Home » българи зад граница, Избрано

Цветан Василев и съпругата му с палат за 20 млн евро край Женева

2014.10.12 Един коментар
Spread the love


Антоанета Василева – или как един университетски преподавател се сдобива с къща на Женевското езеро за „скромните“ 20 милиона евро.

Журналистическо разследване на „Труд“ установи, че през 2014 г., само месеци преди поставянeто на КТБ под специален надзор, Антоанета Василева – съпруга на издирвания банкер Цветан Василев, която понастоящем е преподавател по икономика в Университета за национално и световно стопанство в град София, е закупила за огромната сума от 20 млн. евро супер луксозна вила в кантон Женева, на брега на Женевското езеро.

Как един български университетски преподавател със скромни доходи може да се сдобие с този луксозен имот в една от най–скъпите дестинации за недвижими имоти в Европа, а именно – Женевското езеро? Отговорът на този въпрос е елементарен – чрез „дарения“ на парични суми от нейния съпруг Цветан Василев.

Още през 2012 г. Антоанета и Цветан Василеви откриват свои сметки в клона на лихтенщайнска банка в Цюрих, Швейцария, като през периода до закупуването на имота банкерът последователно превежда по сметката на своята съпруга огромни парични суми от други свои чуждестранни сметки.

Парите имат различен произход, включително доходи (възнаграждения) от консултантски услуги (най-вероятно фиктивни), изплатени на Василев от свързаната с него офшорна фирма „EFV International Financial Ventures Limited“, която от своя страна има дялови участия в небезизвестните български дружества „ТЦ – ИМЕ“ АД, „Хедж Инвестмънт“ АД и други – част от групата на свързаните с Василев дружества и дружествата „бушони“, за които „Труд“ разкри в поредица от статии, че са били щедро кредитирани от КТБ с огромни по размер кредити.

„ЕFV“ е притежавала акции от капитала и на самата банка. Или доходи, получени от Василев под формата на дивидент от неговата еднолична фирма „Бромак“ ЕООД, която от своя страна бе мажоритарен акционер в капитала на КТБ до поставянето на банката под специален надзор. Както вече писахме, „Бромак“ е продавал скъпо през годините част от своето акционерно участие в банката на други свързани с Василев и кредитирани от КТБ дружества купувачи, от което (отново с пари на КТБ) дружеството е формирало големи счетоводни печалби.

Още по – фрапиращ е случая с липсата на 206–те милиона лева касова наличност в КТБ, за която сума след затварянето на банката представители на нейното управление твърдяха, че била предоставена именно на „Бромак“. Във всички случаи, въпреки сложните комбинации от различни транзакции, въпросните 20 млн. евро, „дарени“ от Василев на своята съпруга за закупуването на луксозната женевска къща, имат един и същи първоначален произход – това са пари на КТБ (пари на клиентите и вложителите на банката).

Не само, че с пари на КТБ Антоанета Василева купува луксозната къща, но и с пари на банката прави изключително скъп ремонт, на стойност почти 2 милиона евро. След закупуването на имота Антоанета Василева сключва през март 2014г. договор с австрийската дизайнерска фирма „Йозеф Гьобел“ ГмбХ, с предмет – вътрешно оформление на „House Geneva”, за чийто услуги заплаща почти 2 милиона евро. Разточителство, което едва ли притеснява фамилията Василеви, все пак парите за този ремонт не са техни, а на КТБ, предоставени чрез свързаните с Василев дружества, като дружеството „Инвест Мениджмънт” ЕООД (старо наименование „КВ Реал” ЕООД) – което е дъщерно дружество на „Тръст Василеви“ ООД и което именно заплаща от своя сметка в КТБ на австрийската дизайнерска фирма част от дължимите за ремонтите пари. „Инвест Мениджмънт” има кредити към КТБ, както и заеми от други свързани с Василев дружества „бушони” – също кредитополучатели от КТБ, които са били щедро кредитирани от банката.

Ето така – чрез парите на една банка, за Василева е лесно да придобие супер луксозен имот на брега на Женевското езеро и да хвърли милиони за неговото ремонтиране и обзавеждане, въпреки, че е само на една университетска заплата.

Тузарската къща на семейство Василеви на ул. „Chemin du Nant d'Argent”18 е добре прикрита от любопитни погледи с жив плет, висок над 2 метра и широк около 1 метър. Дори през случайните пролуки в плета може да се види само фасадата й и добре поддържаната морава пред нея. Снимка: в. "Труд"

Тузарската къща на семейство Василеви на ул. „Chemin du Nant d’Argent”18 е добре прикрита от любопитни погледи с жив плет, висок над 2 метра и широк около 1 метър. Дори през случайните пролуки в плета може да се види само фасадата й и добре поддържаната морава пред нея. Снимка: в. “Труд”

Имението на Женевското езеро

Имението за близо 20 млн. евро в най-тузарския квартал на Женева – „Колони“, е собственост на половинката на Василев – Антоанета. Това показва справка в поземления регистър на Женева.

