2024-03-28

21 thoughts on “Случаят ‘Франкфурт’ или как ЦИК отговаря на жалби от СИК

  1. Междувременно аз още чакам записите и доказателствата, че имам строителен бизнес и съм участвал в купуване на гласове. Сериозни обвинения са това.

  2. Silva,

    ако това трябваше да е смешно, не ти разбрах смешката.

  3. Александър Николов, ти обаче трябва да внимаваш с последователноста на твоите хапчета, защото виждаме какви ги вършиш 🙂

  4. Мариана, ще ме задавите от смях. Моля пийте си малко по редовно хапчетата, че това на нищо не прилича. Надявам се поне да ви плащат за тези непонятни коментари и обвинения към Боян, но за жалост се съмнявам, че просто природата не е била достатъчно щедра към Вас. Съжалявам, че се изказвам толкова остро към Вас, но след тази помия, която сте написали, няма как човек да се обърне по друг начин.

    Освен че гласувам редовно, познавам лично поне няколкостотин от гласуващите във Франкфурт и смея да твърдя, че поне един от тях щеше да ми каже ако имаше подобни неща с купуване на гласове в секцията. Не търсете проблеми там, където ги няма. Вместо да се радваме, че на последните избори гласуващите в чужбина без да броим Турция са се увеличили с 50%, а в самата Турция са намаляли с 5%, ние влизаме в някакви безмислени популистки акции с неясна идея.

    С не много уважение,
    Александър Николов

  5. @Димо – доколкото разбрах от други членове на комисията, изискването за адресната регистрация е било поставяно само на някои хора избирателно. Навярно председателката ще обясни защо. Иначе доста от избирателите са написали декларациите си наново.

  6. Аз пък не мога да повярвам на думите на коментатори тук, че са се отказали да гласуват в следствие на едно от двете несъстоятелни изисквания описани и опровергани по-горе: езика на изписване на адреса в декларацията и представянето на адресна регистрация.

    Първо, декларацията я изискват преди да гласуваш и ако според комисията е грешно попълнена – коригираш я. Защо ще си тръгваш нацупен без да си гласувал?

    Второто с адресната регистрация е гигантски, скандален гаф. Ако наистина са връщали всеки, който не си носи регистрацията, то значи са върнали повечето избиратели и е имало непрестанни скандали. Но това явно не е било така. За който не знае – адресната регистрация в Германия е един лист хартия А4, който никой не си го носи сгънат на 8 в портмонето. Значи аз не вярвам да са връщали по този критерий.

    Мариана: Мисля, че всички чакат твоя аудиозапис!

  7. @Кристина Веселинова – по принцип, ако член на комисията ти откаже да гласуваш на база някакво изискване, имаш право да изискаш от председателя и заместник председателя да опишат отказа си в свободен текст и да се подпишат. Длъжни са да го направят, ако поискаш. След това с този документ можеш да оспорваш решението им. Можело е също така да се обадиш директно на горещата линия на ЦИК и да подадеш сигнал. Те са длъжни да реагират веднага.

    Няма изискване в ИК адресът в чужбина да е на кирилица в декларацията. За адресна регистрация пък въобще не се говори. Не съм сигурен дали може 10 дни след изборите и дали ти се занимава, но може да пуснеш сигнал до ЦИК за това, че си била възпрепятствана да гласуваш на база несъществуващи изисквания.

  8. Консултирайте се с кораба майка преди да си съчинявате обвинения.

    Впрочем с Люси се познаваме лично и тя може да потвърди какво работя, какво съм направил за изборите в чужбина, какви проекти имам, както и че направих страницата на училището ѝ.

  9. @Lena Trude – декларациите, които се попълват в секцията бяха по чл. 33 ал. 1 от ИК, в която въобще не се споменава на какъв език трябва да се попълва адресът в чужбина. Не е упоменато и в декларацията. Единственото упоменаване на езика за вписване е в предварителните заявления по чл. 16 ал. 2, където пише „Избирателят вписва на кирилица или латиница мястото извън страната…“ Лесно е да се провери. Председателката незаконно е отказвала право на гласуване въз основа на несъществуващи изисквания. Що се отнася до делото по отхвърлената предишна жалба – изчакваме да видим резултата.

    @Мариана – мисля, че ме бъркате с някой. Не съм член на ДПС, не съм администратор на страницата им, не съм организирал никакви панаири, не познавам лично момчетата, които бяха доброволци на предишните избори и нямам нищо общо със строителния бизнес. Работя в IT компания във финансовия сектор. Потърсете името ми в този сайт и ще намерите препечатани мои статии и интервюта свързани с дейността ми.

    Интересно ми е какви аудиозаписи ще изкарате и за какво ще ме съдите. Публикувайте ги моля, за да ги видим всички.

