИ.

УЧИТЕЛИТЕ ОТ БЪЛГАРСКО УЧИЛИЩЕ „НОВ ЖИВОТ“ ДАВАТ МНОГО ОТ СЕБЕ СИ И СЕ ГОРДЕЯТ СЪС СВОИТЕ ВЪЗПИТАНИЦИ. ДА НАУЧИШ ЕДНО ДЕТЕ ДА ГОВОРИ, ЧЕТЕ И ПИШЕ НА ЕЗИКА НА ДЕДИТЕ СИ Е ДОБРЕ, НО ДА ГО ВЪЗПИТАШ ДА ТАЧИ И УВАЖАВА СЪТВОРЕНОТО ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ ОТ ДЕДИТЕ НИ, Е ТРУДНА ЗАДАЧА – МИСИЯ, КОЯТО ИЗИСКВА ПОСВЕЩЕНИЕ.

 

IMG_6477

А СЕГА ПО НЯКОЛКО ДУМИ ЗА ТАЛАНТЛИВИТЕ ДЕЦА НА БУ “НОВ ЖИВОТ“- ЧИКАГСКА ГОРДОСТ 2014 Г.

.

1. ДАНИЕЛ ТАНЕВ – ПОСЕЩАВА УЧИЛИЩЕТО НИ ОТ 6 ГОДИНИ. СТАРАТЕЛЕН, ТИХ, СКРОМЕН, ТРУДОЛЮБИВ, НО И МНОГО ТАЛАНТЛИВ. ИМА ПЛЕНИТЕЛНА УСМИВКА И ЧАРОВНО ИЗЛЪЧВАНЕ. В ДЕНИ ДРЕМЕ СКРИТ ТАЛАНТ, КОЙТО САМО ЧАКА ДА БЪДЕ СЪБУДЕН И УСЪВЪРШЕНСТВАН.

2.МАТЮ КРИС ХРИСТОВ Е ЗАТВОРЕН, ЗАМЕЧТАН И ЗАМИСЛЕН, НО МНОГО ДОБРЕ ИЗРАЗЯВА СВОЯ ТАЛАНТ, РИСУВАЙКИ. НАЙ-ЧЕСТО ИЗРАЗЯВА СВОЕТО НАСТРОЕНИЕ ЧРЕЗ РИСУНКИТЕ СИ, КОМБИНИРАЙКИ РАЗЛИЧНИ БАГРИ И МАТЕРИАЛИ. АКТИВНО УЧАСТВА В ПОМОЩ НА МАМА И УЧИТЕЛКАТА.

3. ХРИСТИЯНА КИРОВА Е МОМИЧЕ С МНОГО ТАЛАНТИ. ОСВЕН, ЧЕ Е ОТЛИЧНИЧКА, ТЯ РИСУВА, ПЕЕ, СВИРИ НА ПИАНО. А ЗАСТАНЕ ЛИ НА СЦЕНАТА ПРЕД ЗРИТЕЛИТЕ, ТЯ СЕ ПРЕВЪПЛЪТЯВА В НЕВЕРОЯТНИ РОЛИ. ИМА СИЛНА ПАМЕТ И БОГАТИ ПОЗНАНИЯ, ЛЮБОЗНАТЕЛНА Е, ИНТЕРЕСУВА СЕ ОТ НОВА И ИНТЕРЕСНА ИНФОРМАЦИЯ.

4. АЛЕКСАНДРА КОСТОВА – ОТЛИЧНИЧКА, ЗНАЕЩА, МОЖЕЩА И ИСКАЩА ДА ПОСТИГНЕ ПОВЕЧЕ И ПОВЕЧЕ. ТЯ ПЕЕ ПРЕКРАСНО, А НА СЦЕНАТА Е НЕУЗНАВАЕМА, ТЕАТЪРЪТ Е НЕЙНОТО АМПЛОА. РОДЕНА Е ЗА АРТИСТ, ОБИЧА ДА ПРИВЛИЧА ВНИМАНИЕ, ТЪРСИ ПРИЗНАНИЕ И С УДОВОЛСТВИЕ ЗАСТАВА ПРЕД ПУБЛИКА.

5. АЛИСЪН ЖИВКО ЖЕЛЯЗКОВ – ТИХО, СКРОМНО, СТАРАТЕЛНО И ТРУДОЛЮБИВО МОМИЧЕ. ЗАПЕЕ ЛИ, ЗАБРАВЯ ВСИЧКО И СЕ ПРЕНАСЯ В ПЕСЕНТА. ИМА ПЪРГАВА, КРЕАТИВНА МИСЪЛ. ОБИЧА ДА РИСУВА И ИГРАЕ В ДЕТСКИЯ ТЕАТЪР.

ОТ ВСИЧКО КАЗАНО ДОТУК, ИСКАМ ДА ПОДЧЕРТАЯ, ЧЕ БЪЛГАРСКО УЧИЛИЩЕ “НОВ ЖИВОТ“ Е МАЛКО, НО ИМА ВЪРХОВИ ПОСТИЖЕНИЯ. ПРЕДЛАГАМ ТОЗИ ФОРУМ ДА ПРИЕМЕ РЕШЕНИЕ ТЕЗИ ДЕЦА ДА СЕ ПОСОЧАТ И ОПИШАТ КАТО ЗЛАТЕН ФОНД НА БЪЛГАРИЯ В ЧИКАГО. ИНФОРМАЦИЯ ЗА ТЯХ ДА СЕ ИЗПРАТИ В МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО, ДЪРЖАВНАТА АГЕНЦИЯ ЗА БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА, ВЪНШНО МИНИСТЕРСТВО, ЧИКАГСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ И ДРУГИ ИНСТИТУЦИИ ПО ПРЕЦЕНКА НА ТОЗИ ФОРУМ.

ХРИСКА ПЕРФАНОВА

 

Clipboard02

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.