Данните в него сочат, че фамилията на обвинения за длъжностно присвояване на почти 206 млн. лева от КТБ бизнесмен се е сдобила със златния парцел през ноември 2012 г. – година, след като според прокуратурата е стартирало източването на милионите от поставения под спецнадзора на БНБ трезор. Дали имотът е закупен с част от тези пари е въпрос, на който трябва да отговорят разследващите. Факт обаче е, че изборът на място за придобивката едва ли е случаен – освен с красиви гледки, градът е пословичен и с конфиденциалността, която банките му предоставят на бизнесмени със съмнителни авоари.

Намиращ се на левия бряг на езерото, „Колони“ е нещо като „Ориндж каунти“ за Женева. Кварталът се състои от няколко вилни зони, като сред най-тачените от потенциалните купувачи е Рут. Именно в тази зона, на 1 ноември 2012 г. професорът от УНСС по международен бизнес и мениджмънт – Антоанета Василева, се сдобива с парцел от 2113 кв.м., къща в модерен стил от 240 кв.м. и гараж от 70 квадрата. Общата цена, на която Василева плаща за имота е 23 500 000 швейцарски франка или 19,5 млн. евро.

Това автоматично поставя придобивката, намираща се на ул. „Chemin du Nant d’Argent“ 18 не само извън възможностите на преподавателската заплата на Василева, но и в най-горния ценови диапазон на имотния пазар в околността. Къщата се намира на стотина метра над брега, на около километър от пристанището и на по-малко от 2 км. от игрището, което се хвали с 18 дупки, лимитиран членски състав и цена от 150 франка на игра за външни посетители. Не на последно място тя е на трийсетина минути с кола от летището на швейцарския град, където фамилията е можела спокойно да каца с частния си самолет „Лиърджет“.

Супер имоти на банкера в София

В сърцето на града

Едва ли има софиянец, който да не е виждал бялата реновирана сграда на пилони, висяща над пешеходния преход до парка „Кристал“. Този луксозен имот, представляващ луксозен апартамент и офис е собственост също на „Инвест Мениджмънт“ – дъщерното дружество на семейната фирма „Тръст Василеви“.

Дружеството инвестира почти 20 милиона лева за придобиването на имота, за луксозния ремонт и супер луксозното му обзавеждане, за което също е използвана австрийската фирма „Йозеф Гьобел“ ГмбХ. От къде са парите на „Инвест Мениджмънт“ – отговорът води в същата посока – от КТБ, или това отново са парите на банката, предоставени като банкови кредити на други свързани с Василев фирми „бушони“ – без дейност и възможност за връщане на кредитите, които от своя страна предоставят на „Инвест Мениджмънт“ необходимите за закупуването и реновирането на имота заеми. Така, отново без лев собствени средства, фамилията Василеви се сдобива и с луксозния имот в центъра на София.

В “Бояна”

Семейната къща на Василеви се намира в град София, кв. „Бояна“ ул.“Саша Попов“ също е собственост на „Инвест Мениджмънт“ – дъщерното дружество на „Тръст Василеви“. По сведения на „Труд“ лусозният палат, който можете да видите на снимката, струва на „фамилията“ над 10 милиона лева.

Източник:  в. “Труд”

One Comment »

 • Nik said:


  Grigor Lilov добави 3 нови снимки.
  23 МЛН. ШВЕЙЦАРСКИ ФРАНКА И ЕДНА ФАЛИРАЛА У НАС БАНКА
  * Цветан Василев ще си живее на брега на Женевското езеро. Ако швейцарците не му отнемат правото на пребиване, както направиха навремето с прочутия Румен Спасов.

  Имотът му е в най-елитния квартал на кантон Женева, до брега на Женевското езеро. В този квартал живеят 5053 души. От населението 38% са чужденци с постоянно местопребиваване – мултимилионери от целия свят. Има и 12 милиардери.
  Имотът е на километър разстояние от един от най-елитните голфклубове в света. Тези над 2 декера безумно скъпа земя са се проснали на стотина метра по склона над езерото – с прекрасна панорама. Води се на името на съпругата му Антоанета, проф . в УНСС. Цената е 23.5 млн. шв. франка.
  Давам извадки от поземления и имотен регистър на кантона.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.