  10. „Този индивид“ е точно казано, написано…Изглежда няколко са те, дори и тук при коментаторите… Те трябва обаче да проумеят, въпреки че всичко възможно правят, корупцията да подкрепят, колелото е завъртяно.. На вас индивиди и мюсюлманската петъчна молитва няма да успее да помогне, да унищижите борческият дух на българина, особено жените такива.., Желателно е да се оттяглите, за няколко гроша не си заслужава… пък и да се вярва, че тази борба победителите ще сте вие е малко наивно, Господа индивиди, не мислите ли?
    Госпожа Шнайдер, Мариана стискам ви ръка и винаги ще го правя!
    България България !

  11. Казвате:
    .“този индивид Боян Юруков. Не стига че е член на ДПС и администратор на фейсбук сайта ДПС Германия…“
    Това е лесно проверимо – вие Мариана, може ли да дадете доказателства за твърденинията ви?
    А колкото до звукозаписа:
    ще се явя и пред съда и ще докажа със аудио записи как на мен и съпругът ми ни предложиха по 120 евро за да гласуваме за ДПС.
    Бих ви попитал този запис защо до сега не сте го пуснали?

  12. Здравейте: казвам се Мариана Коуртева и съм изумена от наглостта на този индивид Боян Юруков.Не стига че е член на ДПС и администратор на фейсбук сайта ДПС Германия.Не стига че е и един от организаторите на Панаира и пазара който се състоя на 25 май пред консулството във Франкфурт.А на всичкото от горе има наглостта да обвинява тази Г-жа Шнайдер,(за мен един истински патриот) че се опитва да покаже обективната истина на бял свят.Г-н Юруков ние ви знаем в какво турско обкръжение се движите във Франкфурт,и че сте замесен с тях в строителният бизнес.Аз съм свидетел и ако трябва ще се явя и пред съда и ще докажа със аудио записи как на мен и съпругът ми ни предложиха по 120 евро за да гласуваме за ДПС.Ако на някой не е ясно защо се стигна до такава висока цена ще поясня.Поради простата причина че за ЕВРО ИЗБОРИТЕ в Турция намаше открити СИКове тъй като Турция не е в ЕВРО СЪЮЗА.А турците чрез ДПС трябва да имат техни представители там.Сега за парламентарните избори схемата беше друга,не съм видяла да се предлагат пари но пък се редуваха по няколко пъти турците да гласуват и в двете секции.В последствие отпшашваха за други градове да гласуват и там.Ужас и безумие…

  13. Първата част от заглавието на статията –Случаят ‘Франкфурт’– e добро встъпление и
    определено привлече вниманието ми, но очаквах тук да прочета нещо много по- различно.
    Аз лично останах доста позитивно изненадана от организацията и реда, с които се
    отличаваше протичането на парламентарните избори в гореспоменатата секция 325300391
    във Франкфурт на Майн. Екипът, отговорен за предватителната подготовка, както и за самият
    изборен ден, определено много квалифицирано си беше свършил работата. Редица пъти съм
    давала гласа си в чужбина и поради това отговорно мога да кажа, Франкфурт определено се
    отличава с много стриктна и точна организация. Времето за чакане не беше повече от 10-15
    мин. В никой момент не ми е направило впечатление в сградата или около нея да се провежда
    агитаторска дейност. Именно заради това останах и крайно изненадана от твърденията във
    статията.
    Негативния опит, който аз направих- и тук ще се присъединя към коментара на господин
    Златинов- е че по указание на председателя на изборната комисия, хората действително
    масово бяха карани да изписват адресите си в Германия на български език, което е
    безмислено. А също така беше изискван документ за адресна регистрация, което в никой
    случей не е задължително изискване при упражняването на изборно право. След като лично
    се сблъсках с това неписано правило, аз също се отказах да гласувам, тъй като това не е
    документ, който винаги носиш в себе си. Останах дълбоко изумена от този нов метод, чрез
    който българки избиратели биват отказани да упражнят правото си на глас, но сега, след като
    научавам че дамата е представител на Атака, този ограничитен начин на мислене определено
    не ме изненадва.

  14. Господин Юруков. не разпространявите лъжи за случилото се на изборите за Европейския парламент, защото има достатъчно свидетели на случилото се там,как вашите познати момчета даваха указания на турски език за кой номер да гласуват.Все още тече процедура по този случай в съда,така че по добре пишете във вашия немско–турски сайт и не се опитвайте да лъжете и манипулирате нас БЪЛГАРИТЕ!

