Home » Авторски страници, българи зад граница

Как гласуват българските турци в Париж

2014.10.07 2 коментара
Spread the love

Чрез Временните обществени съвети на българите във Франция, към нашето издание се обърна Елина Узунова, която е бил член на избирателна секция за българските парламентарни избори във френската столица. Г-жа Узунова е била свидетел на психологически натиск, упражнен към избиратели – български турци, които са идвали, само те, организирано на групи в тази избирателна секция, имали са притеснен вид и непрекъснато са били наблюдавани зорко от представители на една от партията, участваща изборите, а именно ДПС. Освен това един от представителите на ДПС в тази секция, Исмаил Исмаил, не се е посвенил открито да каже след затварянето на секцията, намираща се в сградата на българското посолство*, и в присъствието на българската консулка в Париж, че той лично е осигурил над 100 гласа за ДПС в тази секция.

Г-жа Елина Узунова, с която разговаряхме и по телефона, определено не смята, че българските граждани с тюркоезични имена, които са гласували в секция № 325400405 в Париж, са упражнили своя вот свободно. И е възмутена, освен това, от арогантното поведение на някои представители на ДПС в тази секция. В протокола на СИК в съответната секция са записани, впрочем, 101 гласа, подадени за ДПС.

Какво разказва тя за изборния ден в тази секция във френската столица, може да прочетете по-долу. Г-жа Узунова смята да сезира за това неморално поведение от страна на представители на ДПС в тази секция самата партийна централа на ДПС и българското Външно министерство.

Началото на протокола на СИК № 325400405 (Париж, Франция). Източник: ЦИК

Началото на протокола на СИК № 325400405 (Париж, Франция). Източник: ЦИК

.

Казвам се Елина Иванова Узунова и бях член на избирателна секция 325400405 в гр. Париж, Франция. Бих искала да споделя опасенията си за контролиран вот в секцията, в която работих.

Председател на секцията беше г-н Дилявер Исмаил Дилявер, представител на ДПС, който, както сам каза, не е имал представа, че е предложен за този пост няколко дни преди изборите. Не създаваше впечатление на човек, който е запознат със задълженията на председател на избирателна секция. Хубавото беше, че Консулът на българското посолство в Париж г-жа Марияна Бояджиева беше член на същата избирателна секция и помогна много в цялостния процес в деня на изборите.

Още в началото на изборния ден в секцията пристигнаха представители и застъпници на ДПС, а двама от тях – Исмаил Хюсеин Исмаил, представител на ДПС, и Хюнел Халил Исмаил, застъпник на ДПС, присъстваха при отварянето на избирателните кутии и при установяването на резултатите от гласуването. В нашата секция има подадени 101 бюлетини за ДПС. Мъже с турски имена, може би имаше и няколко жени, пристигаха на големи групи и тогава представителите и застъпниците на ДПС задължително бяха в залата за гласуване и наблюдаваха с голямо внимание какво се случва. Това се набиваше в очи и ми направи впечатление, защото нито от страна на Комисията, нито от страна на някой друг присъстващ, не е имало някаква проява на дискриминация или некоректно поведение, както и се съмнявам някога да се е случило нещо подобно при гласуване в секцията в Париж, което да налага такова масово присъствие на застъпници и представители на ДПС. Но това е тяхно право.

Питам се обаче за истинските подбуди на тези застъпници, накарали ги да прекарат повече от 12 часа в избирателните секции. Наистина ли се опасяват от некоректно поведение от страна на членове на избирателната комисия, или се опасяват, че тези български граждани с турски имена могат да не гласуват за ДПС, или въобще да не дойдат да гласуват?

За мое най-голямо изумление, потвърждение на опасенията си получих лично от г-н Исмаил Хюсеин Исмаил, представител на ДПС, който открито заяви, че не се интересува въобще от политика, че е тук, за да помогне на приятел – и когато го попитах как помага на приятел като стои вече повече от 12 часа заедно с нас, той каза, че е осигурил 120 човека, които да гласуват за ДПС.

Бях повече от шокирана от наглостта на този човек, който открито пред всички хора от нашата комисия, пред българския консул в Париж, в сградата на българското посолство, в деня на изборите гордо каза, че не се интересува от политика, че не вярва на българските политици, че е тук заради приятел и че е осигурил 120 гласа за една определена партия.

Възмущава ме морала на този български гражданин, който не се интересува от политика, но открито спомага за манипулирането на други български граждани и по този начин влияе негативно на политиката в България. Възмущава ме отношението на партията ДПС, на която той беше представител в изборния ден. Възмущава ме лишаването от правото на свободен избор на тези български граждани с турски имена, които под строй и под зоркия поглед на представителите и застъпниците на ДПС гласуваха. Подавайки бюлетината на всеки, който идваше да гласува, аз питах: «Искате ли да Ви обясня подробно как трябва да отразите вота си?» и подробно обяснявах. Единствено тези български граждани, видимо неуверени и неспокойни, отговаряха: «Всичко знаем, всичко ни е ясно.»

Бих искала да знам, освен това, какви са критериите, по които ЦИК определя председателите на секционните комисии, какво мисли ЦИК по случая, който ви описах, както и каква е позицията на ДПС за подобни изказвания. След този изборен ден в Париж не мога да спра да се питам какво бихме могли да променим, така че наистина да гарантираме правото на СВОБОДЕН ИЗБОР на всеки български гражданин.

 

Елина Узунова,

Париж

Из протокола на СИК Париж2. 101 са гласувалите за ДПС в тази секция. Източник: ЦИК

Из протокола на СИК № 325400405 – Париж. В извадката се виждат и гласовете, подадени за ДПС. Източник: ЦИК

——————————————————————————————————————————————-

* За тези избори е имало две избирателни секции в българското посолство.

 

2 коментара »

 • Виктор said:

  Ние тук в Америка сме научили от американците прагматизъм.
  Е добре, докарали ги под строй и строго гледали как гласуват. Надали това оплакване има потенциал да предизвика някакви законови мерки. Подкрепям госпожата за оплакване до партийните централи и я съветвам също да изпрати и едно до ЦИК. Би било хубаво ако в самия изборен ден тя е инициирала протокол по нейна забележка, за което тя си има пълно право, а механизма за това е описан подробно в информационните документи на ЦИК отправяни до всеки член на СИК Надявам се да го е направила, а ако не е е изпуснала една напълно легална възможност да изрази опасенията си.
  От там нататъка нека разгледаме положението. ДПС при най-желязната дисциплина на света не могат да получат повече от петнадесет процента на избори поради крайната бройка на турците и циганите в България. Покачването на процента на ДПС в последните избори няма друго обяснение от това на намаляване на процента на БСП Циганските кланове досега гласували за БСП са се преориентирали към ДПС.
  Има много гласове за нелигитимността по констотуция на ДПС, но това никога не води до никъде дтуй като ДПС много умело използват даденстите и винаги имат значително участие във реалната власт.
  Извод – на българия е необходима още една етническа партия на българите. Не националистическа а етническа. Необходима е партия на етническите българи с единставената цел да е алтернатива на ДПС за коалиционен партньор за който и да е водещата политическа сила. ДПС никога няма да надвиши 15% и никога няма да стане водеща политическа сила в България. Сигурен съм, че при съответната алтернатива всяка една партия в България ще препочете коялиция с етнически българи срещу тази с етнически турци. Националистите плашат не с противипоставянето си на ДПС а с агресивната си идиотия по всички други въпроси на българската политика и живот.
  За мен е необходима партия на българските емигранти с българско самосъзнание. Партия обединяваща всички нас които сме в емиграция и се считаме за етнически българи, говорим български като майчин език и милеем за България. Тази партия би могла да бъда наш глас пред българските институции за:
  1. Удължаване на срока за подмяна на българските документи и улесняване на процедурата.
  2. Въвеждане на електронен вот за избирателите в чужбина.
  3. Създаване на избирателен район чужбина.
  4. Премахване на изискването за двойно гражданство за политиците в българската политика.
  5. Изплащането на пенсионните осигуровки удържани от емигрантите преди да напуснат България.
  6. Защита на правото на бългаските емигранти на собственост в България.
  7. Уреждане на въпроса със здравните застраховки на българските емиогранти при пребиваването им в България, както и на застраховането на родителите ни при гостуването им при нас.
  8. Уреждане на проблема с двойното данъчно облагане на емигранти.
  Тази партия би могла също да буде и партия на етническите българи и алтернатива на ДПС в българския парламент.

 • Димо said:

  http://results.cik.bg/pi2014/pdf/32/5400405.pdf
  Ето го протокола. Защо всичко това го няма като жалба там? Аз (не съм юрист) не откривам нарушение нито доказателства за склоняване. Обаче е трябвало да отбележи лошата подготовка на председателя. Така друг път ЦИК ще има някакво основание да не го назначи. Защото иначе ЦИК няма как да не приеме предложенията на партиите. Много добре е направила Елина, че се е обърнала към ДПС. Така те нямат полезен ход. Залагам, че нищо няма да отговорят.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.