Home » Авторски страници, българи зад граница

Aнна и Самуил Логсдон с приз “Чикагска гордост”

2014.10.13 Няма коментари
Spread the love

IMG_6530В неделя, 12.10.2014 г., в православния храм “Св. Иван Рилски – Чудотворец” Българо-американската асоциация проведе своята ХХІ сесия на фестивалите „Български дни в Чикаго”. На тази сесия младите таланти Aнна Логсдон и Самуил Логсдон  бяха отличени с уникалния приз “Чикагска гордост”. Повече за вълнуващото събитие, със спонсори „Механата“ ,  Sarpino’s  в Harwood Heights и Петър Стаматов (Еврочикаго), може да прочетете ТУК.

A сега следва представяне на двамата малки ученици от БУЦ “Знание” с директор г-жа Лили Паслиева (на снимката). За тях ни пише тяхната баба Ана.

IMG_6521

MOЯТА ГОРДОСТ

Децата са най-прекрасното нещо,което можем да имаме. Всички са умни, талантливи, игриви, палави…Трябва само са им се доверим и подтикваме. А пък ние, възрастните, винаги има какво да научим от тях.

Гордея се с моите палавници, фантазьори и актьори! Сами и Ани!
Гордея се най-вече, че говорят добре български език. Обичат България!
Опитвам се да ги уча на български традиции, обичаи, песни и танци.

Гордея се, че познават много исторически личности и места. Това лято си бяхме за 2 месеца в България. Посетихме много градове и забележителности; паметници и музеи. Самата аз бях впечатлена колко много знаят и помнят.

Гордея се и с това, че се включват в много мероприятия тук в Чикаго и в България.
Когато Сами беше на 5 годинки, ходеше на Kindergarten, и от там направо го записаха във 2-ри клас. Сега учи в 4-ти клас, а математика за 5-ти. Обича спорта – тренира баскетбол и тенис. Обича да ходи да лови риба. Свири на пиано, пее много български песни, рисува, съчинява си историйки и гатанки, пише стихове, играе, прави невероятни фигури от лего.

Гордея се и с малката Ани! Тя започна да учи в българското училище 1 клас на 4 години и 3 месеца. Г-жа Паслиева й гласува доверие. За което много й благодарим! Сега е на 6 години и е 3-ти клас. В американското училище започна 1-ви клас на 5 години, сега учи 2-ри клас. И тя свири на пиано, пее, танцува балет, тап, ча-ча.Прави компания на батко си с лего, не му се дава! Опитва се и тя да пише стихове и гатанки. И двамата са много любознателни, обичат много да четат. Това лято, когато си бяхме в България, там посещавахме през ден библиотеката. Обичат много да рецитират. Когато има тържества, с голямо удоволствие се включват със стихове, песни и народни танци.

Обичат природата! При едно пътуване с влак през Искърското дефиле, Сами беше възхитен и направи хиляди снимки. Толкова се радваше на р. Искър и скалите. И след 3 месеца си спомни името на една от скалите, “Кучешки зъб”. Пътувахме и през Петроханския проход, там броеше водопадите и спирахме да се снимат при тях. В Пловдив вървяхме много пеша, за да разглеждаме не само забележителностите и красотите на стария Пловдив, но и на р. Марица. И двамата обичат цветята и ги познават, цяло лято събираха семена от различни цветя. Донесоха си ги тук, за да си ги засеят и да си направят българска градинка в Америка.

Имат още едно хоби – да разпознават минералите. Колекцията им от различни камъни е невероятна! Джобовете на панталоните им са пробити от камъните. Донесоха си част от тях тук, в Америка. Дори щяхме да ходим в мини (ако  баба можеше да ходи…).

Обичат и водата – когато отидохме на Дунавския бряг, при град Лом с часове наблюдаваха товарните кораби-шлепове, лодките и рибките покрай брега.

В американското училище миналата година Сами бе избран да участва в конкурс за оригинална рецепта за здравословен сандвич на компанията”SUDEXO” – Сребърен медалист е!

Това са децата – всички те са невероятни, пълни с енергия, скрити таланти и въображение !

Призовавам всички ние, възрастните, да им показваме винаги своята любов и подкрепа във всяко едно ново приключение!

Бог да пази всички деца и родители!
Нека има много обич и мир!

Една баба на две слънчица

 

——————————————————————————————————–

Eто и някои от произведенията на младите таланти.

IMG_6531

 

*****

Моята най-любима страна

Аз съм родена в Америка, но моята най-любима страна е България. Там са родени мама, баба, вуйчо и всички мои роднини.
Много обичам да ходя там, защото се чувствам свободна и тичам на воля из парковете. Гоня и храня гълъбчетата.
Това лято прочетох книжката “Чудесата на България”  и  научих колко много топли минерални извори има, над 2000 пещери и над 300 реки. Има  красиви водопади и бистри езера.
България е моята втора родина. Това е страната на слънце и усмивки; страната на розите и красивата природа.
Обичам България, защото в мен тече българска кръв. От там са моите корени!
Там е и моето сърце!

Анна Логсдон, 6 г.

*****

 

Б Ъ Л Г А Р И Я

Сърцето ми обича една земя!
Името й е България!
От Бога е Благословена,
слънце вечно я огрява,
славей песни й запява.
Тази земя ми е като Родина,
Балканът вечен й е закрила,
мъка и красота е съхранила!
Любовта си аз не крия
от Чикаго до Чамкория!
“Българийо, ти си земен рай”!

Самуил Логдон, 9 г.

.

*****

Ако имах 3 ореха вълшебни!

1. С единия – бих нахранил всички гладуващи деца и хора по света.
Защото ние не знаем какво е да си гладен. Имаме си всичко – дрехи, играчки, компютри, телевизори, коли. А в същото време има деца по целия свят гладни и голи!

2. С втория орех – бих засадил всички унищожени гори, за да има повече птици и животни. Ние не пазим нашата природа! Тя е нашият живот! Нашето бъдеще!

3. С третия орех – бих  направил всички хора да са по-добри. Да се обичат! Да няма войни!
Защото милиони хора и невинни деца умират!

Нека винаги да има мир; чист въздух и вода.
Слънце и обич в сърцата ни!

Самуил Логдон, 9 г.

 

Clipboard03

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.