  15. Гн .Златинов,
    като не обичате да пишете,направете си поне труда да прочетете съответните точки
    от изборния кодекс/има го в интернет/.Там е написано ясно и точно точка по точка,че декларацията за допускане до изборите се попълва на български,като и двата адреса ,в България и адреса в чужбина трябва да се напишат на БЪЛГАРСКИ.

    Така.че по добре се извинете на госпожа Шнайдер,защото тя не е написала изборния кодекс,а само е била длъжна стриктно да го спазва за което може само да я поздравим!!!

  16. Нищо в сигналите на Людмила Шнайдер не отговаря на истината. Говорих с нея точно след евро изборите и тя сподели идеята си да подаде жалба. Разказа ми всичко, пита ме как се подава жалба и дали искам да се подпиша отдолу. Казах ѝ, че никой не е видял момчетата пред секцията да правят нещо нередно и не намирам нищо в сигнала ѝ за вярно. Самият аз съм бил доброволец на предишни избори. Затова не се и подписах. В последствие доукраси историята си с „купуване на гласове“. Горе виждам и че е добавила, че е подавала сигнал до ЦИК по телефона – нещо, което изрично ми каза тогава, че не е правила, защото не е знаела как.

    Изпратих мнение до сайта EuroChicago като свидетел на изборния процес и запознат отблизо с въпросните жалби. Дано бъде публикувано в интерес на обективността. Нещата, които е наговорила за последния вот са пълни глупости, но тъй като изглеждат скандални, всички с готовност ги публикуват и повтарят.

  17. Това са български избори. Административен и официален език е българския. Всички документи свързани с изборите са на кирилица.

  18. По принцип не съм голям фен на писането, но просто не се сдържах. Имах благородното желание да упражня правото си на глас във въпросната секция 325300391. И щях да го направя, ако не ме бяха върнали (заедно с група други избиратели) да си поправям декларацията. Върнаха ме, защото бях написал адреса си в Германия на немски (на латиница- така, както го пиша в Германия за да получа пощата си). Обясниха ми, че съгласно нареждането на същата госпожа Шнайдер (председател на избирателната комисия) немският ми адрес в Германия трябвало да бъде написан на български (с букви на кирилица). В последствие разбрах, че въпросната госпожа била активист на Атака и тя така искала. Не знам дали изобщо има такова правило и ако има такова, кой болен мозък го е измислил. А освен това ме попитаха, дали нося със себе си Anmeldung (адресната си регистрация от общината в която живея) – което преля чашата.До сега не бях пропускал избори.
    Е добрата новина е, че не ме накараха да го напиша на руски (като гледам е въпрос на време).
    За протокола уточнявам, че не съм европомак (т.е. българин с двойно гражданство).И смятам, че в тези комисии трябва да се назначават само истински българи, които да са заинтересовани от получаването на всеки един български глас.

  19. Разбира се, че има смисъл. А ако имаше избирателен район „Чужбина“, за което т.нар. Временните Обществени съвети на българите в чужбина се борят от много време, нямаше да го има и случаят сега в 10-ти МИР Кюстендил. /Що се отнася до изборите за Европейски парламент, на тях гласуват гражданите на ЕС, и тези избори са по общи за този съюз правила, отнасящи се всички страни – членки./

    На тези български парламентарни избори, в резултат на облекчените условия за гласуване, избирателната активност зад граница се вдигна значително – в някои страни с големи български общности в тях – като САЩ, Испания, Великобритания и др. – много значително. И ако на предишните избори 50 и няколко процента от гласовете от чужбина дойдоха от Р. Турция, сега този процент е 43.

    А пък ако смятате, че тази толкова значителна българска емиграция, тази значителна част от българския народ в крайна сметка, която живее в чужбина, трябва да се отреже от гласуване, заради нарушаване на правилата на вота, заради политически игри, заради каквото и да е от този порядък, това това вероятно значи, че трябва, за по-лесно, „Да изхвърлим бебето заедно с мръсната вода“, както гласи една поговорка.

  20. Имам въпрос: милите ли, че има смисъл да се провеждат избори за Народно Събрание или Европейски Парламент извън настоящите граници на България?

    Години наред бях ангажиран политически емигрант във Федерална Република Германия и след 1989 г многократно участвах като наблюдател на СДС при провеждането на избори за Народно Събрание в Германия. Още тогава ми стана ясно, че те са излишни, защото шумът около тях бе огромен, а участието – минимално. Сега вероятно гласуват повече хора, но истината е една – на депутатските места винаги ще влизат само хора на ДПС. Ясно е и защо: за тях се гласува под строй!

    В германският Избирателен кодекс нещата са крайно ясни: имаш право на глас само ако през последните 3 месеца си с регистриран постоянен адрес на територията на Германия или ако си дългогодишен емигрант, ти активно си участвал в германския политически живот.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *